סודות ירוקים – 3 צמחי תבלין בריאים במיוחד

גלו את סודם העתיק של 3 צמחי תבלין ירוקים לקיץ בריא במיוחד. כן, זה בדיוק הזמן להתחיל ליישם תזונה בריאה ומונעת, לרפואה ולטיפול במחלות

מאת: אברהם דהאן

צמחי תבלין שימשו למאכל ורפואה במסורות בנות אלפי שנים בארצות הים התיכון בכלל ובארץ ישראל בפרט. עדויות רבות במחקרי 'תלמוד הצמחים', מתקופת בית ראשון ושני, מצביעות כי, צמחי התבלין כגון אזוב, קורנית, יועזר (נענע), ריחני (בזיל) ועוד תפסו מקום נכבד בקולינאריה וברפואה היהודית. צמחי תבלין אלו, היו בשימוש גם בימים עברו בשגרת התזונה הבריאה ולצרכי שמירת הבריאות והרפואה.

הצצה אל עולם צמחי התבלין הירוקים, מגלה סודות עתיקים מארון התבלינים. סודות נהדרים לתזונה בריאה ומונעת, לרפואה ולטיפול במחלות. התבלינים היו חלק ממלאי התרופות הביתי של ה "אידישע מאמע" בארץ ישראל ובכל בית היה מקום של כבוד ל 'ארון תרופות' של תבלינים, ממנו הכינו מרקחות, סירופים, חליטות צמחי מרפא והכינו רוקחות וקוסמטיקה טבעית.

בזמננו, הודות, לפיתוח זנים נהדרים של צמחי תבלין מרפא ובושם. על ידי חוקרים כדוגמת פרופ' נתיב דודאי וד"ר דוד חיימוביץ, ממינהל המחקר החקלאי במרכז מחקר נווה יער, זוכים אנו להישגים פורצי דרך בתחום טיפוח והשבחה של זני בזיל, אזוב ומנתה, ובכך משמרים ומשביחים ענף עתיק יומין למן העת העתיקה ועד לזמננו.

1. יועזר

יועזר

כך שמו העברי הקדום, של צמח הנענע (ערבית), המוכר והחביב בימנו. בתקופת התלמוד שימשו עלי יועזר למאכל ותיבול משקאות. ממרח מיוחד ומפתיע "שום ואמיתא" הוכן מידי ערב שבת ועלה על שולחנות היהודים כבר במאה ה-5 לספירה.

שימושים רפואיים בצמחי התבלין בעת העתיקה:

תלמוד הבבלי: אכילת יועזר סייעה לטיפול נגד מחלת כבד שנקראה "ארקתא" וגרמה לצהבת. תערובת תבלינים שהכילה יועזר קצוץ, שומשום וזרעי כמון סייעה לחיזוק הלב. נסו להכין בבית והוסיפו מעט שמן זית ומעט לימון ונגבו עם פיתה חמה מקמח מלא ותופתעו מהטעם הנפלא. רמב"ם: הסתייע ביועזר למטופליו להקלה על גודש ליחתי ולטיהור הגוף מרעלים באמצעות חליטה. רבי חיים ויטאל: הסתייע לריפוי ילדים שסבלו מתולעי מעיים בסירופ לימונים ובו הושרו צרורות יועזר טרי.

יועזר מחקרים מדעיים:

נמצא, כי למרכיב מרכזי בשמנים הנדיפים בצמח הנקרא מנתול , קיימת השפעה נוגדת דלקת, וכן מסייע להפחתת כאבי ראש, לטיהור הדם וניקוי רעלים, מקל על נשימה וגודש ליחתי.

מתכון ממרח שום ואמיתא

 חומרים:

5 ראשי שום מפורקים וקלופים

1 צרור יועזר רחוץ ומיובש (עלים בלבד)

מיץ מלימון סחוט טרי

5 כפות שמן זית

 קורט מלח ים

 אופן הכנה:

אדו את שיני השום עד לריכוך ( לשמור 2 שיניים טריות לא מאודות).

הכניסו לקוצץ ירקות, שיני שום מאודים וטריים, עלי יועזר, שמן זית, מיץ לימון, וקורט מלח ים, רסקו  עד לקבלת משחה חלקה. מומלץ לאכילה לאחר שהי'ה במקרר. כפית ליום לבריאות ולהנאה.

 

2. אזוב מצוי

אזוב מצוי

צמח עתיק יומין בשדות ארצנו. סמל לתכונות אופי נעלות כענווה, צניעות, תשובה ושפלות רוח, מסמל את גאולת עם ישראל ממצרים. אזוב שימש בעת העתיקה כצמח תבלין, מאכל ורפואה, חשוב מאין כמותו לטיהור וטיפול בפתוגניים מחוללי מחלה. לא בכדי נחשב 'מלך צמחי התבלין הירוקים' במטבח.

