השומן שנלחם בשומן

מהו שומן חום, מה הקשר שלו לסוכרת וכיצד הוא יכול לסייע בירידה במשקל? ד"ר אסנת רזיאל מסבירה

לאחרונה גילו חוקרים באוניברסיטת רטגרס שבארה"ב, כיצד שומן חום עשוי לסייע בהגנה מפני השמנת יתר וסוכרת. הממצאים מפורטים במחקר שפורסם במגזין Nature. שומן חום מוגדר כאיבר "חימום". לרובנו יש מספר גרמים שלו במספר מקומות בגוף, ביניהם בצוואר, בעצם הבריח, בכתפיים והזרועות העליונות, בין השכמות, בכליות ובעמוד השדרה העליון.

השומן החום מופעל בזמן חשיפה לטמפרטורות נמוכות ואז הוא משתמש בסוכר ושומן ממחזור הדם כדי לייצר חום בגוף. המחקר מצא ששומן חום עשוי לסייע לגוף לסנן ולסלק שרשראות מסועפות של חומצות אמינו מזרם הדם שניתן למצוא אותן במאכלים בריאים למדי כמו ביצים, בשר, דגים, עוף, חלב ותוספים שונים של ספורטאים.

במצב הרגיל, כמות סבירה של חומצות האמינו הללו תורמות לבריאות שלנו, אבל בכמויות גדולות מדי, הם מקושרות לסוכרת והשמנת יתר. על סילוק חומצות האמינו המיותרות אמון השומן החום אבל אנשים שאין להם מספיק ממנו, כך מצאו החוקרים, התקשו מאד בסילוק חומצות האמינו המיותרות מהגוף מה שעלול להוביל בסופו של דבר לסוכרת והשמנת יתר.

המחקר גם פתר תעלומה של יותר מ-20 שנה לגבי שומן חום – כיצד חומצות אמינו נכנסות למיטוכונדריה, מייצרות אנרגיה וחום בתאים.

החוקרים גילו כי חלבון חדש (בעל השם הקליט SLC25A44) שולט על הקצב שהשומן החום מנקה את חומצות האמינו מהדם ומשתמש בהן כאמור לייצור אנרגיה וחום.

לא כל שומן הוא רע  (צילום: shutterstock_ BonNontawat)

אז מה ההבדל בין שומן חום לשומן לבן?

רוב השומן בגופנו הוא שומן לבן ואילו השומן החום נמצא בכמות קטנה יחסית (רק מספר גרמים בלבד) ולכן הוא גם לא בולט בגופנו. השומן הלבן מאחסן את עודפי הקלוריות שאנו צורכים – אבל השומן החום מייצר חום באמצעות כך שהוא שורף את אותן קלוריות.

אגב, כאשר הוא פועל באופן אופטימלי, הוא עשוי לייצר חום פי 300 מכל רקמה אחרת בגופנו. 56 גרם שומן חום עשוי לבצע שריפת קלוריות שוות ערך לחצי שעת אימון.

כמו כן, ייתכן שהשומן החום יכול להילחם בסוכרת משום שאנשים בעלי רמות גלוקוז נמוכות הם לרוב בעלי שומן חום רב ולהיפך.

במחקר שנערך בעבר על עכברים, נמצא כי אלו שהוחדר לגופם כמות לא גדולה של שומן חום רזו באופן משמעותי, הפחיתו תנגודת לאינסולין ועיבדו את הגלוקוז בדם באופן טוב יותר.

חשיפה לקור מפעילה את השומן החום (שאטרסטוק /  Luis Molinero)

כיצד ניתן להפעיל את השומן החום?

השומן החום נכנס לפעולה בחשיפה לקור ומחקרים קודמים הראו שמספיק לעשות מקלחת קרה כדי להגביר את פעילות השומן החום פי 15.

למי שמעדיף, ישיבה בחדר בטמפרטורה של 15 מעלות צלזיוס במשך שעתיים בבגדי קיץ מעודדת את השומן החום לשרוף בין 100 ל 250 קלוריות נוספות.

בניגוד למה שמקובל לחשוב, על מנת למקסם את שריפת הקלוריות במהלך פעילות גופנית עדיף שלא לחמם את החדר על מנת להגביר את כמות הזיעה, אלא דווקא להתאמן בתנאים קרים.

כיצד זה עובד?

הטמפרטורות הקרות מעבירות סיגנלים למוח ובכך מגרות את פעילותו של השומן החום גם באמצעות גירוי ישיר של המערכת הוסקולרית כדי להגביר את זרימת הדם למצבורים השונים של השומן החום וכן על ידי שליחה של אותות עצביים לתא השומן החום.

**הכותבת היא מנתחת בריאטרית ומומחית לתזונה והרזייה

ד"ר אסנת רזיאל
שנים רבות ואלפי ניתוחים בריאטריים לימדו אותי שלא די בניתוח עצמו. חשוב מאד להעזר באנשי מקצוע מתחומים רבים כדי לנצח את ההשמנה ולשמור על משקל תקין ואורח חיים בריא לאחר הניתוח. במקביל לצוות רב תחומי הכולל דיאטנית בריאטרית, פסיכולוג קוגניטיבי התנהגותי וקבוצות תמיכה חשוב מאד לאמץ אורח חיים פעיל עם פעילות גופנית סדירה. כמו כן חשוב לטפל בהפרעות אכילה, לאמץ טכניקות להפגת מתחים ותסכולים, ולהיעזר ברפואה משלימה כל אחד לפי בחירתו: שיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור, אירובדה, נטורופתיה, תטא הילינג, יוגה. הניתוח מביא לירידה במשקל אך אינו פותר את הקשיים שהולידו את ההשמנה ולפיכך יש צורך ממשי לטיפול הכולל גוף ונפש.