כאב בגב התחתון

בחורה עם מחשב נייד

כאבים בגב התחתון

כאבים בגב התחתון, אבחון וטיפול

כאבים בגב התחתון? אבחון וטיפול הניתנים מהר עשויים למנוע נזקים בלתי הפיכים וצורך עתידי בניתוח. מיחושים המתפתחים בחלק התחתון של עמוד השדרה האגן והסימנים והתסמינים האחרים הנלווים מהווים עניין שכיח ביותר וגורם מוביל לאובדן ימי עבודה. למעשה כ80% מבני האדם צפויים לסבול במהלך חייהם ממגבלות לפרקי זמן משתנים בגלל תסמינים אלו. על פי נתונים המתפרסמים ממקורות שונים נמצא שהשכיחות של סימנים ותסמינים אלו בקרב ילדים ובני נוער נמוכה יותר אך עולה דרמטית בגילים 55 – 35. ככול שהאוכלוסייה מתבגרת והרקמות התומכות בעמוד השדרה ובכלל זה הדיסקים הבין חולייתיים מתנוונים שכיחות התסמינים באזור זה עולה.

בחלק התחתון של העמוד הנוכחי תיארתי בהרחבה מה הם הגורמים השכיחים למיחושים אלה, מה הם גורמי הסיכון, דרכי אבחון וטיפול וכמובן כיצד מונעים אותם ועוד. זכרו, אבחון מהיר והבנת הסיבות להתפתחותם יאפשרו טיפול יעיל יותר בסימנים והתסמינים בעמוד השדרה המותני ובאגן וימנעו התפתחות מגבלות כרוניות, טיפול מהיר ויעיל עשוי למנוע גם צורך אפשרי בניתוחים מורכבים.

כאבים בגב התחתון

סימנים ותסמינים המופיעים בעמוד השדרה המותני ובסביבתו הקרובה מהווים בעיה שכיחה ביותר. מעטים הם בני המזל שחומקים מהם. ברוב המקרים הם נובעים מנזק קל לשריר בחלק התחתון של הגב. ישיבה לא נכונה, תנועה לא נכונה, מאמץ גדול מידי או מאמצים חוזרניים ועוד יובילו לכך. מיחושים קלים אלו יחלפו תוך יום או יומיים גם בלי טיפול. לעתים הסימנים והתסמינים הללו נגרמים בגלל פתולוגיות משמעותיות כולל בין היתר פריצת דיסק מותני. אבחון מדויק ומהיר נדרש כדי לטפל בהקדם במקור הבעיה. עיכוב עלו לגרום לנזקים בלתי הפיכים ומכאובים כרוניים.

גורמים

ישנם הרבה גורמים לכאבים באזור עמוד השדרה המותני וסביבתו הקרובה. ידיעת הגורם המדויק לסימנים ולתסמינים הללו עשויה להועיל בטיפול בו ובמניעתו בעתיד. בין הגורמים השכיחים נמנה עומסי יתר חוזרניים הנובעים מישיבה לקויה וממושכת, נזקי חבלה בעקבות תאונות דרכים, פציעות ספורט או נפילה בבית וכמובן מחלות והפרעות בריאותיות כמו דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים שגרונית ועוד. בין תסמונות השכיחות שעלולות לגרום בין היתר למכאובים בעמוד השדרה המותני נמנה סיאטיקה,ספונדילוליסטזיס, היצרות תעלת השדרה, עקמת, הריון ועוד.

גורמי סיכון

גורמי סיכון רבים מעלים את הסיכוי להתפתחות מיחושים בחלק התחתון של הגב. נטרול גורמי הסיכון הללו עשוי להועיל במניעתם. בין גורמי הסיכון נמנה ראשית את הגיל (ככול שאנו מתבגרים הסיכון עולה), מקצועות הגורמים לעוסקים בהם עומסי יתר חוזרניים על עמוד השדרה המותני והרקמות סביבו (סבל, עובדי תעשייה), ספורט או תחביב שבמסגרתם נוצרים עומסי יתר על הגב (מתאמנים בהרמת משקולות), השמנה ומשקל עודף, הריון, ליקויים מבניים מולדים או נרכשים בעמוד השדרה המותני או בגפיים התחתונות (עקמת, יישור הלורדוזיס), ליקוי ביומכני מולד או נרכש בעמוד השדרה המותני, פציעה או ניתוח קודמים, דיכאון, גובה (לגבוהים סיכון גבוה יותר) ועוד.

