שמירה על כושר מנטלי וזיכרון טוב חשובה לכולנו בכל גיל. מסתבר שאין צורך להרחיק לכת לפעולות יוצאות דופן ומורכבות כדי לשמור על יכולתנו הקוגניטיבית. נראה שהרגלים שכבר יש לנו משמרים את המוח שלנו בכושר.
כולנו רוצות לחיות עד גיל מאוחר, ובישראל תוחלת החיים לנשים היא כבר יותר מ-80 שנה. העלייה בתוחלת החיים מביאה סיכון מוגבר לחלות במחלת הדמנציה. זוהי קבוצת מחלות הגורמות לפגיעה בתפקודים קוגניטיביים, והידועה ביותר היא דמנציה מסוג אלצהיימר. חוקרים עוסקים במרץ בשנים האחרונות בחקר מחלה זו, אך טרם נמצאה מרפא.
אולם ככל שמתקדם המחקר עולים עוד ועוד ממצאים בנוגע למניעת התפתחות המחלה. הנה מקבץ המלצות מחקריות, שחלקן אנחנו כבר עושות היום:
- לשתות 3 כוסות קפה ביום: מחקר מ-2012 מצא שרמת קפאין גבוהה בדם עיכבה הופעת סימנים של מחלת אלצהיימר. אז קדימה – לשתות בכיף: בוקר, בוצריים וצהריים.
- ומה אם אני לא שותה קפה? ממחקר שנעשה ב- 2013 מתברר כי גם לשתייה של שוקו יש השפעה חיובית על הזיכרון. אחרי ששתיתן קפה במהלך היום, תרגישו חופשי ללגום עד שתי כוסות משקה שוקו (איכותי!) בשעות אחה"צ והערב.
- לקרוא ספרים – פשוט מאד. קריאה של ספרים (לא חייבים ספרות יפה, גם רומנים קלילים) מצמצמת פי 2.5 את הסיכוי לפתח מחלת אלצהיימר. ולא, קריאת ידיעות באינטרנט לא נחשב.
- לצאת החוצה – מחקר מ- 2014 מצא שהליכה נמרצת של 20 דקות ביום (זה הכל!) מגבירה את זרימת הדם למוח ומשמרת את יכולותיו. וזה גם טוב ללב!
- ולמיטיבי לכת – מדיטציה: מחקר מ-2010 מצא שתרגול מדיטציה למשך 12 דקות ביום (בטכניקה מסוימת) מונע ואף משפר תפקודי זיכרון שנפגעו.
אז, מניעת התפתחות מחלות מסוג דמנציה זה לא כל כך קשה, ואת הרוב אנחנו כבר עושים.
משהו קטן לסיום – מחקר מ-2012 בקרב נבדקים בני 62 מצא שקצב הליכה איטי עשוי להיות סימן מנבא להתפתחות דמנציה בהמשך החיים. (עוד סיבה ללכת במרץ כל היום!).
מי שחשה שיש בעיה – כדאי לערוך בירור אצל רופא מוסמך (גריאטר, נוירולוג או פסיכיאטר). אמנם אין מרפא למחלות אלו, אך אבחון וטיפול מוקדם משפיעים באופן קריטי על איכות החיים.