פלסטיק מכת סביבה עולמית

Image by Matthew Gollop from Pixabay

חוקרים רבים מאשימים כי ההמצאה האהובה ביותר במאה ה-20 הפכה להיות המכה החמורה ביותר לטבע במאה ה-21. כמובן שאנחנו מדברים על הפלסטיק. הפלסטיק שהומצא במקרה במאה ה-19, החלו בשנות ה-30 להשתמש בפלסטיק בתור שקיות ניילון ואף פיתוח מהפכני שכלל ייצור מברשות שיניים. במלחמת העולם השנייה היה שימוש בפלסטיק לשם ייצור צנחנים ובשנות ה-60 לשם ייצור בקבוקים שהחליפו אט אט את בקבוקי הזכוכית. מאז המאה ה-20 ייצור הפלסטיק קפץ לרמות מטורפות ומאז שהפלסטיק נכנס לייצור מאסיבי בסין ובהודו כך גם עלתה האשפה והפסולת המיוצרת ממוצרי פלסטיק.

איכות חיים גבוהה בעקבות השימוש בפלסטיק

ייצור הפלסטיק אפשר לאחסן נוזלים במיכלים שונים. מייצור בקבוקי סבון, דרך מיכלי שמן ועד מיכלי ענק כל סוגי הנוזלים הללו אוחסנו בגדלים שונים. הפלסטיק אפשר ייצור סחורות באריזות נחשקות מאוד הכוללות פלסטיק שקוף ומאפשרות תצוגה של  מוצרים כמו –  אריזת של בובות, עטיפות משחקים דקות, עטיפות של מברשות שיניים ואפילו מברשות שיער. המוצר הנפוץ ביותר הם בקבוקי שתייה אשר מגיעים בגדלים שונים ובגלל מחירים הזול מופצים בכל העולם ולאחר השימוש מולכים לפח במקרה הטוב ונזרקים בטבע במקרה הרע. פלסטיק לוקח שנים רבות עד שהוא ממוחזר, תהליך מיחזור פלסטיק לוקח שנים רבות ולכן לוקח זמן רב עד שהוא מתפרק בטבע.

בקבוקי שתייה והפגיעה שלהם בטבע

חברות השתייה המובילות בעולם כמו קוקה קולה, RC, טמפו ועוד מייצרות בצורה סיטונאית בקבוקי פלסטיק בשל ייצור מוגבר של בקבוקי חצי ליטר, ליטר וחצי ועד 2 ליטר. בשל כך בקבוקי השתייה מושלכים לרוב לפחים אך כאשר אנשים אוהבים לצאת לטייל בטבע כמו טיול מים בצפון ישראל או טיולי פריחה בעונת אביב, הם נוטים לקחת עמם בקבוקי פלסטיק. אזורים אלו אשר אינם מפוקחים ואינם מקבלים שמירה מאפשרת לאנשים רבים להשליך בטבע את הבקבוקים לאחר השימוש, בקבוקים אלו מכערים את הטבע במקרה הטוב או פוגעים בבעלי חיים במקרה הרע.

Image by Matthew Gollop from Pixabay
Image by Matthew Gollop from Pixabay

פלסטיק פוגע בבעלי החיים באופן יומיומי

בקבוקי הפלסטיק וחלקי הפלסטיק מתפשטים לכל עבר. פקקים יכולים להאסף על ידי ציפורים נודדות, חלקי פלסטיק מתפרקים במים ויכולים להגיע לקיבה של דולפיניים ואפילו לוויתן שנוטים לבלוע דגים עם כמות מים אדירה שכולים לעכל גם כמויות פלסטיק גדולות. לאחרונה התגלתה גופת לוויתן שהכילה לא פחות מ-40 ק"ג של פלסטיק בתוך הבטן שלו! צבי ים המנסים לאכול צמחים יכולים להיתפס בחתיכות פלסטיק צפות ואף להפגע מרשתות צפות בים. אחוז הפגיעה של בעלי חיים בטבע בגלל הפלסטיק הוא עצום ואחוזי הפגיעה עולים משנה לשנה.

האם יש מה לעשות כדי לטפל בפלסטיק?

יש הרבה מה לעשות עם בעיית הפלסטיק, אך העניין שלא פועלים מספיק כדי להתמודד עם תופעת הפלסטיק והפגיעה שלו בטבע. בישראל לאחר שנים שהחלו למחזר בקבוקי ליטר וחצי והחזירו 30 אג' על בקבוקים קטנים, החלו להכנס הפחים הכתומים שמאפשרים מחזור של מכלי פלסטיק שונים וגם שקיות ניילון ואריזות. בישראל אומנם המודעות עולה אך יש עוד מה לעשות כאשר הישראלים נוטים להתעצל ולא לזרוק את הבקבוק למחזורית.

בעולם, התופעה עצומה אף יותר, אין מודעות למחזור במדינות המתפתחות והם נזרקים בשטח ובפחים ולעיתים רבות מגיעים לנהרות ונשטפות לים ששם הפגיעה בטבע ובבעלי החיים היא קצרה מאוד. פרסומי מחקרים הראו כי ניתן ממש לעקוב אחר הנדידה של הפלסטיק במקומות שונים בעולם, דרך סירות ופלסטיק שהגיעו מהצונאמי של יפן לחופי ארצות הברית ועד פלסטיק הנסחף משיטפונות וסופות הוריקן.

בשל זיהום הפלסטיק, תושבים עניים במדינות אסייה אוספים את חתיכות הפלסטיק הקטנות וממיינים אותם לפי צבעים כדי לקבל עליהם כסף מחברות המעודדות מיחזור פלסטיק אך כאמור התהליך הוא ארוך ורחוק מאוד מלהגיע לסיום.

מיחזור_בקבוקים_1
pic from pixabay.com

האם יש אופטימיות לעתיד?

מודעות וחינוך למען מיחזור יכולים להוביל למחשבה שונה של הדור הבא למען איכות סביבה והגנה על הטבע שלנו, הכל עניין של השקעה כספית ותקציבים שיובילו לשינוי בתפיסה והתמדה עקבית למען המיחזור. להמלצות נוספות על מחזור ושמירה על הטבע כנסו לכאן.