\
קרדיט תמונה: freepik
פציעות ומחלות במהלך השירות הצבאי, הן חלק בלתי נפרד מאופי השירות הצבאי או הבטחוני ומחייבות התייחסות מקצועית, על מנת לטפל ולדאוג למיצוי הזכויות בפציעה הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית, על החייל / איש ביטחון להגיש את התביעה בצורה מדויקת ויסודית. הגשה של תביעה בצורה חובבנית תוביל באופן וודאי לאיבוד זכויות, כמו-כן, ישנם מצבים שלא יהיה ניתן לתקנם לאחר שהוגשו. ולכן חשוב מאוד להכיר את הזכויות, להכיר את המצב המשפטי ורק לאחר מכן להגיש את התביעה בצורה יסודית.
הוועדה הרפואית של משרד הביטחון קובעת את אחוז הנכות לפי תקנות הנכים. לא מספיק שהוועדה תדע לאבחן את המצב הרפואי או הנפשי בצורה טובה, אלא על הוועדה לדעת להתאים בין המצב הרפואי לבין סעיפי הנכות. לצערנו ישנם ועדות רבות במשרד הביטחון אשר לא יודעות לקבוע את סעיפי הנכות הנכונים, לא יודעות לנמק את ההחלטה בהתאם לחובתם, ולכן לצערנו נכים רבים נפגעים מההחלטות של אותן הוועדות.
על מנת לקבל את מירב התמיכה, הטיפולים והזכויות המגיעות לנכי צה"ל, יש צורך לקבל את ההכרה ממשרד הביטחון שהפגיעה התרחשה במהלך השירות הצבאי ועקב השירות הצבאי. תהליך ההכרה יכול להיות מאוד מהיר במקרים שהינם חד משמעיים כגון פציעות במהלך לחימה, אך הוא יכול להיות גם מאוד ארוך ומייגע, בעיקר במקרים שאינם חד משמעיים ואשר דורשים בירור מעמיק מצד גורמים האמונים לתהליך ההכרה, במשרד הביטחון.
על מנת לקבל את ההכרה ולהימנע ככל הניתן מתהליכים ארוכים ומפגיעה בזכויות המגיעות לכם, חשוב לפנות אל עורך דין אשר מתמחה בתביעות משרד הביטחון ואשר ידע להתנהל מול הגורמים הרלוונטיים, להגיש את הבקשות נכונות בזמן הנכון, לצורך הכרה מלאה בפציעה או במחלה ממנה אתם סובלים ומיצוי הזכויות, בין אם מדובר על פגיעה פיזית ובין אם מדובר על מצבים של פוסט טראומה מהצבא וקבלת מלוא הזכויות המגיעות לכם על פי חוק.
תהליך הכרה בפוסט טראומה
בשונה מפציעות פיזיות, תהליך ההכרה בפגיעות נפשיות, הינו תהליך אשר בעבר נמשך זמן רב ואחוזי ההכרה היו נמוכים משמעותית, ביחס להכרה בפציעות הפיזיות. בשנים האחרונות, עם כניסתה לפועל של תכנית "נפש אחת", תהליך ההכרה של הסובלים ב פוסט טראומה מהצבא, הפך למהיר הרבה יותר וכולל אבחונים וכן ועדה רפואית במשרד הביטחון תוך פרק זמן קצר מתחילת תהליך ההכרה.
פציעות פיזיות בין אם מדובר על בפציעות אורטופדיות, פגיעה עצבית וכיוצ"ב, אשר נראות לעין וקלות יותר לאבחון ולהכרה ממסדית, נכויות של פוסט טראומה, אינן נראות כלפי חוץ והן נמצאות עמוק בנבכי נפשו של החייל או איש הביטחון לשעבר, ועל כן קשות יותר להכרה. תכנית "נפש אחת" פועלת בדיוק בנקודה זו, מתוך מטרה להתייחס בצורה שווה הן לנפגעים בפגיעות פיזיות והן לנפגעי טראומה ולספק עבורם את התמיכה ההולמת ביותר למצבם הבריאותי גם כזה אשר נגלה לעין וגם כזה אשר חבוי בתוך נפשם.
פגיעות עצביות בשירות הצבאי
פגיעות עצביות מקורן בפגיעה בעצבי חוט השדרה והמוח. מדובר על פציעות שיכולות להיות קשות מאוד אשר להן השפעה מידית על מידת העצמאות של האדם הנפגע. המעטפת הטיפולית אשר לה זקוק האדם אשר לו פגיעה עצבית, הינה מעטפת הכוללת צוות רב מקצועי אשר תפקידו לספק את הסיוע הדרוש על מנת להשיב לאדם את העצמאות שנפגעה לו. תהליך השיקום של פציעות עצביות, הינו תהליך ארוך טווח שבו פעולות המתבצעות בשגרה, נלמדות מחדש ומדובר בתהליך ארוך ומאתגר.
נפגעי פגיעות במערכת העצבים, אשר נפגעו במהלך ועקב השירות הצבאי או הביטחוני, זכאים לתבוע את משרד הביטחון בגין פציעתם ולקבל את ההכרה המלאה ואת הזכויות המגיעות להם והכה קריטיות לשיקום אפקטיבי, במיוחד בסוג פציעות אלה שם ישנה חשיבות עליונה לטיפול כוללני של מספר גישות טיפוליות לצורך הגעה לעצמאות תפקודית ולקבל את הכלים הדרושים, להתמודדות עם סיטואציות בחיי היומיום.
המאמר בשיתוף –A-WEB