עונת השפשפות והפטריות: איך מתגברים על מפגעי הקיץ?

חוץ מחופש, ים ושמש, יש בקיץ גם די הרבה מטרדים: מדוזות, יתושים וכוויות הם רק חלק מהם. כדי לשרוד את העונה החמה, קבלו את הטיפים שיעזרו לכם ליהנות מהקיץ

קיץ מתקשר לכיף, אבל הוא מביא אתו המון מפגעים (צילום: שאטרסטוק)

קיץ מתקשר לכיף, אבל הוא מביא אתו המון מפגעים (צילום: שאטרסטוק)

אין רע בלי טוב, ככה פועל העולם, זו אולי קלישאה אבל הקיץ, שכל כך הרבה אנשים אוהבים לאהוב, מביא איתו גם המון מטרדים. המטרדים האלה לא רק מציקים, אלא לגמרי יכולים לפגום בהנאה שלנו מהעונה שאמורה לכלול בעיקר כיף, חופש והרבה מאוד זיכרונות נעימים. אז מהם המטרדים האלה ואיך אפשר למנוע ולטפל? מיטל אלנקוה דהן, רוקחת סופר-פארם עם הפתרונות למטרדי הקיץ השונים:

יתושים – המטרד הקבוע של הקיץ

אחד הסממנים הראשונים של הקיץ הם היתושים. אמנם מרבית זני היתושים בישראל "רק" עוקצים ולא נושאים מחלות מסוכנות כמו בחלקים אחרים של העולם, ועדיין – מי רוצה להיעקץ? אם היינו יכולים לבלות את הקיץ בעיקר בחדרים ממוזגים וסגורים, זה יכול היה להיות פתרון מושלם, אבל הוא לא באמת ישים וכמוהו גם לבישת בגדים ארוכים. הקיץ הישראלי חם והקושי בלבישת בגדים ארוכים, גם אם דקים ברור.

אז מה עושים? "הפתרון האפקטיבי ביותר הוא תכשירים דוחי יתושים, המכיליםDEET , תקני משרד הבריאות מכתיבים ריכוז של עד 25% DEET משום שריכוז זה נמצא יעיל נגד יתושים ולא מזיק לבני אדם, למעט למי שאלרגי. כמו כן, למי שמעדיף תכשירים על בסיס טבעי, ניתן לנסות תכשירים על בסיס שמן ציטרונלה, שרובם מתאימים גם לתינוקות בהתאם למצוין על גבי התווית." מסבירה מיטל. "את התכשירים דוחי היתושים, שלרוב נמכרים בתחליב, תרסיס או רול, יש למרוח או לרסס על חלקי הגוף החשופים, אבל הרחק מהפנים והעיניים. חשוב לשים לב להוראות השימוש של כל מוצר ולהקפיד על חידוש המריחה בהתאם. ואם כבר נעקצתם, אז הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא לא לגרד על מנת שלא לפצוע את העור ולהחמיר את המצב, וכדי להקל על הגירוי והגרד, מומלץ למרוח על המקום ג'ל היפו-אלרגני, ובמקרים חמורים יותר ג'ל המכיל קורטיזון (במרשם רופא בלבד). ניתן כמובן גם להשתמש בג'לים על בסיס טבעי המכילים אלוורה, קלנדולה וכדומה.

תכשירים דוחי יתושים ותכשירים להרגעה (תמונת יח"צ)
תכשירים דוחי יתושים ולטיפול אחרי עקיצות: משמאל למעלה ובכיוון השעון – דוחי היתושים וג'ל אפטר-בייט של אוטן, מוצרי סנו די, ארומה תוש ספריי וולדה, ג'ל להרגעת העור של מורז, ג'ל שואו אלוורה של כצט ופניסטיל ג'ל (צילום: יח"צ)

עונת המדוזות

אמרתם קיץ? אמרתם מדוזות, זה לא באמת חדש. הדרך הטובה ביותר להימנע ממדוזות, או למעשה מצריבתן, היא להימנע מכניסה למי הים בתקופות השיא, כיום שלעיתים עצם השהיה במים צורבת גם אם לא נתקלתם במדוזה. "פגיעה של מדוזות גורמת לצריבה שהיא סוג של כוויה שלרוב חולפת תוך מספר שעות עד ימים ספורים ומאופיינת בכאב, סימנים אדומים במקום הצריבה, גרד, עקצוץ בעור וכאב מקומי," אומרת מיטל. "פגיעות נרחבות מארס מדוזות עלולות לגרום לבחילה, הקאה, כאבי ראש, סחרחורות, חום, חולשה ואף כאבים בשרירים. מומלץ לשטוף את המקום מיד עם מים מלוחים או חומץ ולא מים מתוקים, לקרר את האזור ולמרוח תכשירים להקלה. ישנם תכשירים על בסיס ג'ל שנועדו להרגעת הצריבה והאדמומיות בעור שניתן להשתמש בהם להקלה במריחה מספר פעמים ביום. כאשר אין הקלה משמעותית, או במקרים של צריבה בחלקים נרחבים או בעיניים, מומלץ לפנות לטיפול רפואי כיון שיש מקרים שמצריכים התערבות רפואית."

