*מאת פרופסור יעקב בורנשטיין, מנהל האגף לבריאות האישה, המרכז הרפואי לגליל והפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי, אוניברסיטת בר-אילן, חוקר במחקרי החיסון התשע-ערכי כנגד נגיף הפפילומה
השנה יום המודעות העולמי לוירוס הפפילומה התקיים תחת המסר "תנו אהבה – לא HPV" והגיע הזמן שנעשה את הצעד הנוסף קדימה ונחסל את מחלת סרטן צוואר הרחם גם בישראל! לשם כך יש צורך להעלות את מספר הילדים המתחסנים כנגד נגיף הפפילומה – חיסון הנמצא בשגרת החיסונים, ולא לשכוח לעבור את בדיקת סריקת צוואר הרחם הנמצאת בסל הבריאות. אוסטרליה כבר הצליחה – גם אנחנו יכולים.
השנה יקבלו כלל התלמידים בישראל את החיסון החדש – גרדסיל 9, המגן כנגד תשעה זנים אלימים של וירוס הפפילומה שעלול לגרום למספר מחלות ובהן סרטן צוואר-הרחם, סרטן פי-הטבעת וסרטן הפה והלוע, ופרט לכך – ליבלות באבר המין, הן בנשים והן בגברים, הן בצעירים והן במבוגרים.
לא מכבר פנתה אלי מטופלת, שאבחנתי אצלה מצב טרום סרטני בצוואר הרחם – המכונה CIN3. טיפלתי בה באמצעות "קוניזציה" – הסרה של חלק מצוואר הרחם. אחרי הניתוח היא ביקשה לדעת מה תוכל לעשות כדי שביתה בת ה-13 לא תצטרך לעבור את דרך הייסורים שהיא עצמה עברה, החרדה כשנמסר לה שהיא נושאת נגיף פפילומה בר-סיכון, אי-הודאות שהודיעו שבדיקת ה"פאפ" לא תקינה, הטירדה עקב הביקורים הרבים שנאלצה לקיים במרפאת צוואר הרחם לצורך בדיקת קולפוסקופיה של צוואר הרחם, ההמתנה מורטת העצבים לתשובות הביופסיה, אי הנעימות בניתוח הקוניזציה, והמעקבים התכופים לאחר הניתוח. עניתי לה: "הפתרון נמצא באוסטרליה".
"באוסטרליה?" היא שאלה. הסברתי שמשרד הבריאות האוסטרלי הודיע ששם עומדים להכחיד את סרטן צוואר הרחם. זאת מאחר שהם הצליחו לחסן את מרבית התלמידים והתלמידות בכל שנתון בבתי הספר, בעזרת החיסון המורחב – כנגד תשעה זנים של נגיף הפפילומה. ידוע, שכשמעל 90% מהתושבים מתחסנים, ניתן למגר כל מחלה זיהומית. כך הצליחו בעבר למגר את מחלת האבעבועות השחורות. "אבל את לא צריכה להרחיק לאוסטרליה", אמרתי לה. זאת מאחר שהחיסון המורחב כנגד 9 זני הפפילומה הגיע לישראל, ומשרד הבריאות הכניס אותו לשגרת החיסונים החל בשנת הלימודים הבאה. כבר כעת, ומזה חמש שנים כבר ניתן חיסון יעיל כנגד ארבעה זני פפילומה לבנות ולאחרונה גם לבנים.
חשוב לציין שהבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם אינן מדויקות ועלולות להחמיץ תהליכים שונים. יותר מכך, שתי הבדיקות – בדיקת ה"פאפ" ובדיקת נגיף הפפילומה אינן מונעות את המחלה, אלא מכוונות לאתר אותה מוקדם, בשלב טרום סרטני, כלומר כשתאי הגידול ממוקמים רק בחלק השטחי של העור – ה"אפיתל" ולא חדרו עמוק מתחתיו. זהו מצב שמאפשר הסרת הנגע בניתוח הנקרא "כריתת לולאה מצוואר הרחם" או "קוניזציה".
אלא שלביצוע שתי בדיקות הסריקה מצוואר הרחם לצורך גילוי מוקדם יש חסרונות. בדיקת ה"פאפ" רגישה רק ב 60%-80%, כלומר, עלולה להחמיץ מקרים טרום סרטניים ולכן מומלץ לחזור עליה כל שלש שנים. הבדיקה החדשה, בדיקת נגיף הפפילומה, מגלה מקרים רבים של הדבקה בנגיפים בעלי סיכון לפתח מצב טרום סרטני. אלא שב 90% מהמקרים שמתגלים נגיפים אלו, הם מסולקים על ידי מערכת החיסון, ללא כל נזק וללא צורך בטיפול. גם אם נגיף פפילומה נותר בגוף, הוא יגרום למצבים טרום סרטניים או סרטניים רק במיעוט הנשים הנשאיות!
לכן, בשורה התחתונה, הכי חשוב ללכת להתחסן ולחסן את הילדים וביחד נוכל לאהוב בלי HPV.