מאת: אלי לובושיץ
אחד מכל חמישה אנשים סובל מבעיית לחץ דם, אך לא כולם מודעים לבעיה. אם הגעתם לקרוא את הכתבה הזו, סביר להניח שאבחנו אצלכם בעיית לחץ דם. החדשות הרעות: מדובר בבעיה רצינית עם סכנות ממשיות. החדשות הטובות: זה בידיים שלכם. יש דרכים רבות לשפר את המצב, באופן טבעי.
כשניגשים להתמודד עם הבעיה, חשוב לזכור שלחץ דם הוא לא מחלה, אלא סימפטום. הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא להבין מה הגורם ללחץ דם ואז לטפל בו ברמת הטיפול והמניעה.
מה גורם לבעיות לחץ דם?
· בעיות כלי דם, במיוחד בעיות עורקים: שומנים בדם ידועים לשמצה, ובצדק. גם הטריגליצרידים הגבוהים משפיעים על העורקים ויכולים להעלות את ערכי לחץ הדם.
· נטייה גנטית – אי אפשר להכחיש שהנטיות הגנטיות משפיעות על לחץ הדם. עם זאת, לא צריך להתייאש. לא כל מי שיש לו נטייה אכן חולה – צריך טריגר שיהפוך את הנטייה לבעיה. אם שומרים על אורח חיים בריא, היא לא צריכה להתממש לכדי מחלה. קיימים אנשים שאפילו אומרים שבזכות אותה נטייה הם מצליחים לקבל תמריץ לשמור על אורח חיים בריא.
· אורח חיים: עישון, היעדר פעילות גופנית ותזונה לא נכונה יכולים להעלות את לחץ הדם ולפגוע בבריאותנו בדרכים נוספות.
אורח חיים – נקודת התחלה מעולה, אבל האם זה מספיק?
כולם יודעים שהימנעות מעישון, פעילות גופנית, תזונה נכונה ושתייה מתונה של יין אדום טובים לבריאות, אבל אלו שרק קיבלו את ההודעה שהם סובלים מהמחלה לעיתים רואים את המשימה של שינוי כולל באורח החיים ככבדה מנשוא. אז איך אפשר להתחיל באופן אפקטיבי ולא מאיים? אני מציע להתמקד במקום אחד, בעל השפעה רבת משקל – הכבד.
שימו לב לכבד שלכם
כפי שבוודאי הבנתם, כשמדברים על לחץ דם, הגורמים המשפיעים רבים, אבל מקום טוב להתחיל ממנו הוא הכבד שאחראי על פירוק השומנים בדם. דרך טובה להתחיל במסע להורדת לחץ הדם היא שמירה על בריאות הכבד. אז נכון, קיימות בשוק תרופות להורדת שומנים בדם, אך כל רופא יוכל לומר לכם שהצעד הראשון מתחיל לא בנטילת התרופה, אלא בבחירות שלכם.
אז מאיפה מתחילים?
· ביי ביי לשומן הטראנס: אם בעבר אנשים לא הבינו במה מדובר, היום אתם בוודאי יודעים בדיוק למה אני מתייחס. הבורקסים, בצקים ועוד מאכלים תעשייתיים עשירים בשומנים הללו. מה שנחמד הוא שלאחרונה משרד הבריאות החל לשלב כיתובים ברורים בחזית האריזות שמזהירות מפני שומני טראנס ומזיקים אחרים. שימו לב לסימונים אדומים ותוכלו להתחיל לשפר את הבריאות בצעדים קטנים.
· המתוק הופך להיות מר: הסוכרים פוגעים בכבד. מי שסובל מלחץ דם גבוה רגיל לקבל אזהרות מפני מלח, אבל מי שנותר בצללים הוא הסוכר שמזיק לבריאות לא פחות. זה מוכח מחקרית שהסוכר פוגע בבריאותנו במגוון דרכים, וכשמדברים על לחץ דם, הפגיעה שלו בכבד מוכחת וחשוב להיות מודעים אליה.
· הימנעות מאלכוהול בכמויות מוגזמות ואחוזים גבוהים: בעוד שההמלצה לשתות יין אדום מוכחת ומעולה, אין לראות בה פתח לשתייה של סוגי אלכוהול נוספים. וודקה, ליקרים ומשקאות עם אחוזי אלכוהול גבוהים הם מזיקים וכן צריכה מוגזמת של אלכוהול.
· פעילות גופנית: לא צריך לחפש מירוץ או אתגר יוצא דופן, לפנות את כל הלו"ז לתחביב חדש או להילחץ, אבל כן כדאי למצוא זמן לשלב יותר פעילות גופנית ביום יום. אפילו לחנות את הרכב קצת יותר רחוק ממקום העבודה זה צעד מועיל.