שימושים רפואיים בצמחי תבלין עת העתיקה:

בתלמוד הבבלי: אכילת עלי אזוב סייעה לטיפול ב"לקוקיני"– תולעי מעיים. אסף הרופא: הסתייע בעלי אזוב לטיפול בבעיות גניקולוגיות, שחרור אבן בכליות ובדרכי השתן באמצעות שתית מירתח. הרב הרופא יעקב צהלון, המליץ למטופליו לשתות חליטת עלי אזוב לטיפול בגודש ליחתי ולהקלה על מערכת נשימה. בתלמוד הירושלמי, נמצא מתכון לממרח 'איזובא' הדומה לפסטו מבזיל וטעמו משובח להפליא והמתכון להלן.

אזוב מחקרים מדעיים:

באזוב הרכב שמנים נדיפים רחב, ובמרכזו 'קרווקרול' ותימול. נמצא כי, הם מעכבים משמעותית התפתחות פטריות וחיידקים. בנוסף לכך הם גורמים להרגעת מערכת העיכול, ומסייעים לסבל מתסמונת מעי רגיז.חליטת עלי אזוב מסייעת לטיפול בהצטננויות, בחילות ומחזקת שריר הלב. לאזוב, יכולות אנטי בקטריאליות ואנטי וירליות חזקות ובכך תורם לנו לחיזוק המערכת החיסונית.

 מתכון ממרח איזובא 

 חומרים:

1 צרור אזוב טרי מופרד לעלים בלבד

1 כוס שמן זית

2 שיני שום

 קורט מלח ים

לשיפור מרקם וטעם, מומלץ להוסיף חופן קטן של קשיו לא קלוי או 2 כפות נבט חיטה ומיץ לימון

 אופן הכנה:

הכניסו את כל החומרים למיכל ובאמצעות מוט ריסוק חשמלי רסקו עד לקבלת ממרח חלק טעים ומשובח לבריאות ולהנאה

3. ריחני (בזיליקום)

בזיליקום

אהבתנו לריחני ראשיתה מתקופת התלמוד. צמח בושם ארץ ישראלי זה, נחשב לחשוב בצמחי ההרחה והמאכל במקורות ישראל. לאהדה רבה זכה בקרב חז"ל משום שיוחסו לו תכונות משפרות זיכרון ומרחיבות דעת. אמר רבא "חמרא וריחני פקחין" שמשמעו יין ובזיל מרחיבי דעת. עדויות רפואיות רבות, נמצאו בתלמוד הצמחים אודות הבזיל וחיזוק כח הזיכרון.

שימושים רפואיים בצמחי התבלין בעת העתיקה:

רמב"ם: אכילת עלי "בסיליקון" מסייעת לחיזוק כוח נפשי ומגבירה תאבון. עלי בזיל קצוצים ומעורבים בדבש, שימשו תכשיר לסתירת רעלני ארס נשיכות בע"ח. רנב"י: המליץ להסתייע בעלי בזיל קצוצים להרגעת כוויות עור, ולטיפול בפטרת הפה באמצעות לעיסת העלים. רב צהלון, ציין כי "'בסיליקו' עשב חם ויבש משמח הלב (מחזק לב) ומשפר  מצב רוח".

בזיל במחקרים מדעיים

לבזיל הרכב שמנים נדיפים הכולל:  linalool , 1-8 Cineol , eugenol , limonen, בעלי השפעה אנטי בקטריאלית חזקה, נגד חיידקי ליסטריה, סטפילוקוקוס, קולי O וחיידקים שפיתחו עמידות גבוהה לאנטיביוטיקה. אכילת בזיל נחשבת מזון אנטי דלקתי, מקלה על דלקת מפרקים שגרונית, וניווניות ודלקות מעי. בבזיל כמות מינרלים טובה של אשלגן, מגנזיום, נחושת  ולהם השפעה מיטיבה על קצב לב ושליטה בלחץ דם.

מרשם עתיק: יין מתובל "חמרא וריחני" 

חומרים:

1 בקבוק יין יבש אדום איכותי

2\1 כוס דבש דבורים טהור

1 צרור עלי בזיל רחוצים ומנוגבים היטב (בעדינות ללא ריסוק העלים למנוע השחרתם)

אופן הכנה:

לשפוך את בקבוק היין לתוך קנקן זכוכית. להוסיף הדבש ולערבב היטב עד להמסה.

להכניס צרור עלי בזיל אגוד לתוך קנקן היין ל 10 שעות (לא יותר אחרת נרקב). להוציא הבזיל

ולשתות לבריאות ולהנאה.

** הכותב הוא אברהם דהאן, חוקר וכותב אנציקלופדית "תלמוד הצמחים" לקט צמחי בר למאכל, מרצה בקורסים לצמחי מרפא עוזר מחקר, במחלקה לצמחי תבלין, מרפא ובשם, מנהל המחקר החקלאי – מכון ולקני-  נוה יער. אברהם יצה בכנס בכנס אוכלים בריא 2 – כנס התזונה והבריאות הגדול בישראל שיערך בירושלים בסינמה סיטי רחוב יצחק רבין 10 ביום שלישי, 16.05, בין השעות 10:00-20:00. לפרטים נוספים ורכישת  כרטיסים: 077-8965757

   bari2-jer.eatwell-events.co.il

הכניסה למתחם הדוכנים ללא תשלום. החניה חינם בחניון הלאום

 

גוף ונפש
כתבות, חדשות ודעות על הקשר שבין הגוף לנפש, איך לשמור על הבריאות, הכושר והאושר האישי