רוב לא מבוטל של נשים מתלוננות על חוסר נעימות אינטימי שבדרך כלל מתאפיין בריח לא נעים מאיבר המין, פותחת איריס כהן, רוקחת אחראית מסופר-פארם. מה זה ריח לא נעים? מדובר בריח שחורג מהנורמה האינדיבידואלית של כל אחת. מצב כזה עלול לפגום בביטחון העצמי ואף לגרום להסתגרות מינית. ברגע שהריח שאת מורגלת אליו משתנה, זה סימפטום לבעיה שכדאי לשים אליה לב ולגשת לגניקולוג. אצל כל אישה קיים ריח קל וטבעי של גופה. ריח טבעי תקין הוא מתון וגם אינדיקציה לבריאות אברי המין.
לעיתים, "ריח לא טוב" הוא חוויה סובייקטיבית של האישה, שלא בהכרח מוצדקת. במצב רגיל לא אמורה להיות הפרשה, למעט במצבים של שינויים הורמונליים, שעלולים, אם כי לא בהכרח, לגרום להפרשה מימית תקינה, כמו בזמן ביוץ, בהריון, או לאחר פעילות מינית. במצב המוגדר כ"וגינוזיס נרתיקי", מופר האיזון הקיים בין כל המיקרואורגניזמים הנמצאים בנרתיק באופן רגיל. ריח חריג מאיבר המין, נובע לרוב מהפרשה מהנרתיק, שמעידה על בעיה. הפרשה יכולה להתגלם בצורת דמויית מרקם של קוטג', או הפרשה סמיכה עכורה ו/או בצבע צהבהב וירקרק ואפשרי גם מופע של הפרשה לבנבנה-אפורה. לעיתים יתווספו להפרשה כתוצאה מהזיהום, גם גרד או צריבה.
למה זה קורה?
איבר המין הנשי צריך PH חומצי לטובת הפלורה הטבעית (מושבת החיידקים הידידותיים) המגנה עליו מפני זיהומים, בכך שהיא לא מאפשרת לפטריות ולחיידקים מעוררי מחלה להתפתח. ברגע שאיזון הפלורה מופר – כתוצאה מאנטיביוטיקה, חדירה של צואה לנרתיק, מחלות כמו סוכרת שגורמת לזיהומים פטרייתיים חוזרים, תזונה לא נכונה, סטרס ועוד – עלולים להתפתח זיהומים חיידקיים-דלקתיים, כמו בקטריאלוגינוזיס, או פטרייתיים, כמו קנדידה אלביקנס.
אם אין הפרשה ועדיין ישנו ריח לא טוב, זה עלול גם כן להצביע על זיהום כלשהו. שימו לב גם לאלרגיות שעלולות להופיע ולהיגרם כתוצאה מחומרים כימיים שנמצאים בסבון, אבקת כביסה, פדים, טמפונים, או מבשמים של תחתוניות.
איך מטפלים?
טפחו את האזור האינטימי שלכן: כהן מסבירה שקודם כל חשוב לשמור על הניקיון ועל הרחצה, מדובר באזור רירי ובנקודת ניקוז של הפרשות חשובה בגוף שלנו. בזמן הווסת מומלץ להחליף טמפונים בתכיפות גבוהה (כל 3-4 שעות). מי שמשתמשת בתחתונית מומלץ לדאוג לתחלופה של פעמיים ביום. מי שמרגישה גירוי קל וחוששת שהפטרייה בדרכה אלייה, מומלץ לשטוף במים ולאוורר את המקום, מריחה של אגיסטן יכולה להוות פתרון. במידה ומדובר בגרד יותר משמעותי, בייחוד אם הוא משולב עם הפרשה, מומלץ להשתמש בטבליות אנטי פטריתיות לכמה ימים. ניתן לשלב גם טיפול פרוביוטי. לנשים עם נטייה לדלקות בדרכי השתן, רצוי לשטוף את האיזור קלות במקלחת, לאחר קיום יחסי מין, פעולה שמסלקת את החיידקים שהצטברו באזור.
טיפול אינטימי: הטיפול משתנה בהתאם לגורם ההפרשה. כשמדובר בחיידקים פתוגניים, ברגע שיש הצטברות וגדילת יתר של חיידקים, נוצרת דלקת. אם הריח מהנרתיק חזק כדאי לגשת לגניקולוג. במידה והגינקולוג שולל צורך בטיפול אנטיביוטי/אנטי פטרייתי , יש תכשירים ייעודיים, כמו סדרת מוצרים להיגיינה נשית שנקראים מולטי ג'ין (טבליות, שטיפה, ג'לים) – מדובר בפטנט שמגביל התפתחות חיידקים ופטריות באיברי המין. ישנן גם טבליות ואגינליות פולידין בהחדרה ושטיפות אינטימיות עם פולידין.
טיפולים חיצוניים: סבונים אינטימיים נועדו לשמור על היגיינה למניעה של זיהומים ולפעמים הקלה על גרד וצריבה, בייחוד בזיהומים פטרייתיים שבהם יש תחושה של גרד וצריבה. סבוני גוף רגילים שנמצאים על המדף יכולים לשבש את החומציות הנדרשת לשמירה על מצב תקין של האיזור האינטימי שלנו. לכן, רוב הסבונים האינטימיים הם יותר חומציים מהסבונים הרגלים, בשביל לשמור על הסביבה הנדרשת בנרתיק, הם מכילים חומצה לקטית.
בסדרת פרופשנלשל לייף, יש סבון אינטימי לשימוש יום יומי וסבון טיפולי במקרים של צריבה וגירוי.
למורז יש סבונים לשטיפה אינטימית עם חמוציות (חמוציות יכולות למנוע הדבקות של חיידקים על דפנות הריריות של אברי המין הנשים).
סדרת תחליבי רחצה אינטימית פמינה של חברת כצט מאגדת בתוכה ג'ל, תחליבים ומגבונים אינטימיים, שתורמים לאיזון רמת ה-ph הודות למרכיביה העדיניים והטבעיים.
קמילוטרקט אינטימה, שמכיל קמומיל -קצף להיגיינה אישית ומגוון שטיפות אינטימיות של חברת שיק.