באוקטובר 2013 התארח טום הנקס בתוכנית של דיוויד לטרמן. כחלק מהראיון, החמיא המארח להנקס על גזרתו הצנומה החדשה, וזה הפתיע כשסיפר אז בגילוי לב כי זו תוצאה של שינוי דרסטי בתזונה, לאחר שהרופא הודיע לו כי חלה בסוכרת מסוג 2. באותו הרגע, הצטרף הנקס לקבוצה של מיליונים ברחבי העולם החולים במחלה.
הכתובת על הקיר
אצל כל אחד מהסלבס הבאים, התברר בדיעבד כי היו גורמי סיכון ברקע: משקל עודף, מוצא אתני או היסטוריה משפחתית, שחשפו אותם לסיכון לחלות בסוכרת. זה לא מנע מאף אחד מהם לחטוף שוק כשזה אכן קרה. כולם עשו שינויים דרמטיים בחייהם ועברו לאורח חיים בריא יותר ורובם נוהגים לדבר על הסוכרת ועל הסכנות הכרוכות בה בפתיחות שלא אופיינית לסלבס.
כשמדובר בסוכרת, החכמה היא להצליח להימנע ממנה מבעוד מועד, כי ברגע שהיא מתפרצת – היא אתכם לכל החיים. ביקשנו מעמית ספיר-סרי, דיאטנית קלינית במכון הסוכרת ורכזת פרויקט טרום סוכרת של מכבי שירותי בריאות, להסביר לנו על הגורמים למחלה ודרכי מניעה.
טום הנקס (60):
במקרה של הנקס היו תקופות בהן סבל מעודף משקל, אולם הפקטור העיקרי להתפתחות המחלה במקרה שלו היו שינויי משקל שעבר לצורך הכנה לתפקידים שונים בקריירה שלו, ובפרט שניים קיצוניים, שעבר לצורך צילומים של 2 סרטים: "ליגה משלהן" ו-להתחיל מחדש" (בהתאמה), בהם הוסיף למשקלו 30 ק"ג ולאחר מכן ירד 50.
עמית מסבירה מי הם האנשים שנמצאים בסיכון לפתח סוכרת סוג 2:
- גיל מתקדם – מעל 45
- היסטוריה משפחתית (מדרגה ראשונה) של סוכר
- כל אישה שחלתה בעבר בסוכרת הריונית (גם אם היה זה בהיריון אחד בלבד מתוך כמה)
- אורח חיים יושבני
- עודף משקל שמוגדר כ-BMI גבוה מ-25.
- היקף מותניים מעל 102 ס"מ בגברים ומעל 88 ס"מ אצל נשים
- רמות גבוהות ולא מאוזנות של שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים)
- יתר לחץ דם
- עישון
האלי ברי (50)
בגיל 22, הצעיר להדהים, זוכת האוסקר האלי ברי, שהייתה אז רק שחקנית מתחילה, התמוטטה על סט צילומים והובלה לביה"ח. שבוע ימים שכבה מחוסרת הכרה וכאשר התעוררה, הבינה שהחיים כפי שהכירה אותם עד לאותו רגע הולכים להשתנות מקצה לקצה, כשאובחנה כסובלת מסוכרת סוג 2. בראיונות סיפרה ברי שהייתה בשוק גמור: "אף אחד במשפחתי לא סבל מהמחלה ועל אף שהיה לי מעט משקל עודף כשהייתי תלמידת ביה"ס, חשבתי שאני בריאה למדי. זה נכון שסבלתי מעייפות כל הזמן אבל חשבתי שאני בשליטה".
עמית מסבירה: בעשור האחרון הולך ופוחת הגיל שבו מתחילה להתפתח סוכרת מסוג 2. אנחנו מתחילים לראות את התפרצות המחלה בגילאים מאוד צעירים כולל אצל ילדים, ומסיבות זהות למבוגרים: עודף משקל, תזונה לא נכונה ואורח חיים יושבני.
ברי סיפרה עוד, כי היא שינתה את הדיאטה שלה באופן דרמטי לאחר שקיבלה את האבחנה שהיא חולה בסוכרת: "עברתי לאכול כמויות של ירקות טריים, עוף, דגים טריים ופסטה מחיטה מלאה. ויתרתי לחלוטין על בשר אדום ועל פירות, כי הם מכילים הרבה סוכר."