הדרך הטובה ביותר להימנע מצריבות מדוזות היא לא להיכנס למים (צילום: שאטרסטוק)

פטריות לא צצות רק אחרי הגשם

החום והלחות מביאים איתם תנאים אופטימליים להתפתחות פטריות בעיקר בכפות הרגליים. ההליכה ברגליים יחפות בבריכות ומקלחות ציבוריות נושאות את פוטנציאל ההדבקה וההדבקה החוזרת. "כדאי להימנע מהליכה ברגליים יחפות במקומות ציבוריים, להקפיד על היגיינה, לאוורר את הרגליים ולנגב אותן היטב אחרי מקלחות. אם בכל זאת התפתחו פטריות מומלץ להשתמש במשחות נגד פטריות שרובן נמכרות ללא מרשם," מסבירה מיטל. "קיימים מגוון תכשירים ללא מרשם לטיפול בפטריות עור בכף הרגל, מומלץ להתייעץ עם הרוקח להתאמת התכשיר המתאים ביותר. צריך לזכור שהטיפול בפטריות הוא טיפול ממושך ונע בין 3 ל- 6 שבועות וחשוב להמשיך לטפל גם כאשר התסמינים נעלמים על מנת למגר את הפטרייה."

"בקיץ עשויות להתפתח גם פטריות שמש, כתמים בהירים או כהים יותר מגוון העור עצמו המופיעים באזורים שחשופים לשמש. אמצעי ההגנה הטוב ביותר הוא הימנעות מחשיפה בלתי מבוקרת לשמש ושימוש בקרם עם מקדם הגנה. במקרים בהם בכל זאת מתפתחות פטריות שמש, ניתן לטפל בטיפול משולב באמצעות תרחיץ אנטי-פטרייתי שמקציפים על העור בזמן המקלחת ובמריחת משחה אנטי-פטרייתית על העור כשהוא נקי ויבש. חשוב בזמן הטיפול ולאחריו להשתמש בקרם הגנה."

חכמות בשמש (צילום: שאטרסטוק)

כשהשמש שורפת

למרות המודעות ההולכת וגדלה בחשיבות החשיפה המבוקרת לשמש, עדיין כוויות שמש הן אחד מהפגעים הנפוצים של עונת הקיץ והן עשויות להופיע בכמה דרגות. "הדרך הטובה ביותר הוא להימנע מחשיפה לשמש בשעות החמות וכמובן מריחת תכשירי הגנה מתקדמים על האזורים החשופים וחידוש המריחה בהתאם להוראות," מסבירה מיטל. "במקרה של כוויות שמש, מומלץ לקרר את האזור ע"י מים פושרים או מגבת לחה כטיפול ראשוני להקלה וכן להשתמש בג'לים או תחליבים שונים ומרגיעים שימנעו התפתחות שלפוחיות ויקלו על הצריבה המכילים בין היתר אלוורה או קלנדולה. מומלץ להשתמש בתכשירים המכילים חומר פעיל בשם טרולאמין, המספקים הרגעה מידית לעור וגם מונעים התפתחות שלפוחיות וזיהום בעור. במקרים חמורים מומלץ גם להשתמש במשככי כאבים או לפנות לרופא לבחון טיפולים נוספים."

תכשירים לטיפול בפטריות (תמונת יח"צ)
מוצרים שונים לטיפול בפטריות, מימון: למיסיל, דרמקסול של ד"ר פישר, תרימון טלק טיפולי, N כוויה ואלוורה פורטה של Life, אמטריקס ואגיסטן פורטה של פריגו (צילום: יח"צ)

פצעוני קיץ

ההזעה המוגברת בקיץ בהחלט עשויה להגביר הופעה של פצעונים, בעיקר בפנים, בגב, בכתפיים ובחזה. "ישנם פצעונים מוגלתיים המתפתחים כתוצאה מההפרשות שומניות המצטברות מתחת לנקבוביות העור, שמייצרות תנאים טובים לחיידקים היוצרים תגובה דלקתית בעור ולפעמים גם להופעת מוגלה. המקומות האופייניים להופעת פצעונים הם בפנים, בכתפיים, בגב ובחזה. ישנם גם פצעונים ללא מוגלה, שנקראים "חררה" בסלנג, הנראים כמו פריחה על העור. חשוב מאוד לאוור את המקום ולנדף את הזיעה. אפשר להפחית את התופעה על ידי שימוש בסבונים אנטי בקטריאליים שניתן להשיג בבתי המרקחת שמסייעים בהסרת עודפי שומן, לכלוך ותאי עור מתים. במקרים של פצעונים גדולים או מוגלתיים ניתן לייבש ולנקז באמצעות משחות ייעודיות לפצעונים ומומלץ להתייעץ עם הרוקח, וכמובן לא להתפתות לגעת ולנקז לבד כדי למנוע התפשטות וצילוק העור".

שפשפות

הקיץ מביא אתו גם שפשפות בחלק העליון של הירכיים שנוטות לשגשג כאשר הלחות גבוה, העדר אוורור שנגרם בעיקר מבדים שאינם "נושמים" ומשפשוף שנגרם לרוב מהליכה או באזורים של קפלי עור. השפשפת, שהיא למעשה סוג של פטריה, עלולה לגרד, לעקצץ, לצרוב ולגרום לחוסר נוחות ואדמומיות בעור. הדרך הטובה ביותר למנוע אותן היא באמצעות בגדים רפויים העשויים מ- 100% כותנה. מומלץ לייבש היטב את האזורים הבעייתיים לאחר המקלחת ולטפל במשחות אנטי-פטרייתיות על האזור כשהוא נקי ויבש. קיים גם טיפול מניעתי כמו אבקות טלק אנטי פטרייתיות או משחות למניעה היוצרות שכבת הגנה על העור."