המיגרנה, אותו כאב ראש נוראי שתוקף רבות מאיתנו, הוא הרבה יותר מכאב ראש רגיל. מדובר במחלה כרונית, שבנוסף לכאב ראש, מלווה בבחילות, הקאות, טשטוש ראייה, צוואר תפוס ועוד. כמעט שום דבר לא יכול להשבית אותנו כמו התקף מיגרנה- בעיקר אם הוא פתאומי. התקף מיגרנה יכול להימשך בין מספר שעות ועד 3 ימים, לפעמים מעיר בלילה.
יש המון דברים טובים ונהדרים בלהיות אישה- מיגרנה היא לא אחד מהם… מחקרים מראים (לא שהיינו צריכות באמת מחקרים בשביל זה) שנשים סובלות יותר ממיגרנות. מסך האנשים שסובלים ממיגרנות מספר הנשים הוא פי שלושה מגברים. נדמה שהמיגרנה קשורה לכל שלב במעגל החיים של האישה- אך יותר אופייני לגיל צעיר ,בעיקר מגיל התבגרות עד מנופאוזה. מיגרנה זה מחלה מולטי פקטוריאלית – זאת אומרת ש יש גורמים מרובים שיכולים לגרום להתקפים: שינוי הורמונאלי(סביב המחזור, בהריון, גיל המעבר),תזונה לא מאוזנת, שינה לא מסודרת. תוסיפו לזה את העניין התורשתי- וקיבלתן סיכויים מאוד גדולים לסבול מהמחלה. הרכיב התורשתי משחק תפקיד נרחב עם 70% סיכויים לסבול מהמחלה אם מישהו מקרובי משפחתך מדרגה ראשונה סובלת ממנה כבר.
אמנם שמיגרנה די שחיכה פוגעת בכ-16% מהאוכלוסייה העולמית ,עדיין לא מקבלת את ההתייחסות המגיעה לה מהממסד הרפואי ורוב הטיפולים כוללים הקלה על הכאבים ועל התופעות הסימפטומים כשכבר התחיל התקף- ופחות טיפול מניעתי.
אז מה עושות?
רוב הפתרונות המוצעים בשוק היום נועדו להקלה על הכאבים ועל הסימפטומים הנלווים ולכן אם את סובלת מהתקפי מיגרנה, חשוב שדבר ראשון תיבדקי אצל רופא נוירולוג מומחה ותבררי את הסיבה להתקפים, כי לפעמים מיגרנה יכולה להיות סימפטום של מחלה כרונית אחרת. לעיתים נדירות מדובר בסיבות חמורות שדורשות טיפול מיידי ולעיתים מדובר בהתקפים "רגילים" שדורשים ממך בעיקר להתמודד.
אז איך מתמודדות? קבלי 7 עצות:
1. למדי לזהות את ההתקפים
רוב הנשים הסובלות ממיגרנות מדווחות על תסמינים וסימנים מקדימים להתקף כגון- צוואר תפוס, טשטוש או הבזקים בראייה, רגישות לאור ורעש, אף סתום, סחרחורת ,עייפות כרונית ועוד. שימי לב מהם הסימנים המקדימים אצלך והקדימי תרופה למכה.
2. נטרלי מסיחים חיצוניים
אורות חזקים, קולות רמים, ריחות חזקים ואף משקאות המכילים כמויות גדולות של קפאין ומאכלים מסוימים שעלולים להחמיר את ההתקף, או להקל עליו.
3. שמרי על שעות שינה מסודרות
חוסר שינה ועודף שינה עלולים לגרום למיגרנה ולהחריף אותה. הקפידי על שעות שינה מספיקות ומסודרות עד כמה שניתן.
4. אורח חיים
הדגש העיקרי הוא אורח חיים מסודר. כמו בכל אספקט בחיינו- תזונה מאוזנת, פעילות גופנית, הימנעות מעישון וכמויות גדולות של אלכוהול יעזרו למנוע התקפים.
5. תרגלי הרפיה
רבות מדווחות שתרגילי הרפיה למיניהם כמו יוגה, מדיטציה ואף פילאטיס עוזרים בשחרור ובהקלה על ההתקפים.
6. משככי כאבים
רוב משככי הכאבים המיועדים לטיפול ממוקד בהתקפי מיגרנה ניתנים לרכישה בבתי המרקחת השונים ללא מרשם רופא. במידה ואת סובלת מהתקפים קשים ותופעות לוואי חריגות- הרופא יכול לספק לך משככי כאבים חזקים יותר וממוקדים יותר להקלה על הכאבים ועל הסימפטומים הנלווים השונים.
7. טיפול מתאים
משככי כאבים הם בעיקר כמו פלסטר. הם נועדו לשכך את הכאב כאשר הוא כבר מופיע, אך לא תמיד מצליחים למנוע אותו לגמרי. ישנה חשיבות גדולה לגשת להיבדק אצל רופא המשפחה ואצל ניורולוג על מנת לנסות לבודד את הגורם להתקפים. לא תמיד מדובר בסיבה בריאותית חמורה ולעיתים ניתן לבודד את הגורם והתסמין לכאב הראש ולספק טיפול בהתאם. מחקרים רפואיים אחרונים הצליחו אף לבודד את החלבון שככל הנראה אחראי על היציאה מהאיזון ולגרימת התקף המיגרנה ובכך לפתח טיפול מניעתי למיגרנה . חשוב לוודא מה הסיבה, מה הגורם- ולטפל באופן ממוקד ולא באופן כללי.
אז אם נולדת אישה, ועוד במשפחה ש קרובים סובלות גם ממיגרנות, סביר להניח שהמושג 'מיגרנה' לא זר לך ואת כבר מכירה את ההתקפים הכואבים. זה נכון שהיותך אישה מגדיל פי כמה וכמה את הסיכויים לסבול ממיגרנה, אבל את ממש לא צריכה לסבול! לא צריך לספר לך שהתקף מיגרנה קל עד קשה יכול לגרום לכאבי ראש, קושי בחשיפה לאורו, שיבושים בראייה, בחילות והקאות ואף לחוסר תפקוד מוחלט.
אם תקפידי על בדיקות, אורח חיים מאוזן עד כמה שניתן וזיהוי התסמינים, תצליחי להכהות את הכאב, להקטין את ההתקפים עד מניעתם לגמרי. החדשות הטובות הן שהמדע והרפואה עובדים יומם וליל לבודד את אותו חלבון האחראי על ההתקפים, זיהוי פעילותו ומציאת טיפול מדויק. עוד חדשות טובות הן שלאחר גיל המעבר רוב הנשים מדווחות על הפסקת המיגרנות כמעט לחלוטין, כך שיש לך סיבה לשאוף להגיע לגיל 50 פלוס