סלמה הייק (50): בזמן שהייתה בהיריון עם בתה היחידה ולנטינה, סבלה הייק מסוכרת היריון. להייק יש היסטוריה משפחתית של סוכרת.
מומחים ממליצים לכל אישה בהיריון להיבדק לשלילת סוכרת בין שבוע 24-28, אבל נשים שנמצאות בסיכון לסוכרת מסוג 2 צריכות להיבדק ממש מתחילת ההיריון. סוכרת הריונית בדרך כלל עוברת כאשר מסתיים ההיריון, אבל יש לה נטייה לחזור בהריונות נוספים. בנוסף, היא מעלה את הסיכון של נשים שחלו בסוכרת הריונית לחלות בסוכרת מסוג 2 בהמשך החיים.
המסר של עמית: "שינוי לא צריך להיות נקודתי בלבד, כלומר רק של ההורה החולה או במצב הטרום סוכרתי. יש לבצע שינוי מערכתי לכל בני הבית והמשפחה. אין גיל מוקדם מידי כדי להתחיל עם תזונה נכונה ואורח חיים בריא. היסודות בבית צריכים להיות מונחים כבר מלידה ועוד משלב ההיריון.
ונסה וויליאמס (54)
וויליאמס התפרסמה בגיל צעיר, כמיס אמריקה הראשונה ממוצא אפרו אמריקאי, בהמשך בנתה קריירה משגשגת כזמרת ושחקנית, כולל תפקידים ראשיים בסדרות טלוויזיה מצליחות כמו "בטי המכוערת" ו"עקרות בית נואשות". וויליאמס מתמודדת מגיל צעיר עם סוכרת מסוג 1 וידועה כתומכת בקרנות צדקה רבות למען חקר המחלה. לא פעם היא מדברת בראיונות על החשיבות שבשמירה על אורח חיים בריא ורמות סוכר מאוזנות.
לסיכום, קבלו 7 המלצות מעמית לתזונה שתרחיק את הסוכרת מכם, וגם 5 דרכים למנוע את התפרצות המחלה:
- השאיפה היא לאכול ארוחות מסודרות לאורך היום.
- כדאי להגביל את כמות הפחמימות הנאכלת ולהשתדל לאכול פחמימות עשירות בסיבים תזונתיים – למשל חיטה מלאה, אורז מלא וקטניות (שעשירות גם בפחמימות ולא רק בחלבונים).
- מומלץ להגדיל את כמות הירקות בתפריט, העשירים גם הם בסיבים תזונתיים, המשרים שובע ומסייעים במיתון קצב עליית הסוכר בדם.
- פירות – ההמלצה לסוכרתיים היא לא לעבור 2-3 מנות פרי ליום (גודל מנה שווה לגודל אגרוף יד). בנוסף ההמלצה היא לאכול פרי כארוחת ביניים ולא כקינוח, שכן שכן אכילת פרי בנוסף לפחמימות נוספות בארוחה עלולה להוביל לעליות חדות ברמות הסוכר.
- השאיפה היא שבכל ארוחה עיקרית יהיה שילוב מאוזן של פחמימות, חלבון וירקות שימנע אכילת יתר של פחמימות ויחד עם זאת יבטיח שאנחנו מקבלים את כל אבות המזון, ישרה שובע ויאט את קצב ספיגת הסוכר.
- מומלץ להפחית באכילת מזון מתועש, משומר ומעובד המכיל כמויות גדולות של נתרן, שומנים וסוכרים. היזהרו מפחמימות "ריקות" המסתתרות ברטבים למשל, או במוצרים שכתוב עליהם "ללא סוכר", אך למעשה מכילים פחמימות מסוג אחר, כמו דבש, סילאן או פירות יבשים ואינם מיועדים לסוכרתיים.
- הקפידו על קריאת תוויות המזון, על מנת לבצע בחירה מושכלת בבחירת המוצרים הנאכלים. מוצרים שאינם בעלי תווית מזון עלולים להכיל רכיבים העשירים בפחמימות וסוכרים מבלי שהצרכן מודע לכך.
כיצד ניתן לדחות ואף למנוע את התפרצות הסוכרת ולהגביר את הסיכוי לאבחון מוקדם למניעת סיבוכים?
- ביצוע בדיקות דם שגרתיות אחת לשנה לפחות.
- שמירה על משקל תקין
- ביצוע פעילות גופנית
- הפסקת עישון
- תזונה נכונה
למידע נוסף על דרכי מניעה היכנסו לדף הסדנאות של מכבי שירותי בריאות.