טיפים להתנהלות עם ילדים בעידן הקורונה

וירוס הקורונה הולך ומתפשט, המדינה נכנסת להסגר, השגרה מתערערת והמתח מורגש אצל כולנו. איך כדאי לנהוג עם הילדים בתקופה זו של לחץ וחוסר וודאות?

מאת: טליה לבנון

בעקבות התגברות מקרי הקורונה, טליה לבנון, מנכ"לית הקואליציה הישראלית לטראומה, משתפת במספר טיפים וממליצה כיצד לנהוג עם ילדים בתקופה רגישה של לחץ חוסר וודאות וחרדה.

לשמור על השגרה של הילדים ולעודד אותם לפעילויות – השגרה מקנה לילדים בטחון. הקפידו לשמור על הרגלים קבועים, זמני ארוחות ושינה. ייצרו הזדמנויות שבהן הילדים יוכלו לשתף אתכם במחשבותיהם ובשאלותיהם. שחקו עם ילדכם, תמצאו דברים בהם תהנו ביחד גם אתם וגם הם.

לא להסתיר – יש ליצור בבית אווירה של שיתוף, אין סודות, מותר לדבר על הכל ולשאול כל שאלה. כשהורים מסתודדים ביניהם, הילדים מבינים שקורה משהו מסוכן שמסתירים מהם

פחות חשיפה – הגבילו את החשיפה של הילדים למהדורות החדשות ולשידורים ולדיונים המתקיימים בהן. הדבר חשוב במיוחד בגילאי גן ובי"ס יסודי.

מותר לדבר על הכל, לא מסתירים מידע (צילום: שאטרסטוק / BlueSkyImage)

התאימו את המידע לרמת הבנתו של הילד – ספרו להם רק את האמת, באופן פשוט ומרגיע, מבלי להרחיב בפרטים. תנו לילד מידע והסבר על כך שיש נגיף ושמו קורונה וכי מדינת ישראל נוקטת באמצעים כדי לשמור על כולנו בטוחים.עודף מידע עלול לבלבל ילדים ולגרום לפחד וחוסר בטחון. היו קשובים לשאלות ולתכנים שמעסיקים את הילדים ותווכו להם את המציאות על פי שאלותיהם. מומלץ לעזור לילד להבחין בין עובדות לשמועות, מה שיעזור בתחושה של שליטה על המצב. למדו אותם שלא כל מה ששומעים ברחוב או כותבים ברשתות הוא נכון, ושהדבר הכי טוב זה תמיד לשאול את ההורים.

הגבירו את תחושת השליטה והמסוגלות של ילדכם – למדו אותו כיצד יוכל לשמור על עצמו ועל סביבתו בכך שיקפיד על היגיינה כגון לכסות את הפה והאף בעת עיטוש או שיעול למטפחת חד פעמית או למרפק מכופף, רחיצת הידיים עם סבון לפני אכילה ולאחר השימוש בשירותים. הנה כמה דוגמאות לפעילויות שאפשר ליזום: לבקש מהילד ללמד את כללי ההיגיינה את אחיו הצעירים, להכין סרטון או לכתוב סיפור שמלמד ילדים את כללי ההיגיינה, להכין מודעה עם הכללים לבני המשפחה. כך הילד ירגיש משמעותי ושותף למאמץ למניעת הדבקות.

היו מודעים לתגובות שלכם לאירוע – ילדים לומדים כיצד להגיב למצב על ידי צפייה במבוגרים בסביבתם. טפלו בעצמכם, מצאו דרך להוריד את רמת הלחץ שלכם (כמו למשל תרגיל נשימה, שתוף עם בת\בן זוג וקבלת תמיכה). הילדים יזהו את רמת המתח שלכם ויגיבו בהתאם.

גם בבית אפשר להיות פעילים (צילום: שאטרסטוק / fizkes)

במידה ומשפחתכם תידרש לשהות בבידוד :

  • מומלץ להאזין למוסיקה, ולעסוק בפעילות גופנית. יש הרבה דברים שאפשר לעשות בתוך הבית כמו לרקוד, לקפוץ בחבל, לקלוע לסל עם כדור רך, לשחק במסירות עם בלון מתנפח ועוד.
  • מצאו תעסוקה מהנה עבור הילדים: משחקי קופסה, ציור, יצירה, קריאת ספרים ועוד
  • ניתן לתרגל עם הילדים תרגילי נשימה, ודמיון מודרך, אשר קיימים באינטרנט. תרגילים אלו יעזרו בוויסות הרגשי.
  • למידה מרחוק – ניתן ורצוי להתחבר אל אתר "למידה מרחוק" של משרד החינוך

באלו מקרים מומלץ לפנות לעזרה מקצועית?

תגובות רגשיות עוצמתיות הן נורמליות בתגובה למצב של משבר או לחץ משמעותי. באופן כללי הן נוטות להתפוגג לאחר כמה שבועות. בשלב זה ילדים ומבוגרים שבים לפעילות שגרתית ותקינה. במידה והתגובות הרגשיות נמשכות מעבר לשבועיים או מחמירות, פוגעות באופן משמעותי ביכולת של הילד או ההורה לתפקד בביה"ס/בעבודה/ בבית, צריך לשקול פנייה לעזרה מקצועית.

בנוסף, הקואליציה הישראלית לטראומה, ער"ן ומשרד הבריאות מפעילים קו חם ייעודי לסיוע ויעוץ בהתמודדות עם מצוקה נפשית על רקע הקורונה השירות בטלפון 1201, שלוחה 6 ומאויש על ידי מתנדבים מיומנים בהתמודדות עם לחץ ודחק.

טליה לבנון, מנכ"לית הקואליציה הישראלית לטראומה (צילום: יוסי לזרוף)