מאת: דבורה יעקובי וטלי עמר
זריקות והוראות לנטילתן
במהלך הטיפולים ישנן לא מעט זריקות ובמינונים משתנים. כולן מאוד חשובות ובכולן צריך לדייק. גם אם את לא כימאית, את נדרשת לבצען בדרך כלל בעצמך. לעניין זה, חשוב לזכור כי לא כל הזריקות זקוקות לאחסון בקירור. רובן המכריע של הזריקות צריכות אחסון במקום יבש, אבל לא במקרר. אלו שכן – יצוינו על ידי האחות, ולרוב גם על ידי הרוקח שימכור את הזריקה. אי לכך, אין מה להסתובב עם צידנית וקרחון עבור כל התרופות במידה שאת צריכה להזריק בשעות שונות של היום.
בדיקות דם במהלך הטיפול
במהלך הטיפולים האישה מוזמנת לביצוע מעקב זקיקים ודם. בדיקות אלו אינן דורשות צום. ישנן נשים שחושבות שמדובר בבדיקות השגרתיות ולכן נמנעות מאכילה ושתיה, שעשויות לגרום לבעיה במציאת וריד לטוב ביצוע בדיקת הדם.
לעומת זאת, ביום השאיבה – נדרש צום מלא, כולל הימנעות ממים, ולעיתים גם חל איסור על נטילת תרופות הנדרשות בשגרה (כמו למשל אינסולין לחולות סכרת). יש לשים לב להנחיות הצוות הרפואי ולפעול בהתאם.
בדיקת בטא לגילוי ההיריון
אחרי פעולות את השאיבה, ההחזרה ותקופת ההמתנה הנדרשת, מוזמנת האישה לבדיקת דם בטא, לשם בדיקת הימצאות הריון. יש נשים שזמן ההמתנה קשה להן והן מבצעות בדיקת היריון בסטיק (בדיקת שתן שניתן לקנות ברשתות הפארם לגילוי הריון). אל תבצעי בדיקת הריון מוקדמת מכפי שהונחית, חלק מתרופות התמיכה שאת מקבלת עשויות לתת תשובה חיובית למרות שאין עדיין הריון תקין. במהלך טיפולי פוריות- הבדיקה המהימנה היחידה היא בדיקת דם, ורק במועד אליה זומנה על ידי הצוות הרפואי.
זמני נטילת התרופות והזריקות
כל אישה מקבלת הוראות מדויקות משום שכל טיפול מותאם אישית עבורה. החשיבות של הקפדה על מועד ודרך לקיחת התרופות הינה מאוד חשובה. כדי למנוע בלבולים תקבלי דף הוראות מודפס וחשוב להקפיד על ההוראות בדף. מסמך זה יכול לשמש אותך גם במיון נשים או בקופת החולים אם את לא מסתדרת עם ההזרקה בעצמך ומעוניינת לקבל סיוע של אחות. "הטיפולים מלחיצים, החרדה גבוהה, אבל טעות יכולה לגרום להפסקת הטיפול בשל שיבושו. לכן, מומלץ להקשיב, אולי גם לרשום ולשאול שוב ושוב במידת הצורך. הצוות ביחידה מספק הסברים מפורטים במידת הצורך, ואף עוזר בביצוע ההזרקות לנשים שמעוניינות בכך ומפחדות לעשות זאת בעצמן. ביחידה משתדלים להיות עבור הנשים לכל שאלה, וכאשר היחידה סגורה, ניתן לפנות לסיוע במיון נשים בכל שעה. שם גם יוכלו ליצור קשר עם איש צוות מהיחידה למענה על שאלות.
דגימת זרע
בצד השני של המשוואה, התורם 50% מתהליך ההפריה הוא הזרע. הזרע ניתן לרוב על ידי הגבר ביום השאיבה ובשטח היחידה להפריה חוץ גופית. במידה שהגבר מעדיף לתת זרע בבית יהיה עליו בכל מקרה להגיע ליחידה ולחתום שמדובר בזרע שלו. יש להקפיד להגיע ליחידה עם הזרע עד שעתיים מרגע מתן הזרע, וכן שיינתן בכלי סטרילי. את הכלי ניתן לקבל ביחידה לפני ההגעה. שני דברים חשובים נוספים בהקשר זה: ראשית- בעת מתן הזרע- אסור בתכלית האיסור להשתמש בחומר סיכה, כולל רוק, קרם ואחרים. לכל אלו השפיעה הרסנית על הזרע ותקינותו בנוסף- אין לשים את הכלי עם הזרע בתוך צידנית בקירור. הקור "הורג" את הזרע. הנכון הוא לשמור אותו קרוב לגוף – בחום הגוף.
שיהיה בהצלחה!
**הכותבות הן אחות אחראית (דבורה יעקובי) ואחות היחידה (טלי עמר), היחידה להפריה חוץ גופית (IVF), המרכז הרפואי הלל יפה