פסטייה

מאפה שמתפצפץ בפה, מלא טעמים, ריחות ותבלינים, שמחבר אותי לסבתא ולטיול במזרח הרחוק. חגיגה מעוררת חושים

פסטייה שלמה

זאת הפעם הראשונה שהכנתי פסטייה (או פסטיה). היה זה אחרי שראיתי את הפוסט הנפלא של לימור תירוש המוכשרת, בעלת הבלוג: מטבח מקומי, אותה אינני מכירה, אך אני עוקבת בשמחה אחרי הבלוג שלה.

ראיתי והחלטתי להכין, כמובן עם שינויים שלי, פשוט כי אני חייבת ולא חלילה כביקורת על המתכון של לימור, נהפוך הוא! אני מפרגנת הרי לה. אתם מכירים אותי. אני לא צייתנית במטבח, בכל פעם עושה קצת שונה. מגוונת.

רגע לפני שמתחילים אני אגיד שזו לא מעט עבודה, לא קשה, אבל הרבה שלבים. זה גם לא טבעוני היות ומכיל עוף וביצה אך רץ לי כבר בראש רעיון איך ״לטבען״ את זה. מה שכן, מדובר בחלבון שמקורו בעוף שבושל ללא תוספת שומן, ובכלל כמות השומן במאפה קטנה מאד. זה היתרון של שימוש בתרסיס שמן ובבצק פילו שהוא נטול שומן. בהכנת המנה לא השתמשתי בסוכר או בדבש. המתיקות העדינה מגיעה מהצימוקים והחמוציות. בלי שאף אחד ירגיש אגלה לכם בסוד ששילבתי במתכון גם קוואקר – שיבולת שועל להעשרתו בערכים תזונתיים ולא מרגישים אותה בכלל בטעם. שיבולת השועל סופגת נוזלים כך שהיא אפילו מטיבה עם המלית של המאפה, אז הרווחנו פעמיים.
והתוצאה – אוחחחח התוצאה…
מאפה זהוב ויפייפה שמילא את הבית בניחוחות משכרים, שחדרו את הנחיריים ועוררו את כל החושים.
לקחתי ביס ראשון. היה זה ביס שגירה לי את כל בלוטות הטעם וזרק אותי לארצות רחוקות: לסבתא ממה מצפון אפריקה ולטיולים במזרח הרחוק. תתארו לכם, כל האושר הזה (ואפילו עוד) בביס אחד.

אחרי הפתיח המפתה, הנה המתכון לפסטיה שהכנתי.

פסטייה פרוסה

פסטייה

המרכיבים:
1 חבילה עלי פילו ( מתוכה צריך רק 6 עלים) – מופשרים לפי הוראות היצרן
תרסיס שמן

למלית:
עוף שלם נקי מבושל במשך שעה במים עם:
4 גזרים
2 גבעולי סלרי
1 שורש סלרי
חופן עלי פטרוזיליה
חופן קטנה של שמיר
מעט מלח

להוציא את העוף ולצנן לטמפרטורת החדר, או במקרר למשך לילה.
בונוס: על הדרך קיבלנו מרק עוף טעים.

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
1/2 כוס שקדים משובבים
1/2 כוס צנוברים
3 כפות קוואקר (שיבולת שועל)
1 כוס צימוקים קצוצים
1/2 כוס חמוציות קצוצות
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
1/2 כוס כוסברה קצוצה דק

תבלינים:
1/2 כף פפריקה מתוקה
1/2 כף כורכום
1/2 כף כמון טחון
1/2 כף קינמון טחון
1 כפית מוסקט טחון
1 כפית זנגוויל טחון
1 כפית קימל טחון
לכתוש יחד במכתש ועלי:
5 יח׳ ציפורן
1 כף זרעי שומר
1 כף זרעי כוסברה
5 כדורי פלפל אנגלי

2-3 בצלים קצוצים (2 גדולים או 3 בינוניים)
2 כפות שמן
1-2 שיני שום כתושות
2 ביצים טרופות
10 חוטי זעפרן מומסים ב-1/2 כוס מים חמים

הכנת המלית:
להסיר את העור ולפרק את בשר העוף המבושל והמצונן (חזה, ירכיים ושוקיים) לחוטים דקים ולהניח בקערה. אפשר להשתמש בכל העוף, אני הסתפקתי בחצי ממנו על כמות זו של תוספות.

להוסיף אגוזים, שקדים, צנוברים, שיבולת שועל, פטרוזיליה, כוסברה ותבלינים ולערבב.

לטגן בווק 2-3 בצלים קצוצים ב-2 כפות שמן. להוסיף שום כתוש ולטגן עד שנהיה חום ויפה. להוסיף לקערה עם העוף.
בלי לנקות את הווק ובלי תוספת שמן, לקשקש בווק את הביצים למצב של ביצה מקושקשת רכה ולהעביר לקערה.
להוסיף גם את הצימוקים והחמוציות לקערה.
להחזיר את כל תכולת הקערה לווק, להוסיף את חצי כוס מי הזעפרן ולאדות יחד כ-5 דקות לאיחוד טעמים, ריכוך מלא של התערובת כמעט עד לקבלת עיסה הומוגנית.

פסטייה מלית

להרכבת הפסטייה:
לסדר בתבנית קפיצית מרופדת בנייר אפייה משומן, עלה פילו. השוליים גולשים החוצה וזה מעולה. לרסס שמן ולהניח עלה נוסף באלכסון (כך שהשוליים שלו יבלטו בניצב לקודמים ולא יחפפו) לחזור על הפעולה עם עלה שלישי ורביעי תוך ריסוס מעט שמן בין העלים.
להניח את המלית, לשטח לשכבה אחידה ולהדק מעט.
לכסות את המלית בעלה פילו חמישי.
לסגור את המאפה ע״י קיפול פנימה של שולי העלים התחתונים בצורה מעגלית, לקבלת מעין כתר – מסגרת למאפה. לשמן בתרסיס ולהניח מעל הכל את העלה האחרון. לכווץ את העלה ולהכניס את שאריות השוליים שלו מתחת לשוליים שסידרנו במעגל. לוודא שיש ״עוגה״ יפה וסגורה.

פסטייה בתבנית 1
לרסס בשמן (או למרוח עם מברשת מעט שמן זית) ולהכניס לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 45 דקות עד שהמאפה מזהיב היטב.
לצנן מעט ולפרוס בסכין משוננת.

ניתן לעטר עם מעט צנוברים ועירית קצוצה.

האמינו לי, זה טעים ברמות קשות.

בתיאבון!
חיים וטעים!

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.