דורבן
מחלת "חיתולית הכפית" הידועה גם בשם דורבן, היא גורם נפוץ למדי לכאבים בכף הרגל. "חיתולית הכפית" היא רקמה העוטפת את שרירי כף הרגל ומחברת בין העצמות שבה. הגורם לכאבים היא דלקת הנוצרת ברקמה, באזור שבו היא מתחברת לעצם העקב. הסיבה לכך שמחלה זו נקראת גם "דורבן" היא, שבמקרים מסוימים ניתן לראות בצילומי הרנטגן של אלה הסובלים מהתופעה, בליטת עצם בחלק התחתון של העקב. יחד עם זאת, בליטת עקב זו אינה בהכרח הגורמת לכאבים. למעשה, לעיתים קרובות, מי שלוקה בכך לא תרגיש כאב כלל. הכאב אם כן נגרם בעיקר בשל הדלקת ברצועה.
הגורמים להיווצרות הדורבן יכולים להיות הפעלת עומס רב על כף הרגל, משקל עודף, מבנה לקוי של כף הרגל ונעילת נעליים לא מתאימות או כאלה המשבשות את חלוקת המשקל בכף הרגל כמו נעלי עקב.
הלוקס ולגוס
"בוהן קלובה" או "הלוקס ולגוס", היא בעיה בכף הרגל הנפוצה בעיקר בקרב נשים. תופעה זו מתבטאת בעיוות של בוהן כף הרגל באזור המפרק שלה. העיוות יוצר התקרבות של הבוהן אל עבר אצבעות כף הרגל האחרות, כך שהמפרק יוצא החוצה. הדבר מביא לחיכוך של המפרק בנעליים למשל, דבר היוצר כאבים, אדמומיות, התפתחות של יבלות ועוד. אחד הגורמים המרכזיים להופעה של "הלוקס ולגוס" הוא נעילה של נעליים צרות המשבשות את מנח כף הרגל, כמו נעלי עקב. גורמים נוספים יכולים להיות פגמים מולדים, דלקת מפרקים שגרונית, שריר תאומים מקוצר ועוד.
מנח לקוי של כף הרגל
ישנם מקרים שבהם הכאב בכף הרגל מופיע לא בשל מחלה או דלקת, אלא בשל מנח לקוי של כף הרגל. שתי הבעיות הנפוצות ביותר בקטגוריה זו הן "פלטפוס" ו"הולפוס". ה"פלטפוס" הוא מצב ששבו קשת כף הרגל היא שטוחה, לרוב בשל בעיה מולדת, אך לעיתים המצב נוצר עקב שחיקת סחוסים, דלקות ומחלות פרקים או זיהום. "הולפוס" הוא מצב שבו קשת כף הרגל גבוהה יותר מכפי שהיא אמורה להיות. בעיה שעשויה להיווצר עקב בעיות נוירו־מסקולריות או טראומות חוזרות בקרסול. מנחים לקויים אלה יוצרים פיזור לא מאוזן של עומסים בכף הרגל, דבר היוצר לחץ על אזור מסוימים וכך מופיעים כאבים. תסמינים נוספים יכולים להיות קושי בשמירה על יציבות או נפיחות של כף הרגל.
מהן אפשרויות הטיפול והמניעה לכאבים בכף הרגל?
כל בעיה בכף הרגל דורשת כמובן טיפול מעט שונה, לכן חשוב להיוועץ ברופא ולקבל אבחנה מדויקת. ברוב המקרים, מדרסים בהתאמה אישית יכולים להפחית את הכאבים משמעותית ולמנוע הופעה של כאבים בעתיד, לצד מניעת החמרה של הבעיות השונות. כאשר הבעיה נובעת מדלקת, ייתכן ויידרש טיפול בתרופות אנטי־דלקתיות שאינן סטרואידיות, כדי לסייע לגוף להילחם בדלקת הגורמת בכאב. גם טיפולים פיזיותרפיסטים יכולים לסייע בחלק מהמקרים, באמצעות למידה של הליכה נכונה ותיקון היציבה להפחתת עומסים מכף הרגל.
במקרים שבהם הטיפולים השמרניים אינם צולחים, לעיתים תידרש התערבות כירורגית כדי להסב הקלה למטופלת ולשפר את איכות חייה.