ט"ו בשבט, חג הפרי האסור והמותר

למרות שפירות הם דבר בריא ומזין שמכיל ויטמינים, מינרלים סיבים תזונתיים וידועים ככאלו המגבירים את תחושת השובע, כאשר מדובר בפירות יבשים הסיפור קצת שונה. פירות יבשים עוברים תהליכי עיבוד כימיים, מכילים כמויות סוכר גבוהות, חומרים משמרים, צבעי מאכל, אינם משביעים ורק דוחפים בנו לצרוך עוד סוכר. אז איך בכל זאת חוגגים את ט"ו בשבט ובוחרים בריא? כתבה מאת קרן שמש

קרן שמש

דבר ראשון, זכרו כי הסוכר בפירות היבשים גורם לכם להשמין. הסוכר בפירות נקרא פרוקטוז, עודף פרוקטוז יכול לפגוע בבריאות. הפרוקטוז מתפרק בכבד אשר מוביל לאחסון הסוכר כשומן, כאשר הכבד לא מסוגל להתמודד כמויות גדולות של סוכר הוא אוגר את סוכר הפירות כשומן שבא לידי ביטוי בצורה של כולסטרול גבוה וטריגליצרידים. בין היתר סוכר זה יוצר עמידות לאינסולין, ונמצא כגורם למחלות לב, השמנת יתר ועוד.

פירות יבשים מכילים יותר סוכר מפירות טריים. כמות הסוכר פירות המומלצת ביום היא כ-30 גרם, כמות המסתכמת בבננה אחת,  2 תפוחים קטנים או 2 כוסות של פירות יער. על מנת שנבין את ההבדל בכמות הסוכר בין פירות יבשים לטריים אז בכוס אחת של חמוציות טריות נמצא כ-4 גרם סוכר מול כוס אחת של חמוציות מיובשות שמכילות 70 גרם סוכר. פער עצום!

המח שלנו לא יודע להגיד לא לפירות יבשים. קל מאוד להתחיל באכילה של פירות יבשים ולהיגרר לעוד ועוד מכיוון שהפרוקטוז אינו נותן "מדווח" על תחושת שובע, להיפך, כאשר אנו מתחילים לאכול פירות יבשים הורמון הרעב  גרלין עובד ומעודד אותנו לאכילה נוספת ובכך מעלה את רמות הסוכר בדם. כאשר אנו אוכלים פרי טרי, קל מאוד לעצור אחרי אחד או שתיים. הם הרבה יותר משביעים, מכילים יותר סיבים תזונתיים ולא מעלים את רמות הסוכר בדם בצורה משמעותית.

פרי יבש הוא לא בדיוק בריא, למרות שהוא פרי. הפירות יבשים מכילים לעיתים צבעי מאכל, חומרים משמרים ועוברים שלל תהליכי עיבוד ובכך מזיקים לבריאות שלנו. דוגמה לפירות  שעוברים תהליכים כאלה הם קיווי, פפאיה, אגס מיובש, תותים מיובשים ועוד. אם בכל זאת בחרתם לאכול פירות יבשים העדיפו אותם אורגניים, ללא תוספת סוכר או צבעי מאכל. בחרו פירות כמו תמרים, גוגי' בארי, שבבי קוקוס, שזיפים שחורים, משמש, תאנים וחמוציות. אם בכל זאת קניתם מהמוצר הרגיל לפחות נסו למזער נזקים בכך שתשרו את הפירות במים כדי להוציא מהם חלק מהחומרים המזיקים.

זמן לפיצוחים! בחג הט"ו בשבט נהוג בהרבה בתים לאכול פיצוחים הידועים משמינים ולא בריאים, אבל כשמבינים את היתרונות הבריאותיים שלהם מבינים שהם הרבה יותר מועילים ממזיקים כשאני מדברת על פיצוחים אני מדברת עליהם בצורתם הטבעית ללא תהליך של קלייה או המלחה מכיוון שברגע שהם עוברים תהליך קלייה הם מאבדים את רוב הסגולות שלהם ומכניסים לגוף נטו שומן. אז למה פיצוחים טבעיים כן מועילים? הפיצוחים עוזרים במניעת מחלות כרוניות ומורידים כולסטרול. הפיצוחים הטבעיים מכילים חלבון, סיבים תזונתיים ושלל ויטמינים ומינרלים בהם חומצה פולית, ניאצין ויטמין E ו-B6, מגנזיום, סלניום, זרחן ואשלגן. הפיצוחים עוזרים בירידה במשקל כי הם נותנים תחושת שובע, טובים ללב, למצב הרוח, מונעים התפתחות סכרת, מטיבים עם מראה העור ועוד. בשביל לשמור על הטעם זכרו לאכסן אותם במקום קריר ויבש.

אם כבר מדברים על קלייה, בוטנים, קשיו, גרעינים ופיסטוקים יש לקלות קלייה יבשה וזה אף מומלץ. חום הקלייה הורס בבוטנים חומרים מזיקים העלולים לגרום לאלרגיות ומקל על תהליך העיכול. חשוב לזכור כי היתרונות של פיצוחים אלו הוא בערך החלבוני שלהם והנזק בחימום אינו משמעותי כמו באגוזים האחרים.

אם בכל זאת החלטתם לאכול פרי יבש תעשו שילוב מנצח. שלבו את הפרי היבש עם אגוז על מנת לא לעלות את רמות הסוכר בדם בצורה משמעותית. האגוז עוזר להפחית את המדד הגליקמי של הפירות ובכך מונע תנודתיות קיצונית של רמות הסוכר בדם.

תאכלו, תשמחו, ותשמרו על עצמכם.

קרן שמש מרצה באקדמית גליל מערבי, נטורופתית ותזונאית, מטפלת רגשית ומנחת קבוצות לשינוי דפוסי אכילה

קרן שמש

צילום באדיבות קרן שמש