לפני שלושה חודשים ביקרה אותנו חברה של בתי הקטנה ואליה התלוותה אימה. המפגש גלש לשעות הערב, השתיים השתוללו, זה היה אחרי יום עבודה במהירות גבוהה וככה, בטבעיות, יצא לי המשפט: "לא מגיע הרגע הזה ביום בו את אומרת לעצמך שהגיע הזמן לכוס יין?" היא צחקה. המפגש ההוא התרחש בתקופה הפרה-היסטורית, טרום האפוקליפסה הקורונאית. בימים אלה ובזמן הזה, חברותיי מספרות לי שהשעה בה הן זקוקות לכוס יין מגיעה כשהשמש עומדת בחצות היום. אין ספק, נשים מבינות היטב מה יעביר להן את היום.
אם נשות ישראל גילו את היין רק עם בוא המגפה, חברותיי הצרפתיות מגחכות כשאני מתקשרת לדרוש בשלומן. משום שיין בצרפת הוא גאווה לאומית. הצרפתים והצרפתיות מקפידים לשתות בעיקר יינות צרפתים, מהלואר, שמפיין, בורדו… מזל ששטחי הרפובליקה כה נרחבים.
צריכת היין בצרפת היא עולם אחר מכל מה שאנחנו מכירות פה בישראל. זו ארץ אפשרויות היין הבלתי מוגבלות ובפירוש המדינה המגוונת בעולם מבחינת יצרנות וחשיבות היין. ביום בו נוכל לחזור לטייל אפשר יהיה לטוס לצרפת ולגלות איך בכל חבל ארץ, בכל "מחלקה", בכל כפר קטן בו יש כרם, אפשר להריח את הארומה האלכוהולית באוויר, בעיקר בבורדו, בדורדון, איזור שאבלי ואלזס. יין בצרפת הוא אחת התעשיות החשובות בכל שרשרת הייצור ולכל אחד יש מקום של כבוד: ממגדלי הענבים, עבור ביצרני חביות ויצרני פקקים ועד הצרכנים. בצרפת כל החרוזים בשרשרת היין הם עובדים חיוניים. כולם. הם חיוניים גם לנו, פה בארץ.
הצרפתים לא יאכזבו אותנו. הם לא יאפשרו לתעשיית היין ליפול. גלעד פלם, ישראלי שלמד בצרפת ושייך למשפחת הייננים הישראלית שהקימה את יקב "פלם", מסביר איך הצרפתים בוחרים את היין שלהם:
1. בורגניות? תרבות היין במסגרת הצריכה היומיומית הבורגנית מתבססת על שתיית כוס יין אדום כל ערב כחלק מהדיאטה היומיומית.
2. סטודנטיות? חבר'ה צעירים שנפגשים בדירות השכורות שלהם ל-soirée, מסיבה לעת ערב. הם לא מדברים על יין, אבל הם שותים יין והרבה.
3. מקצועניות מהתעשייה? יש ויש נשים בעולם היין הצרפתי ויש להן מקום של כבוד. כל איזור נחשב בעיניהן כלוקאל פרטריוטיזם. הממלכות שלהן הן המקום בו נולדו או בו הן גרות? בורדולזית תשתה יינות בורדו. את גרה בסנט אמיליון? קרוב לוודאי שתשתי רק סנט אמיליון ולא מרגו. הן נאמנות עד רמת התת-איזור ונותנות כבוד ומקום למקוריות, לעבודת היד ולאופי השונה של היין.
4. איך פריזאית בוחרת את היין שלה? כמו לבושם, היא מתחברת ונאמנה לטעמים שהיא אוהבת. עם זאת, היא מגוונת מדי פעם ומנסה בקבוקים שונים. פריז היא עיר קוסמופוליטית שיש בה קטגוריות מחירי יין זולים ויומיומיים שנעים בין 10-5 לבקבוק. המשקיעניות, שמבינות יותר, מוציאות 30-10 אירו לבקבוק ומשם זה רק עולה.
5. יינות צרפתיים בישראל? יש דבר כזה! באיזור הרי יהודה, הודות לאקלים ולמתווה האדמה הייחודי, יש יקבים, בהם "פלם", שעובדים עם יועצים בכירים ביקבי בורדו, ומייצרים יינות בעלי ארומה צרפתית. במילים אחרות, תמיד ובעיקר עכשיו, כדאי לצרוך תוצרת ישראלית.
6. באיזו שפה מדברות נשות היין? המילה אלגנטיות היא מילת מפתח. קיימת אלגנטיות צרפתית לעומת וולגריות בעולם האופנה, האוכל, השפה, וגם היין. הטעם מעודן ועגול ולא פולשני. יש איזון בין הטעמים. נותנים לפרי את המרכז ויש גם ארומה של חבית עץ אלון ברקע. מרגישים ששותים משהו טוב אבל דבר לא קופץ מידי. הכל מאוזן. אין מאמץ. אבל נעים בפה. בדיוק כמו שפריזאית בורגנית אוהבת.
7. מה בנוגע לחיבה הבינלאומית ליין לבן? גלעד פלם מספר שבעקבות שינויים בטעם עולמי, נוטים לשתות כיום יותר לבן. "השינוי קשור להתחממות הגלובלית וגם האמריקאים, צרכני היין החדשים, נכנסו לשוק ונתנו דגש בשנות השישים והשבעים ליין לבן ואז הגיעו צרכני היין החדשים שבחרו באדום והיום, כמו בפרבולה מושלמת ומאוזנת, האמריקאים חוזרים ללבן".
8. והצרפתיות? תלוי מאיזה איזור מגיע היין. אם תשאלו מישהי מאלזס, היא תאמר לכן שגוורצטרמינר הוא היין הכי טעים שיש, ואני אסכים איתה.
9. מה הקשר לנפולאון, ישראל ויין שארדונה? אגדת עם מספרת שבמסגרת כיבושיו הגיע נפולאון לארץ כנען, וכשחזר לצרפת הביא איתו ענבים לבורגון. ליין קראו "שער אדוני" ובצרפתית- שארדונה.
** הכותבת, ד"ר מאיה גז, היא מומחית לתרבות צרפתית. הרצאת הזום החינמית שלה על פריז הסודית תתקיים ביום חמישי 23.4.2020 בשעה 17:00. כולן מוזמנות.