הבלוג של ליאת לופט-מוריטו

Israpanit

ישראלית ביפן. נשואה ליפני, אימא לשלושה, חיה בטוקיו מ-2001. חוויוות, רשמים ומתכונים ממסע חיים: אימהות, זוגיות, תרבות וקולינריה. לומדת מחיי היום יום כיצד ליצור סינרגיה מוצלחת בין ניגודי התרבויות השונות: ישראל- יפן, ולשלב... +עוד

ישראלית ביפן. נשואה ליפני, אימא לשלושה, חיה בטוקיו מ-2001. חוויוות, רשמים ומתכונים ממסע חיים: אימהות, זוגיות, תרבות וקולינריה. לומדת מחיי היום יום כיצד ליצור סינרגיה מוצלחת בין ניגודי התרבויות השונות: ישראל- יפן, ולשלב ביניהן בהרמוניה. הצטרפו לדף הפייסבוק של ישראפנית לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים ועוד... http://www.facebook.com/Israpanit

עדכונים:

פוסטים: 47

החל מאפריל 2013

בסופשבוע אחד בעיצומו של ‘צוק איתן’, השארתי את הבעל עם הילדים ויצאתי להתאוורר ולפתח מיומנות חדשה. פינקתי את עצמי בסדנת סושי ייחודית עם האמנית תמה-צ’ן. למדתי לגלגל סושי בצורת גולגולת ויצאתי משם עם המון השראה, ספר קטן עם צילומי ציורים מפוסלים באורז ופוסט.

28/08/2014

 

אם אתם עוקבים אחר הבלוג, אולי תהיתם לאן נעלמתי לאחרונה ומדוע לא כתבתי מילה. היפני שלי שאל אותי אתמול וכמו עורר אותי לפעולה, “זהו? הפסקת לכתוב את הבלוג?”  ”ממש לא, פשוט יצאתי לחופשת קיץ, למי יש זמן עכשיו?”.

בזמן “צוק איתן” היה לי קשה להביא את עצמי לכתיבה, הייתי טרודה במצב. על אף שאני לא גרה בארץ אני מתעדכנת בכל התרחשות והתפתחות. פתחתי חמ”ל בביתי וגם אני, כמו רבים אחרים, התגייסתי למערך ההסברה לעולם, וזו משימה לא פשוטה כלל. התווכחתי, התעצבנתי, התבלבלתי, התעצבתי והייתי מתוסכלת. ובמקביל, גם ילדי סביבי מחפשים ריגושים ותפעולים בחופש הגדול.

הרגשתי שאני זקוקה נואשות לזמן איכות שלי, בלי ילדים ומלחמות מדיה. וכך, בסופשבוע אחד בעיצומו של המבצע, השארתי את הבעל עם הילדים ויצאתי להתאוורר ולפתח מיומנות חדשה. פינקתי את עצמי בסדנה Kazari-makizushi (סושי מגולגל ומקושט) ייחודית עם אמנית הסושי תמה-צ’ן.

הופתעתי לגלות בין חמישה עשר המשתתפים בסדנה זוג ישראלים. מיותר לציין שהמשכנו אחרי השיעור לקפה ולשיחה על המצב תוך החלפת רעיונות ורשמים על תפקידנו בהסברה.

תמה-צ'ן. המפסלת בסושי

תמה-צ’ן. המפסלת בסושי

תמה צ’ן מדגישה שהיא אמנית. נכון שאפשר לאכול את הסושי שלה, אך לפני הכל הוא יצירת אמנות.

היא לוקחת את הסושי המוכר, המאכל המסורתי המזוהה ביותר עם יפן, והופכת אותו למדיום האומנתי שלה. האורז הוא הקנבס שלה. היא היתה מאיירת במשך עשרים שנה והתחילה לעבוד עם אורז לפני תשע שנים.

בראיון לג’פאן טיימס היא מספרת שיום אחד חשבה לעצמה, “למה סושי צריך לשמש רק למאכל? למה שלא אביע באמצעותו את מה שאני עושה על הדף?”. מאותו יום היא החליטה לעבוד עם אורז ופיתחה את הטכניקה של הפיסול בסושי. טכניקה של פיסול תלת מימדי באורז עם תוצאה דו מימדית הנראית כציור.

 

 

הדגמה לפני ההכנה

הדגמה של תמה צ’ן לפני ההכנה

תמה צ’ן מגלגלת יצירות של אימאז’ים לא שגרתיים עם הסושי שלה. סושי עם מוטיבים מהתרבות היפנית כמו גיישה, סמוראים, צואה, מוח, זוג מתעלס, איברי מין או ציורים של אמנים מפורסמים. בסדנה פיסלנו סושי ובמרכזו גולגולת. “מי רוצה לאכול כזה דבר, ובכלל היה יותר בא לי ללמוד איך להכין פרפר או הלו קיטי”, חשבתי לעצמי, אבל אז היא כאילו קראה את מחשבותיי והסבירה שגם גולגולת אפשר לראות כדבר חמוד וחיובי ולא רק בהקשר שלילי של מוות.

