מאת: אורנה ברק יחזקאלי
כמנהלת משאבי אנוש בחממה הטכנולוגית Terralab Ventures יוצא לי להיפגש עם יזמים רבים, חלקם בשלב הראשון כשמגיעים עם רעיון בלבד לפגישה ראשונה לבדיקת השקעה, ואת חלקם אני מלווה בשנתיים הראשונות שלהם כשהם בחממה עובדים ובונים את החלום שלהם הלכה למעשה.
בדרך כלל יזמים מתארים את הדרך שלהם כסוג של רכבת הרים מטורפת עם עליות ירידות והרבה סיבובים לא צפויים. אין ספק שלא כל אחד יכול לעמוד בכך רגשית, נפשית ופיזית. יזמים רבים עלולים למצוא את עצמם במצבים רגשיים לא פשוטים של ייאוש, דכאון או ספקות המלווים בבלבול גדול.
כתלמידת דרך הזן בדקתי מהם הכלים שהזן יכול להציע ליזם על מנת להגיע ליעד שלו עם בטחון, אופטימיות ובעיקר עם חוסן נפשי.
- דע את עצמך – מה מניע אותך? מהן החוזקות שלך? מה היכולות שלך? עם איזו מתנה הגעת לעולם? מה היעוד שלך?
ברגע שאתה מודע להיותך למשל בעל תושייה, אסרטיביות, כריזמה, חשיבה יצירתית, אופטימיות ויכולת לסחוף ולשכנע, יהיה לך יותר פשוט לאסוף את עצמך ולהביט בחוסר הצלחה כעל נקודה חיובית בדרך, היות ולמדת לקראת הפעם הבאה ולשנות את ההתנהלות שלך בהתאם.
יש הנעזרים ביוגה ובמדיטציה, בסופו של דבר הרעיון הוא לפתח מודעות לעצמך ולעולם.
- אל תתעלם מדבר – נוכחות – שים לב לכל מה שקורה ותבחר איך והאם להגיב מתוך מודעות.
הכוונה היא לא רק למצב השוק, למתחרים ולאבני הדרך שלך, אלא גם למשל למיתוג החברה ולמיתוג שלך כמוביל.
איך הנוכחות שלך ברשתות החברתיות? על מה אתה כותב? על מה אתה מגיב? איך אתה בתור מעסיק? עד כמה אתה רואה את העובדים שלך? איך החברה שלך בוחרת לקדם אותם? כמה משמעות יש להם בחברה ועד כמה הם מרגישים מחוברים אליה?
- לכל אירוע יש נסיבות ותוצאות – על הנסיבות אין לנו יכולת לשלוט אלא רק על הדרך בה אנו מגיבים אליהן, כלומר על הרגש, דיבור פעולה ומחשבה.
התגובה היא בחירה שלנו ומגיעה מתוך מודעות. עד כמה אתה שולט בתגובות שלך?
- מציאת המרכז החזק – חלק ניכר מדרכך כיזם תהיה מלווה בסגירת דלתות, בביקורת שלילית ותאלץ לשמוע הרבה את המילה "לא"… ביקורת על הרעיון, על דרך הצגתו,
על התכנית העסקית, על מצב השוק, על הצורך בכלל או אמירה כללית "לא מתאים".
במציאת המרכז החזק שלך, הכוונה היא למצוא את המקום בו תוכל לשמוע ביקורת, לקבל "לא" ולא לזוז מבפנים אלא להתייחס נקודתית – לשפר או לא, ולהמשיך הלאה בדרך אל עבר המטרה שלך מתוך ידיעה שמה שמפריע וחוסם אותך אתה יכול לשחרר, היות ואתה מייצר אותו.
- "נפלת 7 תקום 8 "– נכשלת? נפלת? שוב טרקו דלת? הכל לא עובד? עובד עזב?
חלק מהדרך…תודעת TRY MIND מאפשרת לא לוותר, להמשיך ולנסות ולא להתייאש.
לזכור שהכל ארעי ומשתנה. לא לוותר לעצמך לא לוותר על עצמך. לנשום ללמוד ולהמשיך.
- לתחקר לא רק כשלון אלא גם הצלחה – מה עשית שהוביל להצלחה?
בדר"כ אנחנו נוטים לתחקר כל כשלון שלנו לבקר ולשפוט ושוכחים לתחקר הצלחות. מה עבד לך שם? מה גרם להצלחה? דווקא התחקור הזה יכול להביא לתובנות מעניינות שתוכל לשחזר בפעמים הבאות.
תחקור הצלחה יכול להיות החל מהדברים הברורים כמו מצגת חדשה וטובה יותר, pitch מובנה שמעביר את המסר בצורה ברורה יותר אבל גם מהדברים הקטנים כמו small talk עם המשקיע בפינת קפה ובגלל שקראת עליו ולמדת שהוא חובב קולינריה, ספרת לו על מסעדה מדהימה שגילית בטיול האחרון שלך באיטליה, או כי הגעת שעה קודם מצאת חניה בקלות וזה גרם לך להיות רגוע יותר וכ"ו…
- להיות בתודעה ריקה – עד כמה אתה נעול על כיוון מסוים? הרעיון הוא לא להיצמד. להסתכל על המציאות כפי שהיא, ללא הפירוש.
להיות פנוי כלפי כל דבר שמגיע אליך בעולם – להפסיק להיאחז בתפיסות מוקדמות ומגבילות, ברגע שנפסיק להיאחז בשיפוט וברגש נוכל להגיע לריקות ולפניות.
הריקות מאפשרת ופותחת אינסוף אפשרויות.
- JUST DO IT– אמונה גדולה בדרך שלך המובילה אותך לצאת בלי להסס.
האמונה והמיקוד יוצרים התמסרות לתהליך.
- כשאתה עושה עשה מכל הלב מתוך תודעה יציבה ולעשות עד הסוף – אז החלטת שאתה רוצה לשנות את העולם, שיש לך חלום ואתה תגשים אותו – צא לדרך המאתגרת, המפתיעה, הייחודית והמסעירה הזו.
ואסיים בסיפור:
2 צפרדעים נפלו לסיר מלא בחלב החלו לטבוע וניסו בכל מאודן לצאת מהסיר פרפרו קפצו ועוד פרפרו.
חברותיהן עמדו מחוץ לסיר וצעקו להן
"אין מצב שתצליחו, זה חסר סיכוי, הסיר עמוק גבוה וחלק, רק אתמול טבעה כך צפרדע, חבל על המאמץ שלכן."
צפרדע אחת התייאשה וטבעה.
ואילו הצפרדע השניה המשיכה והמשיכה בכל כוחה, עד שהחלב הפך לגבינה והצפרדע ניתרה החוצה. עמדו כל חברותיהן הצפרדעים ושאלו אותה בהשתאות – "איך עשית את זה??? איך הצלחת? איך היה לך כח?" עמדה הצפרדע התבוננה בהן ואמרה – "מה? מצטערת אבל אני לא יכולה לשמוע אתכן, אני חירשת…"/
אז אם בחרתם לצאת למסע הזה, סננו את הקולות הספקנים והקשיבו לקול הפנימי שלכם.
** הכותבת היא HR & Operations Manager בחממה הטכנולוגית טרהלאב ונצ'רס