5 סיבות מדוע לא כדאי לנו לעשות שיימיניג

שיימינג – נשים רבות מעודדות אחרות לבצע שיימינג למי שהטריד אותן או פגע בהן. אנשים רצים להעלות ברשת באופן מיידי כל עוול שנעשה להם בחייהם. האם זה תמיד הפתרון החכם?

האם שיימינג הוא הפתרון לבריונות רשת?

בחודש שעבר בשיח רשת פייסבוקאי תמים הבעתי את דעתי ששיימינג כלפי מי שפגע בנו לא בהכרח משרת את המטרה. שלעניות דעתי לא מומלץ לאישה (אם נדייק) לעשות שיימיניג ליצור,לדוגמא, ששלח לה תמונה מתועבת. כן, גם אם החוויה שלה הייתה שלילית ללא ספק  .הואשמתי בחוסר פרגון ,חוסר הבנה  של המצב, החלשת המין הנשי עד כדי כך שנאמר לי שאם אני לא בעד שיימינג אני גורמת ליצירת קורבנות נשיים נוספים (!). אבל אני עדיין מחזיקה בדעתי ומעלה כאן כמה נקודות רציונליות בעניין.

 5 סיבות מדוע לא כדאי לך לעשות שיימינג 

1. שיימינג לא עובד על פייק – – מרבית שולחי תמונות ה**ן שלהם לאינבוקס שלנו בפייסבוק עושים זאת מחשבון פייק. מכאן שיש סתירה לוגית בין המושג שיימינג לבין פייק. לא ניתן לעשות SHAMING לפרופיל FAKE ,זה כמו לזרוק אבן על משוריין. אין כאן שום דבר שיקדם את המטרה לפיכך – לבייש את המטריד, "למען ייראו וייראו" וכד'.
2. את עלולה להיגרר למצב שאין לך עליו שליטה – אם הוטרדת באינבוקס שלך, קיבלת תמונה שלא אמורה הייתה להישלח יש לך מספר אפשרויות: למחוק ולהתעלם, לדווח לפייסבוק, להתלונן במשטרה. השליטה והבחירה בידך. להערכתי גם אלה התגובות השקולות והרציונליות שעשויות לעשות סוף לתופעה.
אם לא עשית שיימינג לאותו יצור זה ממש לא אומר שאת "משתפת פעולה" עם ההתנהגות הזו, מסכימה לה או מאפשרת בכך את המשך ההתנהגות של אותו אדם דוחה כלפי אחרות.
לפעול חכם לעיתים זה לפעול מתחת לראדאר. אם התמונה (או הטקסט) הפוגענית נשלחה מיוזר אמיתי מה יותר פשוט מלתת את הפרטים שלו למשטרה ולהתלונן?
3. את עלולה להתבע משפטית. העולם המשפטי דומה שלעולם לא ידביק את קצב התפתחות הטכנולוגיה והסיטואציות שנובעות מהתפתחויות אלה, שלא לומר הקריאטיביות, של המין האנושי.
ולכן בכל שיימיניג יש פוטנציאל משפטי לתביעת דיבה או תביעת לשון הרע או כל תביעה אחרת כי יש מורכבויות. מדוע שהקורבן תאלץ להתמודד גם עם זה?
הנה דוגמא למדרון משפטי חלקלק – שיחה תמימה  בצ'ט / וואטסאפ בין שני צדדים שהופכת לריב ואז כשאחד הצדדים עושה שיימיג לשני בכלל שנעלב/נפגע ומוציא חלק מהאינטימיות הזו החוצה ומשדר לעולם–מי קובע ויודע מה היה שם בין השניים?
הצד שבחר בשיימינג מסתכן בתביעת לשון הרע וכד'.
4. שיימיניג הוא דלק לטרולים. בימי הפורומים הזוהרים (של תפוז בעיקר ) שעה שניתן היה להגיב בדיונים ללא חשיפת השם היו המון טרולים. מדוע? כי יש כוח באנונימיות.
זאת ועוד – מדובר באנשים ששואבים סיפוק ושמחה אדירה מהתנצחות, כיסוח והפרת השלווה  בקהילה.
תענה להם ,תתנצח איתם – רק תעצים אותם. לא סתם אמרו אז בעולם שהדרך הטובה להתמודד איתם היא Don't feed the troll. ברגע שמתעלמים נוטלים מאותו אדם את הכוח והמוטיבציה שלו כי הוא פרובוקטור עלוב.
5. כי לבייש מישהו אחר לא בהכרח עושה לך טוב – אם למישהי אחרת היציאה לרשת עוזרת , זה לא אומר שגם לך זה חייב להתאים.
אם את לא שלמה עם כך ושוקלת לעשות שיימינג – אל תעשי זאת. את כנראה יודעת שאם תעשי שיימינג  מה שיקרה בהמשך לא יהיה בשליטתך יותר. יש כאמור אלטרנטיבות לטיפול במי שפגע בך.

שיימינג – לסיכום

  • יש להוקיע ולטפל באנשים המטרידים ולהענישם דרך פעילות חוקית
  • צריך לקדם  חקיקה מהירה ומקיפה בנושא תוך ענישה בלתי מתפשרת. אם שוללים לנהג שנסע במהירות מיידית רשיון מדוע לא ניתן לאתר ולהעניש מיידית עבריין אינטרנט?
  • חייבת להיות אג'נדה דיגיטלית למדינה בטיפול בבריונות רשת – האלימות ברשת הולכת וגואה. השיימינג מנסה להיות כלי שפותר זאת אבל הוא לא תמיד יואיל.

 

Netta Doron
בלוג על הורות,דילמות בהורות ונשים.אמא. במקצועי: קידום עסקים ברשת הלינקדאין, בניית נוכחות בלינקדאין לחברות ולפרטיים לאתר המקצועי: http://nettadoron.com/ netdor@gmail.com