התמודדות עם כעסים בחגים ובכלל

החגים לפנייך ועם כל הכיף והמשפחתיות שבדבר, יש בחגים גם משהו מאתגר מעצם הדינמיקה האינטנסיבית עם בני משפחתך. אז הנה כמה שלבים בדרך להתמודדות נכונה עם כעסים באמצעות דמיון מודרך

החגים לפנייך ועם כל הכיף והמשפחתיות שבדבר, יש בחגים גם משהו מאתגר מעצם הדינמיקה האינטנסיבית עם בני משפחתך, שלעתים מעלים בך רגשות מעורבים בעקבות המורכבות שקיימת במערכות יחסים משפחתיות ומשקעים מן העבר שנעלמו מהמודעות שלך בחיי היומיום העמוסים.
יכול להיות שאת אדם רגוע בד"כ ואז פתאום זה תופס אותך ללא אזהרה מוקדמת ואת מאבדת את זה, הכעס הלא פרופורציונלי יכול לתפוס אותך בעוד שלל סיטואציות בחיים כמו בכביש למשל ופתאום, את לא מכירה את עצמך ומתנהגת בצורה שאת יודעת שאם היו רואים אותך מהצד היית מתביישת.
הסיבה לכך טמונה בילדות, כעסים לא פתורים שקיימים בתוכך שלא קיבלו מקום או מענה זקוקים לזעוק ממך החוצה אל העולם ללא ידיעתך ומבלי היכולת שלך לשלוט בסיטואציה, ואז, לאחר מעשה את מצטערת ונבוכה, או אולי מנסה להצדיק את התנהגותך וממשיכה בריטואל בו את נותנת לעצמך תוקף ואישור למעשים שפגעו באחר על לא עוול בכפו.

 (צילום: shutterstock_ pathdoc)

אז הנה כמה שלבים בדרך להתמודדות נכונה עם כעסים באמצעות דמיון מודרך

  • הכל מתחיל במודעות וביכולת להכיר בעובדה שנהגת באופן שאינו מתאים לך ושאינו מכבד אותך או את סביבתך, אז הצעד הראשון הוא להפסיק להצטדק וכן, להודות בכך שהתנהלותך פסולה ושאת מעוניינת בשינוי. זה בסדר גם להיות לא בסדר לפעמים.

 

  • תנסי לשאול את עצמך- האם נגרם לי עוול בילדות? האם לא היה לגיטימי לכעוס או להיעצב? האם הרגשתי שקולי לא תמיד נשמע? האם הרגשתי שעליי לצעוק בכדי שישמעו אותי? האם הרגשתי שלא רואים אותי? האם הרגשתי בודדה? האם יכול להיות שיש בי כעס לא פתור?

 

  • תעצמי את העיניים ותנסי לדמיין את עצמך כילדה, תסתכלי על הפנים שלך כילדה בדמיון, מה ההבעת פנים של הילדה? האם היא עצובה, בודדה או כועסת? תנסי לאבחן את הרגש שעולה אצל הילדה דרך התבוננות על הבעת פניה ומבט עיניה ותצייני את שם הרגש שעולה.

 

  • תביאי את עצמך כבוגרת לדמיון ותנסי להבין למה הילדה זקוקה עכשיו, חיבוק? מילה טובה? משחק משותף? אהבה? אמפתיה? שהות משותפת? ותמלאי לה את הצורך בדמיון.

 

  • לאחר מילוי הצורך הרגשי של הילדה בדמיון תבדקי איך היא מרגישה עכשיו, כשהיא נרגעת אימרי לה שאת תמיד כאן בשבילה ולאט לאט החזירי את המודעות שלך לרגע הזה ופתחי את העיניים.

 

לעתים נדמה לך שהצד השני אשם בכעס שלך, ואכן האנשים והאירועים שבחיינו מהווים טריגר לא מעט פעמים, ויחד עם זאת אם את שמה לב שהזעם עוטף אותך ומשתלט על כל תא בגופך תשאלי את עצמך, האם זה תלוי סיטואציה בלבד או שמא יש משהו עמוק בתוכך שמתפוצץ לנוכח אי צדק והאם זה נשען על מקרים שקרו לך בעבר. במידה וכן, תנסי למצוא את השלום בתוך עצמך, כשאת חיה בשלום עם עצמך את חיה בשלום עם העולם, השלום מתחיל בפנים.

שרון פרדני
הכותבת היא שרון פרדני, פסיכותרפיסטית הוליסטית ורפלקסולוגית בכירה