לאחרונה ממש עלו לאוויר שלושה סרטונים חדשים ומעולים, מבית היוצר של "MotherlandTV" עבור "חלאסרטן". למי שטרם זכה להכיר, "חלאסרטן" הינו מרחב דיגיטלי ראשון, חדשני וייעודי עבור ציבור רחב של צעירות וצעירים, שמתמודדים ומחלימים מסרטן. זהו אתר אינטרנט בו ניתן לקבל את כל המידע הקיים בישראל בכל האספקטים השונים של החיים עם המחלה. בנוסף, "חלאסרטן" זו קהילה בפייסבוק, שמספקת מקום לשיתוף ותמיכה, החלפת מידע וטיפים ומפגישה בין חולים, בני משפחה ורופאים.
המיזם חוגג שנה לפעילותו עם אלפי שותפים וקהילת פייסבוק עצומה שמונה מעל 13,000 אנשים – צעירות וצעירים, בכל מיני שלבים ומעגלים בחייהם, שבנוסף לשלל פעילותיהם ומעשיהם, חיפושיהם וחלומותיהם, חווים כרגע תקופה בה הם גם חולים ומחלימים מסרטן. זה מדהים, פשוט מדהים שהסרטן הזה שמסתובב פה חופשי וגם לאחר כל כך הרבה שנים, הוא עדיין סוג של פרה קדושה. איני אומרת שזה לא עניין מאד רציני, משתלט, מפחיד, כואב, משנה חיים ופרופורציות אבל "הפוליטיקלי קורקט" שהשתרש פה סביב השיח וההתייחסות המביכה כלפי חולים, זה משהו שצריך לדבר עליו.
לאנשים שחולים ומחלימים מסרטן, בפרט הצעירים, קצת נמאס שרואים בהם מחלה.
[youtube _mpi7E-paa0 nolink]
יש להם חיים כמעט רגילים, יש שיגרה ויש עוד כמה דברים שמעניינים אותם, שלא מסתכמים רק בסרטן ופחד מוות. לעומת זאת, הם מוקפים בסביבה ובאנשים קרובים שלבטח אוהבים ואכפת להם אבל הם פתאום רואים רק את הסרטן ואותם כמחלה מהלכת. בדרך זו האדם שמולם קצת נעלם. אין יותר על מה לדבר, לא יודעים לעיתים איך להגיב ומה לומר. כולם נהיים רציניים, או רחמניים ומלאי חשיבות וטקט (עאלק) ומפזרים הרבה קלישאות ומילים אומללות. יש הבנה אחת ברורה והיא כולנו מפחדים ממיליון דברים ובעיקר קיים פחד מוות מהמוות. רק שומעים "סרטן" והופ, רואים מוות. נפגשים עם הפחד האישי וזה משתק. לצחוק? איך אפשר לצחוק? זה לא בא בחשבון, לא מנומס לצחוק עם/על סרטן ודווקא הצחוק משחרר לחץ ומאפשר לחברים, לקרובים, למשפחה להיות בעצם יותר שותפים, תומכים ומעודדים.
[youtube 6Y9trIzcTac nolink]
לצחוק עצמו דווקא יש את היכולת לייצר יותר קירבה ואמון בין אנשים, לחזק מערכות יחסים ולבסס פתח לשיחה עמוקה גם בין בני משפחה וחברים כמו גם עם רופאים, אחיות וצוות רפואי. ישנם לא מעט מחקרים מדעיים, שמצביעים על קשר ישיר בין צחוק להשפעה חיובית על הגוף, הפחתת כאב, שיפור בתפקוד כלי דם ושחרור כימיקלים שמרגיעים את השרירים ומייצרים הרגשה טובה והנאה ומעוררים את מערכת החיסון. שלא לדבר על ההשפעה החיובית של הצחוק על המיינד, הנפש, הרגש, מצב הרוח וההרגשה הטובה בזמנים של התמודדות עם מצבים מאתגרים. הצחוק תורם להפחתת דיכאון ומתח ולהעלאת רמת האנרגיה, החוסן והתקווה.
[youtube J5JebxVRVbw nolink]
ישנם גם מחקרים שנעשו בקרב חולים שבחנו שימוש בהומור בזמן מחלה ומראים שיש לו ערך עצום בהתמודדות עם דיאגנוזות שונות ובהפחתת מתח ודכדוך. חולים רבים, שמתמודדים עם מחלות סופניות, אמרו שלשמור על חוש הומור בסוף החיים זה מאד חשוב, כמעט כמו החשיבות של מניעת כאב פיזי. אז נכון שלא תמיד מתחשק לצחוק אבל יחד עם זאת, לתת לעצמנו ולסביבה את הרשות לצחוק זה חשוב באותה מידה של לתת את הרשות לבכות, לכעוס, לכאוב. וככה יצא שהגיעו שלושה סרטונים נפלאים, שוברי מוסכמות, שנותנים לכולנו את הרשות לצחוק. סרטונים שנשענים על סיפורים אותנטיים של אנשים, טקסטים מצחיקים ומשוננים, מרגשים, אופטימיים, יוצרים הזדהות ומשקפים אמת של המון אנשים. תעשו לעצמכם טובה ותתנו לעצמכם את הרשות לצחוק. צפו ושתפו.
** הכותבת היא שרון פתיר-כהן יזמית מידע. בעלים ב– MarkZoom פתרונות מידע, חדשנות וניתוח אסטרטגי
פתיר מתמקדת במידע איכותי עם תובנות = ידע עבור משתמשים, מבוסס על הבנת צרכים ואתגרים, מומחיות וניסיון. בעידן שבו אוקיינוס המידע גדל והמקורות הופכים אינסופיים, גובר הצורך בידע. ובקבלת תמונה רחבה ועדכנית של המתרחש בעולם, במטרה "להבין את השיטה" הפועלת במסגרת עולמות תוכן מגוונים.