משימת חייו של המומחה לאונקולוגיה, הפרופ' ג'מאל זידאן הייתה בניית מערך אונקולוגי בצפון הארץ, צפונית יותר מחיפה. "אין כל הצדקה שחולים אונקולוגיים ייסעו לבית חולים הרחוק מביתם רק כדי לקבל זריקה ולחזור הביתה", הצהיר בתחילת שנות ה-90 וחתר להקמת המערך האונקולוגי בבית החולים 'זיו' בצפת. כיום, 30 שנים מאוחר יותר, פרופ' זידאן עדיין עובד במרכז לרפואת הסרטן של הצפון לאחר שיצא לפנסיה ונקרא שוב לדגל כמנהל המחקר והאקדמיה, ומתגאה בו מאוד.
"יש לנו כיום מערך אונקולוגי לתפארת. מרכז קליני שנותן את כל הטיפולים: כימיים, ביולוגיים, MRI ועוד. מכון הקרינה עם המכשור החדשני ביותר בעולם, צוות מעולה של רופאים ורופאות, אחים ואחיות, עובדות סוציאליות ופסיכולוגים/יות. כשאני רואה חולים שכדי לקבל טיפול הגיעו ממרחק של בסך הכל חמש דקות מכאן – אני מתמלא בסיפוק. אין סיבה שיופלו לרעה ואין כל הצדקה לכך שלא יהיה להם מערך אונקולוגי זמין, בטח כאשר חולים אונקולוגיים יכולים לבחור בעצמם את המקום בו ירצו לקבל טיפול, ללא קשר להסדר עם הקופות. חולה סרטן מצפת צריך לנסוע עד חיפה, או אפילו לתל השומר אם אין מקום ברמב"ם?", שואל פרופ' זידאן רטורית. "אני לא מאמין בהגדרות של מרכז מול פריפריה. מבחינתי מרכז זה איפה שאני נמצא, ולשמחתי, אני נמצא במקום עליו אפשר להגיד שהוא מספק את הטיפול האונקולוגי הטוב ביותר – לא רק בארץ, אלא גם בהשוואה לניו יורק".
פרופ' ג'מאל זידאן
מכון הקרנות שהוא שם דבר
הסטנדרטים הגבוהים שמתאר פרופ' זידאן הם ה'אני מאמין' של המרכז הרפואי 'זיו' בכלל ושל המרכז לרפואת הסרטן שבתוכו בפרט. המרכז הרפואי שם לו למטרה להעניק לתושבי הצפון את הטיפולים המתקדמים והחדשניים ביותר. הוא עושה זאת באמצעות אנשי רפואה מובילים העובדים בשיתוף פעולה המאפשר זמינות תורים גבוהה, שירות מהיר, קבלת החלטות טיפוליות בזמן קצר וטיפול היקפי מושלם. הכל על מנת להעניק למטופלים את הטיפול האיכותי ביותר, תחת קורת גג אחת וקרוב לבית.
חולה אונקולוגי צריך פענוח? חסל סדר המתנה ארוכה עד לתור בבית חולים במרכז הארץ. הוא פשוט קובע תור למחלקת פט סיטי במרכז לרפואת הסרטן של הצפון וזוכה לזמינות תורים גבוהה ופענוח מהיר במיוחד. הקרנות? לרשות מטופלי המרכז עומד מכון הרדיותרפיה שמאז שנפתח ב-2017 נחשב למרכז מוביל בתחומו בצפון הארץ לכל הפחות. אחת הסיבות לכך היא שימוש במאיץ חדשני ומתקדם, מהטובים בעולם – והיחיד הזמין בצפון.
"זו אחת הסיבות שמכון ההקרנות הפך לשם דבר בכל הצפון", אומרת ד"ר יונינה טובה, מנהלת מכון הרדיותרפיה. "אך ישנן סיבות נוספות, חשובות לא פחות. המדד הטוב ביותר עבורנו הוא שביעות הרצון של המטופלים, להם אנו מקפידים לתת יחס אישי, מכל כיוון אפשרי: מהצוות המקצועי ביותר, דרך שיחות עם פסיכולוגית ועם עובדת סוציאלית ועד לחניון נוח הצמוד למכון".
מאיץ ה'אתוס' מהמתקדמים בעולם והיחידי בצפון הארץ
- מה הופך את המאיץ עמו אתם עובדים למיוחד כל כך?
"יש לו פוטנציאל לטפל בכל הצדדים. בזכות פיצ'רים מתקדמים המאיץ מספק דיוק מירבי באופן חסר תקדים, גם לאחר קבלת תוצאות סימולטור CT, מה שמאפשר את צמצום החשיפה של אזורים הסובבים את האזור הנגוע. ניתן להוסיף לו אלמנטים שונים, למשל לחברו למערכת הנשימה של המטופל או לחבר אליו מצלמות. באמצעות המאיץ ניתן לבצע טיפולים סטריאוטקטים במוח, לבצע טיפולים משלימים ולבצע CT לפני הטיפול. הסימולטור שלו מאפשר ביצוע סימולציות ב-360 מעלות. תכונה ייחודיות חשובה במיוחד היא זיהוי טופוגראפי. המאיץ ישווה ויבצע אדפטציה מדויקת, דבר המסייע מאוד לנשים החולות בסרטן השד. המאיץ רואה את טופוגרפיית השד ומסתנכרן בהתאם".
