לאחרונה גילו חוקרים באוניברסיטת רטגרס שבארה"ב, כיצד שומן חום עשוי לסייע בהגנה מפני השמנת יתר וסוכרת. הממצאים מפורטים במחקר שפורסם במגזין Nature. שומן חום מוגדר כאיבר "חימום". לרובנו יש מספר גרמים שלו במספר מקומות בגוף, ביניהם בצוואר, בעצם הבריח, בכתפיים והזרועות העליונות, בין השכמות, בכליות ובעמוד השדרה העליון.
השומן החום מופעל בזמן חשיפה לטמפרטורות נמוכות ואז הוא משתמש בסוכר ושומן ממחזור הדם כדי לייצר חום בגוף. המחקר מצא ששומן חום עשוי לסייע לגוף לסנן ולסלק שרשראות מסועפות של חומצות אמינו מזרם הדם שניתן למצוא אותן במאכלים בריאים למדי כמו ביצים, בשר, דגים, עוף, חלב ותוספים שונים של ספורטאים.
במצב הרגיל, כמות סבירה של חומצות האמינו הללו תורמות לבריאות שלנו, אבל בכמויות גדולות מדי, הם מקושרות לסוכרת והשמנת יתר. על סילוק חומצות האמינו המיותרות אמון השומן החום אבל אנשים שאין להם מספיק ממנו, כך מצאו החוקרים, התקשו מאד בסילוק חומצות האמינו המיותרות מהגוף מה שעלול להוביל בסופו של דבר לסוכרת והשמנת יתר.
המחקר גם פתר תעלומה של יותר מ-20 שנה לגבי שומן חום – כיצד חומצות אמינו נכנסות למיטוכונדריה, מייצרות אנרגיה וחום בתאים.
החוקרים גילו כי חלבון חדש (בעל השם הקליט SLC25A44) שולט על הקצב שהשומן החום מנקה את חומצות האמינו מהדם ומשתמש בהן כאמור לייצור אנרגיה וחום.
אז מה ההבדל בין שומן חום לשומן לבן?
רוב השומן בגופנו הוא שומן לבן ואילו השומן החום נמצא בכמות קטנה יחסית (רק מספר גרמים בלבד) ולכן הוא גם לא בולט בגופנו. השומן הלבן מאחסן את עודפי הקלוריות שאנו צורכים – אבל השומן החום מייצר חום באמצעות כך שהוא שורף את אותן קלוריות.
אגב, כאשר הוא פועל באופן אופטימלי, הוא עשוי לייצר חום פי 300 מכל רקמה אחרת בגופנו. 56 גרם שומן חום עשוי לבצע שריפת קלוריות שוות ערך לחצי שעת אימון.
כמו כן, ייתכן שהשומן החום יכול להילחם בסוכרת משום שאנשים בעלי רמות גלוקוז נמוכות הם לרוב בעלי שומן חום רב ולהיפך.
במחקר שנערך בעבר על עכברים, נמצא כי אלו שהוחדר לגופם כמות לא גדולה של שומן חום רזו באופן משמעותי, הפחיתו תנגודת לאינסולין ועיבדו את הגלוקוז בדם באופן טוב יותר.
כיצד ניתן להפעיל את השומן החום?
השומן החום נכנס לפעולה בחשיפה לקור ומחקרים קודמים הראו שמספיק לעשות מקלחת קרה כדי להגביר את פעילות השומן החום פי 15.
למי שמעדיף, ישיבה בחדר בטמפרטורה של 15 מעלות צלזיוס במשך שעתיים בבגדי קיץ מעודדת את השומן החום לשרוף בין 100 ל 250 קלוריות נוספות.
בניגוד למה שמקובל לחשוב, על מנת למקסם את שריפת הקלוריות במהלך פעילות גופנית עדיף שלא לחמם את החדר על מנת להגביר את כמות הזיעה, אלא דווקא להתאמן בתנאים קרים.
כיצד זה עובד?
הטמפרטורות הקרות מעבירות סיגנלים למוח ובכך מגרות את פעילותו של השומן החום גם באמצעות גירוי ישיר של המערכת הוסקולרית כדי להגביר את זרימת הדם למצבורים השונים של השומן החום וכן על ידי שליחה של אותות עצביים לתא השומן החום.
**הכותבת היא מנתחת בריאטרית ומומחית לתזונה והרזייה