עשור חדש יצא לדרך ולצד הרגעים הטובים, הוא עשוי להביא את חלקנו גם למשברים, דיכאונות וקשיים לא מעטים. איך נתמודד עם הכל ואם עלינו לצלוח את השנים הקשות לבד או להושיט יד לעזרה. הרי, למי אין קשיים בחיים? כנראה שלכולנו, אז איך תדעי אם הקושי שאת חווה הוא נורמלי או שמא הגעת לקצה היכולת שלך לעזור לעצמך ואת זקוקה לעזרה חיצונית שתגבה אותך להמשך דרכך?
הנה 5 סימנים שיעזרו לך לאבחן האם ומתי כדאי לך לגשת לטיפול נפשי:
1. את חווה בדידות, משהו משתנה במערכות היחסים שבחייך, את מרגישה ריחוק מהסביבה שלך ואת נפגעת לא מעט מהקרובים אלייך. הנטייה הטבעית היא מיד להתנגד ולהאשים את האחרים, יחד עם זאת אולי כדאי שתעשי בדק בית ותשאלי את עצמך, מה בהתנהגות שלי גורם לאנשים שסביבי לא לרצות להיות בקרבתי? אינך יכולה להיות מודעת לכל מה שמניע אותך, לרוב את תהיי בנקודת עיוורון לגבי החולשות שלך, זהו מנגנון הגנה של הנפש שלך. מטפל טוב יאתר את אותן נקודות חולשה אליהן את פחות מודעת וישקף לך אותן בדרך שמתקבלת על הדעת, כך תוכלי לשנות את הדפוסים באישיותך שאינם משרתים אותך עוד.
2. את לא מצליחה לקבל החלטות- איבדת קשר עם עצמך, אינך יכולה להבין מה את רוצה. או שאת נורא מתלבטת מרבית הזמן, או שאת חסרת דעה. אינך מסוגלת לשים את האצבע על מה את מרגישה, ובמקרים קיצוניים את חווה ניתוק רגשי מהסיטואציה. מצד אחד זה יכול להיות נוח, משום שאת זורמת ואינך נכנסת לעימותים עקב כך שאין לך רצון חד משמעי, מצד שני, אינך יכולה להגשים את עצמך ואת מטרותייך, אם אין לך שאיפות ורצונות שיניעו אותך קדימה. עלייך להיות המצפן של עצמך, שמראה לך את הדרך. אינטואיציה היא הרגשה קסומה שנותנת לך ביטחון, ידיעה פנימית עמוקה וחזקה. רק את יכולה לדעת מה נכון או לא נכון לך, ללא ההרגשות האלה את עלולה למצוא את עצמך אבודה, במקום שאינו שייך לך מקום בו את לא מרגישה שייכת. בעזרת טיפול נפשי, תוכלי למצוא את הקול הפנימי שלך, מורה הדרך הכי טוב שלך, אותך.
3. סטרס – יש לך קול ביקורתי בראש שאינו מרפא, ואין לך שקט נפשי. רוב שעות היום אינך מרוצה, ויכול להיות שאינך מודעת לכך. איך זה מתבטא? את לחוצה ורוצה כבר לסיים אפילו אם אובייקטיבית אינך ממהרת לשום מקום, את לא מחייכת הרבה, אין לך רגעי שקט ואינך שלווה, את לא מרגישה כמעט הנאה בחיי היומיום שלך, אינך עוצרת לרגע להביט בשמיים או לקחת נשימה, כל יום שעובר את מסיימת עם הלשון בחוץ תוהה איפה היית בכלל, כמעט הכול עובר לידך ולא דרכך- חווית חוסר נוכחות ממשית בחייך. הלחץ מהווה בריחה, כשאת עסוקה אינך פנויה להרגיש, זהו מנגנון הגנה. באמצעות טיפול נפשי נכון, תוכלי לקבל כלים שיעזרו לך להכיר ברגשות שלך מהם את מתחמקת ע"י התעסקות בזוטות כאילו היו דברים הרי גורל. ברגע שנפשך תתחזק, תוכלי להכיל את הרגשות שעולים בך, לשהות איתם ולא תצטרכי לברוח יותר, תוכלי לחיות את חייך בשקט ובהנאה.
4. את לא אוהבת את עצמך. יש לך ערך עצמי נמוך, את משווה את עצמך לאחרים ורבות הפעמים שבהם את מרגישה נחותה מהם, אינך בררנית גדולה בבחירת חברות או בני זוג כי עד שאוהבים אותך את תסכימי לקבל כמעט כל אחד, יש לך מעט מאוד דרישות מהסביבה שלך אם בכלל, את מוותרת על הדעות שלך, רגשותייך וסולחת בקלות. בדרך כלל הסיבה לערך עצמי נמוך מקורה בילדות. הילדות שלך היא תקופה עוצמתית ומודחקת ברובה, בה האישיות שלך מתעצבת. דרך חוויות הילדות, הערך העצמי שלך נבנה או נהרס, את לומדת מי את ומה את שווה דרך מערכות היחסים שלך עם סביבתך וזה הזמן בו מתבסס אצלך ביטחון עצמי טוב או חוסר ביטחון. רק באמצעות טיפול רגשי מעמיק ניתן יהיה לחזור לילדה שהיית, להבין אותה, לתת פרשנות אחרת ובוגרת לחוויה שצברת בילדות שלך ולתקן את הפרספקטיבה שלך על מי שאת היום.
5. קשה לך להיות עם עצמך. אין לך רגע דל, עלייך למלא כל רגע בעבודה או במפגשים חברתיים. להיות לבד בשבילך זה משעמם או בודד, אינך נהנית מזמן שבו את לבד. סביר להניח שתקפצי מקשר לקשר, או שתהיי מכורה לעבודה. בסופו של דבר, התנהלות כזאת תתיש אותך או שתגרום לך לתחושת ריקנות. להיות לבד זה לא להיות בודדה, להיות לבד זה להיות עם עצמך. כן, גם את בת-אדם, ואני בטוחה שלבלות איתך זה לא רע בכלל, אז למה את לא מעוניינת לבלות עם עצמך?!
6. אם תהיי מסוגלת להנות מהזמן שלך לבד, עם עצמך, משהו יתחזק בך. תכירי את עצמך טוב יותר, תהיי יותר קשובה לצרכים שלך. כשאת עם עצמך ללא הסחות דעת, אז מגיעה ההשראה, בשקט הפנימי והחיצוני יש לך יותר מקום לפרוח. אם אינך מסוגלת לפנות לעצמך מקום, זה מעיד על פחד ממה שעתיד לעלות בינך לבין עצמך. בטיפול נפשך תתחזק, כך שתוכלי לעמוד באומץ אל מול השקט הזה. אם השקט יביא אתו פחד וחרדה תוכלי להתמודד איתם ולצמוח מהם, ואם השקט יביא אתו עומק ושלווה תוכלי להנות ממנו, בכל מקרה שקט זה ברכה.
לסיכום, תמו הימים בהם מי שניגש לטיפול צריך להתבייש או להגיע לקיצון. כיום, אם לא הלכת לפחות פעם אחת בחיים לסוג של טיפול להעלאת המודעות שלך, כנראה שנשארת קצת מאחור. אין סיבה להעביר חיים שלמים בחוסר שקט או ללא ערך עצמי. סטרס הוכח מחקרית כמעורר מחלות מספר אחד בעולם המערבי, ואין טעם לחיות בסטרס ובחרדה, במידה ואת מזהה שזה המצב שבו את מצויה. רק תנאי אחד צריך להתקיים בשביל שטיפול יוכל לעזור לך והוא, שתרצי לעזור לעצמך.
** הכותבת היא שרון פרדני, פסיכותרפיסטית הוליסטית ורפלקסולוגית בכירה