- מה בעינייך הופך את השירות שנותן המרכז למיוחד?
"אני יכולה לחלוק שהמטופלים מופתעים לטובה מהשירות שהם מקבלים ואומרים שאין מקבילה כזאת בישראל. כל מטופל שלנו מקבל יחס אישי, ובתום הטיפול מספר עד כמה יפה התייחסו אליו וכמה נעים היה לעבוד איתנו. אנחנו מאוד משתדלים שכולם יראו עובדת סוציאלית. יש לנו פסיכולוגית נהדרת וטכנאית ראשית שעובדת כאן מיומו הראשון של המכון. אנחנו תמיד קשובים לצרכים ומנסים לשפר בהתאם להם. למשל: הכפלנו, ואף יותר, את מספר המטופלים בשנים האחרונות, לכן עבדנו על קיצור משמעותי של הפרוטוקולים, במטרה להפחית את העומס והלחץ".
- את עובדת במכון כבר שנים. איזה זיכרון בלתי נשכח נחקק בך?
"כשהעובדת הסוציאלית שלנו השיגה למטופלת מלגה ללימודי טיפול רגשי באמצעות בעלי חיים. כך היא הגשימה לה חלום והביאה לה אור בימים לא פשוטים. אם יש משהו שאנחנו מצטיינים בו במכון, מעבר לטכנולוגיה המתקדמת והצלת החיים, זה האנושיות והיצירתיות. אנחנו עומדים לצד כל מטופל ומטופלת ודואגים לענות לכל צורך, העיקר שיהיה להם נעים ונוח".
צוות מכון הרדיותרפיה במרכז לרפואת הסרטן של הצפון במרכז הרפואי 'זיו'
שינוי אדיר בשירות לתושבי הצפון
בדומה לפרופ' זידאן, גם האחות האונקולוגית אמירה אבזח דחתה את הפנסיה שלה, כשנאמר לה שהמרכז הרפואי 'זיו' עדיין זקוק לה וישמח שתנהל את המוקד האונקולוגי החדש, 'אונקוליין'. "חזרתי בגלל השליחות ובגלל שאני מאמינה במרכז לרפואת הסרטן", היא מצהירה. "כשהתחלתי לעבוד כאן לפני 30 שנה, השירות היה מינימלי: רק מרפאת יעוץ הפעילה יומיים בשבוע. בעמל רב בנינו ביחד את השירותים האונקולוגיים ב'זיו'. נתקלנו בקשיים רבים אך הצלחנו להתגבר עליהם ולהתרחב לאט לאט. הגדלנו את המקום לאשפוז יום, הרחבנו את סוגי הטיפולים ואת היצע המומחים, הכנסנו שירותים רחבים יותר והוספנו גורמי מקצוע כמו עובדת סוציאלית ופסיכולוגית. בהמשך זיהינו את המחסור המשמעותי במכון קרינה בצפון, ובזכות נחישותם של פרופ' זידאן והנהלת בית החולים – פתחנו ב-2017 את מכון ההקרנות. זה היה שינוי אדיר בשירות לתושבי הצפון, בהחלט אחד מרגעי השיא המקצועיים".
- מה הביא להקמת המוקד האונקולוגי?
"עוד בתפקידי כאחות אחראית זיהיתי את הצורך של המטופלים האונקולוגיים שיהיה מי ש'יאסוף אותם', שיסייע להתמודד עם הקשיים. לא לכולם יש משפחה תומכת ובמרכז הרפואי 'זיו' הבינו שיש צורך בגוף שיעטוף את המטופלים, כתובת אחת שתעשה להם סדר, תקבע להם תורים לבדיקות ותסייע בצרכיהם השונים, קטנים וגדולים כאחד, ממקום חניה, דרך תזכורת על בדיקות ועד השגת התחייבות מול קופת החולים. הקמנו את 'אונקוליין', וכיום הוא זמין בטלפון ובוואטסאפ מדי יום עד השעה 16:30. אני כבר רואה את ההבדל בתגובות המטופלים ואת הסיוע הרב שהמוקד החדש מספק להם. הפידבקים מדהימים, תענוג לראות את העול הכבד הזה מוסר מהמטופלים. אני מאמינה שנמשיך להתרחב ולתת את השירות הטוב בארץ".
במרכז לרפואת הסרטן של הצפון במרכז הרפואי 'זיו', מעניקים לחולים טיפולים מתקדמים וחדשניים ביותר, כאשר עומדים לרשות המטופלים הרופאים והמומחים מהטובים בארץ לטיפול בסרטן, העובדים יחד בשיתוף פעולה מלא ומאפשרים זמינות תורים גבוהה, שירות מהיר יותר, קבלת החלטות טיפוליות בזמן קצר יותר וטיפול היקפי מושלם על מנת להעניק את הטיפול האיכותי ביותר, תחת קורת גג אחת, הכי קרוב לבית.