נעים מאוד, אישה. זוהי ריצפת האגן שלך. אתן לא מכירות אבל הקשר שלכן הוא סימביוטי. קבוצת השרירים הזאת משפיעה על חיי האהבה שלך, על חילוף החומרים שלך, על שרירי הבטן שלך ואפילו על כמה את זקופה ונושאת עצמך בגאווה.
אם בישראל ריצפת האגן זוכה לעדנה רק שנים האחרונות, בצרפת מדובר בחגיגה ממש של איבר שרוב הנשים מעולם לא ראות. בפריז זה הלך כך: אחרי הלידה, כל חברה שלי הוזמנה לאחר כבוד לפיזיותרפיסטית. שם דיברו איתה, חיברו אותה למכשירים, הביטו בה והחזירו את ריצפת האגן שלה (כלומר את חיי המין והספורט שלה) לסדרה.
אין ספק שבצרפת תחום המיילדות, הגניקולוגיה ושיקום רצפת האגן נחשב למוביל וחדשני, בעיקר כשמסתכלים עליו במשקפיים ישראליות. נשים זוכות לטיפולי שיקום רצפת אגן לאורך עשרה מפגשים לאחר לידה כחלק מ"סל הבריאות".
אם להוסיף לכל זה, שיטת "הקיסרי הצרפתי" היא שיטת ניתוח קיסרי עם פגיעה מינימאלית ברקמות החיבור והחלמה קצרה יותר תוך חוויית "לידה" אמיתית לאם (וצלקת קטנה במיוחד). צרפת היא נכון לעכשיו המדינה היחידה בעולם עם המדיניות הזו.
כצרפתיה גאה והדיוטה בכל הקשור לרצפת האגן שלה, הצטרפתי לסדנה כזאת, בה הכרנו את תפקוד השרירים, הקשר בין נשימה לתפקוד רצפת האגן ושברנו מיתוסים שקשורים לאימון גופני ונזקים פונטציאליים לרצפת האגן.
עינת לבבי, פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן, וענת מרון, פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן ומרצה בקמפוס שיאים, מעבירות סדנה חצי יומית מרתקת על ריצפת האגן, מעלותיה ויכולותיה. במסגרת הסדנה, שמומלצת לכל אישה וגבר, הן שוברות מיתוסים על רצועת השרירים העלומה הזאת, שמשפיעה על חיינו.
מהי ריצפת האגן?
"ריצפת האגן היא שריר שפרוש בתחתית עצמות האגן", מסיברה ענת מרון. "שריר הוא ריקמה שיכולה להימתח, להתכווץ, להסגר ולהפתח. אנחנו עוברות תקופות שונות בחיים בילדות, בהריון, בגיל המעבר, בהן הגוף שלנו משתנה, וגם רצועת השריר הזאת חווה שינויים".
אנחנו מכירות את האגן כמסגרת עצמות.
"האגן מכיל את מערכת המין, מערכת השתן, שלפוחית השתן שנמצאת מתחת למערכת המין, ואת סוף המעיים (מערכת עיכול). יש מקום בין עצמות האגן לגור שיהיה לנו בתקופת ההריון".
אנחנו שמות לב לריצפת האגן לראשונה אחרי הלידה. "ייתכן שמערכת השרירים לא נמצאת בצורה האופטימלית שלה וצריך לעזור לה לחזור לעצמה. שרירי ריצפת האגן הם הסוגר החיצוני. כל פעם כשהשלפוחית, איבר האגירה, מתמלאת, שרירי ריצפת האגן מגיבים ברפלקס".
הנה כמה מיתוסים על ריצפת האגן:
1. "התניית המפתח"– יש נשים, שברגע בו הן עומדות מול דלת ביתן ומכניסות את המפתח למנעול, הן חייבות לרוץ לשרותים. השיטה היא כזאת", מסבירה עינת לבבי. "לפני שמוציאים את המפתח מהתיק, כדאי להישען על הקיר עם הגב בצורה רפויה ונוחה ולדמיין שהשלפוחית גדלה. לכווץ את השרירים 30 פעמים ורק אז להיכנס הביתה. גם אז לא לרוץ לשרותים אלא לעשות משהו אחד: לכתוב SMS, להכין קפה, להסתכל במראה. רק אחרי שעושים את כל זה, אם צריך ללכת לשרותים- כדאי לעשות זאת". הרעיון הוא להפריד את ההתניה בין הכניסה לבית, הוצאת המפתח ותחושת חוסר השליטה.
2. אסור להתאפק – התאפקות יכולה להיות אחלה כשהיא תלויית סיטואציה. "יש חשיבות להגיע לשלפוחית מלאה והיכולת להתאפק משפרת את חיזוק השלפוחית", מסבירה ענת מרון ומוסיפה: "דלקות בדרכי השתן נגרמות לא מהתאפקות אלא מנוכחות חיידקית".
3. התעוררות בלילה – קשורה לגודל פיזיולוגי של השלפוחית ולהרגלים. "זה נורמלי להתעורר בלילה להשתין," אומרת ענת מרון. "קימה פעם אחת לא נחשבת פתולוגית. שלוש פעמים ומעלה נחשב "לא תקין" – אבל אם זה לא מפריע לך ואת חוזרת לישון כאילו כלום לא קרה- אין בעיה. אם את לא נרדמת – צריך להתייחס לזה".
4. לא צריך לומר לילדים ללכת לעשות פיפי לפני שיוצאים – זה הורס את ההרגלים הטבעיים שלהם. אם מדובר בנסיעה של שעות, כמובן שכדאי להזכיר ולהמליץ, אבל אם מדובר בנסיעה קצרה, שבסופה יש שירותים, כדאי להשאיר לילדים את היכולת להרגיש בעצמם מתי הם צריכים ללכת לשירותים.
5. גם לגברים יש ריצפת אגן וגם להם יש בעיות איתה – אצל נשים פשוט מדברים על זה יותר (בתל השומר, רוב המטופלים במחלקה היעודית הזאת הם גברים, מספרת עינת לבבי).
6. משכב לידה של שישה שבועות היא עניין טריקי – מי אמר שתוך שישה שבועות אנחנו יכולות לקום ולתפקד כאילו לא קרו הריון ולידה? זה הלוא עניין אישי. לחלק לוקח יותר זמן ולחלק פחות. אל תיכנעו ללחץ. הקשיבו לגוף שלכן.
7. צניחת אברי האגן יכולים לקרות אבל גם לא – קורה לנשים בגילאים שונים ששלפוחית השתן או איברי אגן אחרים צונחים, מאחר שרצפת האגן אינה חזקה מספיק. זה לא כואב, זה סתם מטריד. אפשר לנסות למנוע זאת מבעוד מועד. אם נושפים אויר החוצה ומכווצים בו-זמנית את ריצפת האגן – זה עוזר לה ומחזק אותה.
8. בעת הליכה ממושכת צריך לאסוף את רצפת האגן באופן ממושך? ברור שלא. אין שריר בגוף שצריך להחזיק מכווץ באופן רצוף וממושך. שריר צריך לחוות כיווץ והרפיה.
**ד"ר מאיה גז, התגוררה בפריז במשך עשור, שם היתה כתבת לייפסטייל. מאיה היא מומחית לתרבות צרפת ומרצה על אורח החיים הצרפתי.