מי רוצה לטעום גולגולת מגולגלת?

מי רוצה לטעום גולגולת מגולגלת?

בזמן ההדגמה היא מסבירה לנו שהתוצאה לא ידועה מראש עד שנחתוך את הרול. תמיד מחכה לנו הפתעה. יש מן אי ודאות מרגשת עד התוצאה הסופית שעליה אין שליטה מוחלטת. כמו המרחק בין העיניים או הנחיריים שיכולים לצאת אי סימטריים.  וכך, למרות שכולנו פיסלנו גולגולת עם אותם חומרים ואותם הסברים, היא יצאה שונה לכל אחד מהמשתתפים.

אנשים שונים-גולגולות שונות

גולגולות הסושי של התלמידים בסדנה. הגולגולת שלי הימנית ביותר מלמעלה.

 

פיסלתי את הגולגולת תוך ניסיון ריכוז עילאי ובחרדת קודש ניגשתי לחתוך את הרול. פחדתי להרוס ושיצא לי משהו מוזר ולא ברור. גיליתי שזו תרפיה בשבילי, סוג של ריפוי בעיסוק שבא לי בדיוק בזמן הנכון. הנה התוצאה לפניכם. אני גאה בגולגולות שלי. מה דעתכם? אפילו תמה צ’ן סנסיי והיפניות שישבו מולי ומשמאלי החמיאו לגולגולת שלי ואמרו שהיא ‘קוואי’! (חמודה ביפנית).

photo עותק 4

 

 אנשי עסקים מחליפים כרטיסי ביקור Japanese salary men card exchange ©Tama chan

Japanese salary men card exchange
©Tama chan

 

תמה צ’ן אוהבת להפתיע ומנסה להתרחק מדימויים מוכרים. היא אוהבת לקחת מוטיבים מהתרבות היפנית ומחיי היום יום ועם טוויסט בעלילה וקריצה הומוריסטית היא הופכת אותם לפארודיה של חיי היום יום ביפן.

כך למשל היא מספרת בראיון לג’פאן טיימס על סושי ה’סאלארי מן’. שהם אנשי משכורת, הגברים היפנים העובדים בחברות. היא פיסלה איש כזה ואז כשחתכה את הרול היא הציבה שני רולים סימטרים זה מול זה-שני אנשי עסקים יפנים בחליפה כחולה עומדים אחד מול השני- חתכה פעם נוספת והם משתחווים זה לזה, שוב חתכה והם מחליפים ביניהם כרטיסי ביקור.

 

©Tama chan  Japanese food

©Tama chan
Japanese food

 

 

Birth 1  © Tama chan

Birth 1
© Tama chan

 

 

Tama chan ©

Tama chan © Birth 2

 

Birth 3 Tama chan ©

Birth 3
Tama chan ©

 

 

כריכת הספר Smiling sushi roll Tama chan ©

כריכת הספר Smiling sushi roll
Tama chan ©

 

לרכישת הספר של תמה צ’ן  Smiling Sushi roll לחצו כאן.

נתראה בקרוב עם פוסט על תערוכה מיוחדת אליה לקחתי את הילדים בחופשת הקיץ.

סופשבוע רגוע וטוב

שלכם

ישראפנית.

 

עוד מהבלוג של ליאת לופט-מוריטו

תצוגה מקדימה

הכנה לגן או לאוניברסיטה?

"מיה נכנסת לגן או לאוניברסיטה?" שאלה אותי אימי בביקורה האחרון אצלי בטוקיו, כשהייתי בדרכי לגן לשמוע הרצאה נוספת מהמנהלת ולקבל שוב מעטפה מלאה בטפסים כתובים ביפנית. אני גרה בטוקיו משנת 2001 עם בן זוגי היפני מיצורו ושלושת...

תגובות

פורסם לפני 7 years
תצוגה מקדימה

קטן זה הגדול החדש

בקיץ שעבר ביקרנו בישראל ביקור ארוך שנמשך חודשיים וחצי. בתקופה זו הכנסתי את מיה לגן ואת עדן לקייטנה. עדן נהנה מאוד, הוא הכיר חברים חדשים והשתתף בפעילויות אך אחד הדברים שלא מצאו חן בעיניו היה האוכל...הוא התלונן שכמעט מדי...

תגובות

פורסם לפני 7 years
תצוגה מקדימה

מייד אין ג'פאן

מתוך שלושת ילדיי רק בני הבכור נולד בארץ.  את חווית הלידה הראשונה שלי רציתי לעבור בסביבתי הטבעית עם המשפחה בישראל, קרובה לאימא.  את שתי הלידות הבאות כבר עברתי ביפן. ולמרות ששתי חוויות הלידה ביפן היו מאד שונות זו מזו - את מיה...

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה