רעלת הריון – גם כשההיריון נגמר?

אין הרבה מצבים שמשלבים בתוכם הן התרגשות והן חרדה כמו מצב של הריון. מצד אחד, אנחנו מתרגשים לקראת תינוק חדש שיגיע לעולם. ומצד שני, למרות שהריון הוא תהליך פיזיולוגי ולא מחלה, מתלווים אליו לעתים סימפטומים שונים ויכולות להתפתח במהלכו מחלות שונות, שחלקן עלולות להמשיך איתנו וללוות אותנו גם אחרי ההיריון. אחד המצבים האלה הוא רעלת ההיריון – ובמאמר זה נכיר את המחלה ואת ההשלכות שלה לטווח ארוך.

אז מהי בכלל רעלת, ומה הסימפטומים של מחלת ההיריון הזאת?

רעלת הריון, או בלועזית פרה-אקלמפסיה, היא למעשה מצב של יתר לחץ דם הריוני בשילוב הפרשה של חלבון בשתן. אישה נחשבת במצב של רעלת כאשר יתר הלחץ דם מתפתח במהלך ההיריון ולא היה קיים עוד לפני כן, וכאשר הוא מתפתח במקביל להפרשה מוגברת של חלבון ולא במנותק ממנה. מצבים כאלה נקראים יתר לחץ דם הריוני (ללא רעלת), או יתר לחץ דם כרוני בהריון. מצב של רעלת יכול להתפתח גם באישה עם יתר לחץ דם כרוני, ואז בדרך כלל מדובר במחלה קשה יותר – אבל המצב הקלאסי של פרה-אקלמפסיה הוא מצב ראשוני שמתפתח לראשונה באישה בחודשים מאוחרים (אחרי שבוע 20) של ההיריון.

הסימפטומים של המחלה, שמתפתחת אצל  2-8 אחוזים מהנשים ההריוניות בעולם כולו, הם בדרך כלל כאבי ראש וסחרחורות, שינויי ראייה, כאבי בטן עליונה, בחילות, עלייה חדה במשקל ועלייה במתן שתן. כאשר אישה בהריון מתייצגת עם סימנים כאלה, חשוב מאוד לבדוק לה לחץ דם ולקחת בדיקת שתן – בשביל לשלול או לאמת מצב של רעלת.

 

מהו הסיכון לאם ולעובר במהלך ההיריון במצב של רעלת?

כמו בכל מחלה הריונית אחרת, נהוג לחלק את הסיכונים של רעלת ההיריון לסיכונים אימהיים ולסיכונים עובריים. חשוב לציין מראש שמרבית ההריונות עם רעלת היום מסתיימים בהצלחה עם תינוק ואם בריאים לחלוטין. עם זאת, במצבים של גילוי מאוחר ו/או טיפול לקוי, ישנם סיכונים שחשוב להכיר. הסיכון העוברי המרכזי הוא ירידה באספקת הדם דרך השלייה, ומשום כך פגיעה בגדילה של התינוק שיכולה להוביל למשקל לידה נמוך, ובמקרים קיצוניים גם למוות עוברי. מבחינת האם, הפגיעה בשלייה יכולה להוביל להיפרדות שלייה – מצב של דימום משמעותי שמסכן את האם מאוד במצב של לידה. עוד מצב מסוכן הוא מצב של תסמונת HELPP המתפתח מתוך רעלת ההיריון – המשלב גם פגיעה כבדית ופגיעה בתפקודי הקרישה האימהיים וסכנת דימום. הסיכון החמור ביותר הוא התפתחות של פרכוס ע"ר רעלת, מה שקרוי אקלמפסיה – זהו מצב מסכן חיים לכל דבר ועניין.

 

האם רעלת יכולה להמשיך גם אחרי שההיריון נגמר? באילו מצבים זה קורה?

ישנם מצבים בהם הסימפטומים המרכזיים של הרעלת, קרי יתר לחץ דם והפרשת חלבון מוגברת בשתן, ממשיכים עם האם גם לאחר סיום ההיריון. הדרך היחידה לטפל באופן מוחלט במצב של רעלת היא יילוד, ועל כן מנהלים את ההיריון כהריון בסיכון מרגע האבחנה. אם האבחנה היא מאוחרת, אם יש סימפטומים ומחלה קשים, או אם מדובר במחלה כרונית שהתגלתה לראשונה בהיריון ורק לאחר מכן מתגלה שאינה רעלת – התסמינים של רעלת ההיריון יכולים להמשיך גם לאחר סיום ההיריון. חשוב גם לדעת שנשים שסבלו מרעלת בהיריון אחד, נמצאות בקבוצת סיכון משמעותית למצב של רעלת בהריונות נוספים אליהם הן תיכנסנה, גם אם לחץ הדם שלהן מתאזן לאחר סיום ההיריון. במצב זה, חשוב להיות במעקב קפדני כבר משלב מוקדם מאוד.

רעלת היריון היא מצב בר ניהול, שבמרבית המקרים מסתיים ללא פגע הן עבור האם והן עבור העובר. עם זאת, אסור לקחת סיכונים וחייבים תמיד להיות במעקב צמוד ובניהול נכון של ההיריון. ניהול היריון הוא משימה לא פשוטה – ואתם צריכים לבחור בצורה הנכונה ביותר עבורכם.