ברמה המיידית אני מרגישה אי נוחות מסוימת כשאני שומעת על קמפיין אופנה המגויס למען אג'נדה חברתית. המכשפה הצינית שבתוכי תוהה אם אין כאן ניצול של בעיה חברתית לצרכים מסחריים ועסקיים, באופן ההופך אותה לסוג של טרנד קצר מועד, שאחריו עוברים הלאה לטרנד האופנתי הבא.
ובכל זאת אהבתי את קמפיין קיץ 2012 של האופטומטריסט ומעצב המשקפיים קלוד סמואל, אשר צולם על מהגרי עבודה החיים ועובדים בישראל.
ראשית הנושא מדבר אליי ברמה האישית. הבחירה באנשים החיים בשולי החברה הישראלית כדוגמנים לרגע, מפנה לכיוונם זרקור זוהר ואפקטיבי לא רק כקבוצה אנונימית – שקופה שקל להתעלם ממנה, אלא כפרטים אינדיבידואלים בעלי שמות ופנים, שהימצאותם בקונטקס השונה כל כך ממה שאנו רגילים, תאפשר לנו אולי לראותם באמת. כמה הולם ואירוני הדבר, שמדובר בקמפיין למשקפיים.
בנוסף, קלוד סמואל משלב מזה שנים את פעילותו המקצועית עם פעילות התנדבותית מגוונת ועם אג'נדה חברתית שלה מחויבות ארוכת טווח, והוא מעורב באופן אקטיבי במאבק למען זכויות העובדים הזרים.
אומר קלוד סמואל: "המקצוע שלי הוא לעזור לאנשים לראות, רציתי לעזור לקהל הישראלי לראות את היופי האנושי שקיים בקהילייה שנרדפת על ידי השלטונות במדינת הולדתם ואפילו על-ידי החברה הישראלית דרך השימוש במונח "עובדים זרים". במסע הפרסום הזה ביקשתי להדגיש את הנושא החברתי שמניע אותי כבעל עסק. מעבר לרצון להבהיר את החובה המוסרית של החברה הישראלית לדאוג לקהילייה הזאת ולפליטים שגזר דינם הוא מוות במידה ויישארו בארצם, חשוב לי להבהיר, שגם עסק כלכלי יכול להיות מונע על ידי ערכים חברתיים ושתרומה לחברה אינה רק זכות גדולה אלא חובה מוסרית של בעלי עסקים בישראל."
נאמן לתפישתו מטפל סמואל באופן קבוע ובחינם, במהגרי עבודה ופליטים שנמצאים בארץ ללא זכויות רפואיות. במסגרת זו תרם גם את כל בדיקות הראייה והמשקפיים לילדי ביה"ס ביאליק רוגוזין (שם לומדים ילדי העובדים הזרים) בשיתוף עם עמותת קרן מוריס קאהן. במסגרת פעילותו ההתנדבותית מקפיד סמואל לערוך בדיקות ראייה ולהתאים משקפיים בחינם ובהתנדבות גם לניצולי שואה במצוקה. אחת לתקופה הוא נוסע לשטחי הגדה ומטפל בתושבים פלסטינאים הזקוקים למשקפיים ובשנים האחרונות הוא נוסע אחת לשנה לכפרים הנידחים באתיופיה ומטפל בתושבים (בדיקות עיניים והתאמת משקפיים) בהתנדבות.
אבל סמואל הוא בראש ובראשונה אופטומטריסט ומעצב משקפיים אומן, דור רביעי לשושלת אופטומטריסטים פריזאים המתחילה בשנת 1848 כולל אביו, שהיה מעצב המשקפיים של פייר קארדן וממציא המשקפיים המתקפלים שחזרו לאחרונה לטרנד. בנוסף למשקפיים הסופר מעוצבים שהוא עצמו מעצב ומייצר, סמואל ידוע כאספן נלהב של משקפיים ופריטי ראייה ישנים, העתיקים שבהם מתקופת המאה ה-17 וחלקם בעלי ערך מוזיאלי של ממש. את האוסף ניתן לראות בחנותו.
כמעצב המכבד את העבר ומושפע ממנו, הקו המנחה של הקולקציה הוא הסתכלות לאחור תוך מתן פרשנות עכשווית והשימוש הוא בחומרים טבעיים כמו עץ וקרן באפלו (יבוא מהודו ללא פגיעה בבעל החיים) וקשת הצבעים היא בגוונים טבעיים מחד וקיציים מאידך.
כיון שלדבריו הוא מייחס חשיבות פחותה לטרנדים וצבעים, אספתי אני למענכם את הטרנדים המובהקים של הקיץ הנוכחי, בסופו של דבר רובם באים לידי ביטוי כזה או אחר בקולקציית הקיץ של קלוד סמואל.
מרווטה מליבריה
לילה מהפיליפיניים
אוסקר מקונגו
טורי מליבריה
אוולין מקולומביה
ראקל מהפיליפינים
חסן מטורקיה
רוב הטרנדים של הקיץ בבגדים, נעליים ואביזרים מככבים גם במשקפיים. למשל מסגרות עם הדפס נועז, צבעי פסטל והטרנד השקוף. מבחינת צורת המסגרת, המסגרת העגולה היא מאוד טרנדית וגם מסגרת הקאט איי – "החתולית" עדיין בטרנד, אך הפעם בסגנון שהוא עוד יותר רטרו מעונות קודמות, סגנון שנות ה-50 כשהמסגרת עצמה קטנה יותר והזוויות חדות יותר. בכלל, יש הרבה ורסיות לסגנון הקאט איי אצל סמואל ולרוב המשקפיים שלו יש סוג של רטרו אפיל:
צבעוניות עזה ופסטלית: 1850 ש"ח ו – 1360 ש"ח בהתאמה
שקוף עם מעט גוון של צבע ברטרו סטייל: מימין שילוב של מסגרת עגולה עם זוויות חדות בסגנון הקאט איי – 1450 ש"ח ומשמאל, במסגרת הקאט איי הקטנה והסופר טרנדית- 1300 ש"ח
הדפס נועז: 1500 ש"ח ו- 1100 ש"ח בהתאמה
רטרו סטייל 1500 ש"ח ומסגרות עגולות אצל ראקל ולילה מהפיליפינים
קלוד סמואל לצד טורי מליבריה
*
מחירי קולקציה:
משקפי שמש ומשקפי ראייה: 400 ש"ח – 7000 ש"ח
קלוד סמואל – דיזנגוף 17, ת"א
צילומים:
ינאי יחיאל
www.claudesamuel.co.il
מתוך הבלוג של אלישבע כספי