במהלך ההיריון, נפח דמה של האישה עולה בכ-50%; עניין אשר מגביר את הצורך בברזל לצורך תמיכה ביצירת תאי דם נוספים, ולהבטחת אספקת חמצן מספקת לאישה ולעובר. למעשה, מחסור בברזל עלול להוביל לאנמיה בהריון, מצב בו חלה ירידה ברמות ההמוגלובין בדם, מה שעלול להוביל להשלכות רפואיות שליליות הן על בריאותה של האם והן על בריאותו של העובר – החל מסחרחורות ועייפות ועד להעלאת הסיכון ללידה מוקדמת או למשקל לידה נמוך.
מהי אנמיה בהריון וכיצד היא נגרמת?
אנמיה בהריון הינו מצב בו חלה ירידה ברמות ההמוגלובין בדם; לרוב כתוצאה ממחסור בברזל מסיבות שונות. בין גורמיה השונים של האנמיה ניתן למצוא עלייה טבעית בנפח הדם, הקאות מרובות, הריונות מרובי עוברים או הריונות צפופים ובייחוד – צריכה בלתי מספקת של ברזל כתוצאה מתזונה לקויה.
תסמיניה של האנמיה עשויים להיות מגוונים, ועלולים לכלול עייפות, חולשה, סחרחורות, קוצר נשימה, חיוורון, דופק מואץ ועוד. כאמור, אנמיה חמורה עלולה אף להוביל ללידה מוקדמת, למשקל לידה נמוך ולפגיעה בהתפתחותו של העובר.
כיצד ניתן להימנע מאנמיה בהריון?
בתמצית – שמירה על תזונה עשירה בברזל מהווה מפתח למניעת אנמיה בהריון. כך, הקפדה על צריכת מזונות עתירים בברזל תסייע בהפחתת הסיכון לאנמיה. בין מזונות אלו ניתן למצוא:
– מוצרים מן החי לרבות בשר אדום, כבד, עוף ודגים
– קטניות כדוגמת עדשים, חומוס, דגנים מלאים ועוד
– ירקות ירוקים כהים כדוגמת תרד וברוקולי
יתר על כן, מזונות המאופיינים ברמות ויטמין C גבוהות, כדוגמת פירות הדר, קיווי, פלפלים ועגבניות ידועים כמסייעים בספיגת הברזל בדם באופן אפקטיבי; עניין אשר יפחית את הסיכויים לאנמיה גם בפני עצמו. לבסוף – הימנעות משתיית תה, קפה או חלב בסמוך לארוחות תסייע אף היא בהבטחת ספיגת הברזל הרצויה.
תוספי ברזל בהריון – מתי הם נחוצים?
במקרים בהם התזונה איננה מספקת את כמות הברזל הנדרשת, או כאשר בדיקות הדם מצביעות על מחסור בברזל בהריון עקב הקאות מרובות או הריון בצפיפות גבוהה בין לידות, הרופא עשוי להמליץ על נטילת תוסף ברזל בהריון. תוספי ברזל עשויים להגיע בתצורות שונות, לרבות טבליות, קפסולות או סירופים. כמו כן, ישנם תוספים המכילים גם חומצה פולית, החיונית להתפתחותו של העובר. ככלל – חשוב להיוועץ ברופא בטרם נטילת תוסף ברזל בהריון; זאת כדי להקפיד כי ההרה נוטלת את התוסף המתאים ביותר, ואת המינון המתאים.
תופעות לוואי של תוספי ברזל
כאמור, נטילת תוספי ברזל בהריון מהווה פתרון יעיל לשמירה על רמות ברזל תקינות. עם זאת, לעיתים הדבר עלול להתלוות לתופעות לוואי. כך, בין התסמינים השכיחים ניתן למצוא עצירות, כאבי בטן, בחילות, נפיחות, גזים וככלל גירויים שונים במערכת העיכול.
לצורך הפחתת תופעות אלו, מומלץ להרבות בשתיית מים לאורך היום, לשלב בתפריט היומי סיבים תזונתיים ולנטול את התוסף בצמוד לארוחות. כמו כן, רופאים עשויים להמליץ על מעבר לתוסף ברזל בהריון מסוג שונה, המאופיין בשחרור איטי או במינון אחר.
במקרה של תופעות לוואי חמורות או תחושה כללית לא טובה, חשוב להתייעץ מיד עם רופא.
ברזל במקורות טבעיים אל מול תוספים
מטבע הדברים, ברזל מצוי הן במקורות מזון טבעיים והן בתוספי תזונה. יתרונם של המקורות הטבעיים הוא בכך שהם מספקים גם רכיבי תזונה נוספים, לרבות חלבונים, ויטמינים ומינרלים החיוניים גם הם לבריאותם של ההרה ושל העובר. על פי רוב, ברזל אשר מקורו מן החי נחשב כברזל אשר נספג בגוף בצורה יעילה יותר מאשר ברזל המצוי במקורות צמחיים.
מן העבר השני, תוספי ברזל מספקים מענה מהיר וממוקד למצבים המאופיינים בחוסר ברזל בהריון, או חוסר המוגלובין בהריון; זאת במיוחד כאשר ישנו קושי בהגעה לכמות המומלצת דרך תזונה טבעית בלבד. למעשה, כדורי ברזל בהריון מאפשרים שליטה מדויקת במינוני הברזל הנצרכים.
לרוב, שילוב נכון בין תזונה עשירה בברזל לצד תוסף ברזל בהריון בהתאם להמלצת רופא עשויה להבטיח רמות ברזל המותאמות לצורכיהם הייחודיים של האם והעובר.
חשיבות המעקב הרפואי
ככלל – חשוב לבצע מעקב רפואי צמוד לאורך ההיריון. מעקב זה יכלול גם בדיקות דם שגרתיות. בדיקות אלה מאפשרות לזהות חוסר ברזל בהריון בשלבים מוקדמים ולמנוע סיבוכים עתידיים. על פי רוב, בדיקות אלו ייערכו בתחילת ההיריון, במהלך השליש השני ואף בשליש השלישי ועל פיהן הרופא המטפל יתאים את המלצותיו באשר לצריכת הברזל.
על כן, שמירה על רמות תקינות של ברזל לאורך ההיריון היא קריטית לבריאותה של האם ולהתפתחותו התקינה של העובר. צריכת ברזל תקינה לאורך ההיריון תסייע במניעת אנמיה ותסמיניה הנלווים כדוגמת עייפות, כאבי ראש ועוד. תזונה עשירה במקורות ברזל טבעיים, שילוב של מזונות עתירי ויטמין C, ביצוע מעקב רפואי צמוד הכולל בדיקות דם ונטילת תוספי ברזל במידת הצורך יסייעו בהפחתת הסיכון לאנמיה בהריון, וימנעו סיבוכים מיותרים לאם ולעובר.
ככלל, המלצתנו לכל אישה בהריון היא להיות מודעת לצריכת הברזל שלה, לשים לב לסימנים מחשידים ולהיוועץ ברופא בנוגע לצורך בנטילת כדורי ברזל או תוספי תזונה נוספים; זאת במטרה לצלוח את ההיריון בצורה הבריאה והבטוחה ביותר – הן לאם והן לעובר.