הנתיב האלטרנטיבי להפחתת לחץ הדם
מה אם אגיד לכם שתרופות הן לא הדרך היחידה להוריד את לחץ הדם? טיפולים אלטרנטיביים כגון צמחי מרפא, תזונה בהתאמה אישית והומאופתיה יכולים לשמור על הכבד בריא ולמנוע את התופעה של כבד שומני, אחד הגורמים המרכזיים לשומנים בדם ועלייה בלחץ הדם. אני רואה פעם אחר פעם, כיצד אלו שהתחילו מיואשים, והסכימו "רק לנסות" הגיעו לתוצאות מדהימות ויכלו להיפרד מהתרופות. שימו לב לתופעת הלוואי של השינויים באורח החיים והטיפולים האלטרנטיביים: תתחילו להרגיש יותר טוב ופחות עייפים.
שימו לב לתמונה הגדולה – מחלות לב
חלק גדול ממחלות הלב גורמות לבעיות לחץ דם. במקביל לשיפור באורח החיים, חשוב לוודא אם יש בעיות לב כלשהן או רקע גנטי כדי לנקוט בצעדי מניעה, במידת הצורך. גם אם יש לכם גנטיקה "בעייתית" או מום בלב, חשוב לדעת שיש דרך לטפל ויש פתרונות קונבנציונליים וכן אלטרנטיביים יעילים. ניסיון של עשרות שנים בטיפול באנשים עם בעיות לחץ דם מלמד שדיקור (אקופונקטורה) ותוספי תזונה יכולים לחזק את שריר הלב.
להפחית במלח זו רק ההתחלה: אל תשכחו את הכליות
כולם מבינים את הקשר בין הלב ללחץ דם ורבים מודעים להשפעות הכבד על השומנים ועל רמתם בדם, אבל מטופלים רבים שלי מופתעים כשאני מתעניין במצב הכליות שלהם. "מה הקשר בין הכליות שלי ללחץ הדם?" ובכן, מחקרים מראים שהקשר בין השניים הדוק ושצריך לשמור על בריאות הכליות כדי לאזן את לחץ הדם. אז מאיפה מתחילים?
· כולם יודעים שחשוב לשתות מים, אבל זה לא מספיק; חיוני להקפיד על צריכת נוזלים נכונה, בטמפרטורת החדר (הימנעו ממים קרים שפוגעים בכליות).
· שמרו על חום הגוף והתרחקו מהמזגן: המטופלים שלי בדרך כלל לא לובשים חולצת בטן, שהיא הדבר הגרוע ביותר שאפשר לעשות לכליות, אבל הם כן נמצאים המון בסביבה ממוזגת שחושפת את הכליות לקור ויכולה לגרום לנזקים משמעותיים.
· הקפידו על צריכת הנתרן: צריכת נתרן מוגזמת יכולה לפגוע בכליות.
· פעילות מינית: חוסר קיום פעילות מינית פוגע בכליות.
גורם נוסף, שאינו בשליטתנו, ופוגע בכליות הוא ההזדקנות הטבעית שמורידה את אנרגיית הכליות ופוגעת בכלי הדם.
סטרס ומעבר לו – הצצה למערכת העצבים
אפתח ואומר – אחרי עבודה עם אלפי מטופלים עסוקים, אני יודע שזה מאתגר, קשה להימנע מגורמי לחץ, אבל אני יכול לומר לכם שאפשר להתמודד איתם בצורה נכונה יותר. לחצים, מתחים, פחדים וחרדות הם חלק מהחיים והם גורמים לבעיות לחץ דם, אבל לא צריך לעבור לגור בבקתה על ההר כדי לשפר את המצב. אפשר לשמור על בריאות נפשית ורגשית תקינה תוך כדי
חיים רגילים במקום שאליו אתם רגילים, אבל כן חשוב לשלב בהם שינויים קטנים שמורידים את רמת הסטרס כמו למשל עיסוק במדיטציה, יוגה וטאי צ'י.
מחקרים מראים שגם שתיית חליטות תה צמחים, עיסוק בתחביבים והקפדה על חיים מאוזנים שמפנים בהם זמן לזוגיות וחברים יכולים למנוע גורמי לחץ.
לחץ דם, לא מה שחשבתם
אם קראתם עד לכאן והרגשתם ש-100% מכובד האחריות על הכתפיים שלכם, אני מציע לכם לקחת נשימה עמוקה ואומר שייתכן שקיימים גורמים שאינם בשליטתכם. רק לאחרונה טיפלתי במטופל עם הפרעות קצב ולחץ דם שהגיע למרפאה שלי מחו"ל, אחרי ששום טיפול תרופתי לא עבד. אחרי שבדקתי את עמוד השדרה שלו, מצאתי לחץ על הדיסק שלחץ על עצב שמשפיע על איזור הלב, וטיפול של 30 שניות פתר לו את הבעיה, אחת ולתמיד. הוא הגיע אחרי שנה וחצי לבדיקה שגרתית ואכן המצב שלו מאוזן עד היום. אני מפציר בכם להיבדק ולוודא מה הגורם לבעיה, ייתכן שהטיפול פשוט ממה שחשבתם.
**הכותב הוא Ph.D, N.D, מומחה לרפואה משלימה, מרכז רפואי מד-באלאנס