סימנים ותסמינים נלווים

מלבד כאב בגב התחתון החולה התלונן לרוב על סימנים ותסמינים נוספים. אלה עשויים להעניק לנו רמזים לגבי הרקמה שניזוקה וחומרת הנזק. בין הסימנים והתסמינים הללו נמנה סימנים ותסמינים המושלכים לרגל או לשתי הרגליים, לישבן או לשני הישבנים, למפשעה ולאגן, מגבלות תנועה, נימול, הירדמות וחולשה של חלקים מהרגל, אובדן שליטה על הסוגרים ועוד.

אבחון

אבחון כאבים בגב התחתון מחייב למידת ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית, ולעתים בדיקות מעבדה ודימות. נלמד על הרקע הבריאותי האישי והמשפחתי של החולה כולל נטייה גנטית לחולי כזה או אחר, אשפוזים, ניתוחים, פציעות, טיפולים תרופתיים ועוד. נלמד על התפתחות הסימנים והתסמינים כולל איפה ממוקמים, מתי החלו, כיצד החלו,  מה משפיע עליהם, האם ישנם סימנים ותסמינים נוספים כולל נימול, הירדמות, חולשה, אובדן שליטה על הסוגרים, חום, אובדן משקל בלתי מוסבר ועוד. בבדיקה הגופנית נתבונן, בכם בעת ביצוע מטלות שונות ונחפש סימנים חיצוניים לבעיה. נמשש את האגן, עמוד השדרה והגפיים התחתונות בניסיון לאתר רגישות ולחוש במשהו חריג כמו נפיחות ועוד. נניע את חלקי הגוף הללו המהווים שרשרת קינטית וננסה לאתר מגבלות תנועה וליקויים בתבנית התנועה.

נערוך בדיקות מיוחדות שמטרתן זיהוי פתולוגיות ייחודיות. נבצע בדיקה נוירולוגית שתכלול בחינה של ההחזרים הגידיים, כוח, חישה ועוד. במידה ויחסר לנו מידע לקביעת אבחון נפנה את החולה לביצוע בדיקות נוספות כולל בדיקות מעבדה (בדיקות דם, הולכה עצבית) ודימות (רנטגן, MRI או CT). בסוף התהליך נבצע תהליך אבחנה מבדלת שבה נסנן את כלל הגורמים שעלולים לגרום לסימנים ותסמינים דומים ונותיר את האבחון הנכון.

טיפול

הטיפול בכאבי גב תחתון יותאם לחומרת התסמינים ולחומרת המגבלות של החולה. במקרים קלים יתכן ואפשר יהיה להסתפק בטיפול עצמי שיכלול מנוחה, התנהלות זהירה שנמנעת מלעורר תסמינים אך אינה נמנעת מפעילות, קומפרסים חמים, תמיכה לעמוד השדה ועוד. במצבים מורכבים יותר נדרש כירופרקט. הטיפול הכירופרקטי עושה שימוש בשילוב של מכשור מתקדם לריפוי דלקות ובטכניקות טיפול ידניות על מנת להסדיר את הגורם המכני לתסמינים הללו. הכירופרקט התמקד בהסדרת התפקוד של עמוד השדרה ושל הרקמות סביבו ויעניק ייעוץ במגוון גורמי סיכון בעלי השפעה על עמוד השדרה והאגן כולל ארגונומיה (עמדת עבודה, הרמה נכונה, ישיבה נכונה ועוד), יציבה, פעילות גופנית (מה נכון לעשות ומה לא וכיצד נכון לבצע) ועוד. במצבים קליניים קשים החולה עלול להזדקק לטיפול תרופתי או כירורגי.

שיקום

עמוד השדרה המותני והאגן שנפצעו חייבים שיקום. ללא שיקום הם יוותרו פגיעים לפציעות חוזרניות. מטרת השיקום היא לאפשר חזרה לשגרת חיים, עבודה וספורט. כדי להשיג מטרות אלו ננקוט בגישות שונות על מנת להכשיר את חלקי הגוף הפגועים לעמוד שוב בעומסים. הכירופרקט יבצע בין היתר הנעות של חלקי הגוף הרלוונטיים וישלב טכניקות ותרגילים לחיזוק שרירי הליבה, לגמישות, לשיפור האיזון בין השרירים הפועלים על עמוד השדרה, שיפור שיווי המשקל, שיפור חוש החישה העצמית ועוד. שיפורים אלה יאפשרו לרקמות סביב עמוד השדרה לתמוך ולהסיר חלק מהעומסים המוטלים עליו ובכך להפחית את הסיכון להישנות הפציעה. כירופרקט ינחה את החולה לגבי אופן השמירה והתחזוקה של כישורים גופניים אלה.