רמלה שלא הכרנו – 10 המקומות הכי שווים בסיור ברמלה לכל המשפחה

מתלבטים אם לטייל ברמלה ? מטמון זהב אמיתי, שוק צבעוני, המסגד הגדול אל עומרי, מנזר יווני אורתודוקסי ובריכת קשתות בה תוכלו לשוט בסירות הם רק חלק מהאתרים שתוכלו לראות. טיול חובה ומיוחד, שאסור לפספס

במרחק של 25 דקות נסיעה מתל אביב ו-45 דקות נסיעה מירושלים נמצאת העיר רמלה, שנבנתה במאה ה-8 בידי מוסלמים. אנחנו תמיד מחפשים מקומות מעניינים, מיוחדים ומרתקים לבקר בהם עם הילדים. מעולם לא חשבתי על רמלה כמקום שעונה על ההגדרה, עד שהצטרפתי עם הבנות לסיור בעיר ופשוט התאהבנו. ממש טיול חובה, שאסור לפספס. הסיור בעיר עובר באתרים היסטוריים וארכיאולוגיים, שוק צבעוני, בתי תפילה של 3 דתות וניתן לשלב בו גם סיור קולינרי.

סיור אורבני בעיר רמלה

יצאנו לדרך קבוצה של מבוגרים וילדים ולכל אורך הסיור שמענו הרבה סיפורים מעניינים ומרתקים. רוב האתרים במרחק הליכה אחד מהשני. לפני שתצאו לדרך, אל תשכחו להתקין בטלפון הנייד את האפליקציה החינמית בשם טיול ברמלה ותהנו מסיור חינמי קולי ומודרך כולל GPS. ממש מומלץ !
רגע לפני שיוצאים לדרך – האם אתם יודעים איך מבטאים נכון את שם העיר ? רַמְלֶה או רַמְלָה ? תלוי אם אתם דוברי עברית או ערבית. פירוש המילה רמל בערבית הוא חול. רמלה היא עיר היושבת על חולות, על הדרך העתיקה בין יפו ובין ירושלים.

מוזיאון רמלה

התחלנו את הסיור במוזיאון רמלה. המוזיאון בנוי חדרים-חדרים, שבהם מוצגים ממצאים מתולדות העיר ועד היום. את הילדים ריתק במיוחד החדר בו מוצג מטמון מטבעות זהב אמיתי, שהתגלה בעיר לפני 50 שנה מתחת למגדל הלבן. המטבעות בני 1200 שנה וכנראה הובאו ע"י חלפן כספים. זהו אחד מהאוצרות הגדולים במדינה ומשקלם 1.6 ק"ג זהב. הילדים למדו שבניגוד למטבעות המוכרים להם כמו 1 ו-5 ש"ח, למטבעות הזהב אין ערך, אלא ערכם תלוי במשקלם. בעבר התשלום בוצע באמצעות חתיכות זהב, גרמים של זהב. עוד למדנו שעל המטבעות יש הטבעה של פסוק מהקוראן, שנת ההטבעה, שם החליף ומקום ההטבעה.

המוזיאוןן פתוח בימים א-ה בין השעות 10-16 וביום ו בין השעות 10-13 (ניתן לתאם ביקור קבוצות בתיאום מראש בטלפון 08-9292650)

המסגד הגדול אל עומרי

בזמן שנכנסנו לחצר המסגד והתפעלתי מיופי המקום, הסברתי לבנות שכדי להכנס למסגד, נצטרך לחלוץ נעליים והראיתי להן את אגן הרחצה, שהמאמינים, שבאים למקום להתפלל רוחצים בו את הרגליים לפני כניסתם למסגד.
המסגד, שהיה במקור כנסיה, בנוי בצורת בזיליקה (הגדולה ביותר בארץ הקודש). כאן נמצאת הקשת הגותית העתיקה ביותר ואפשר לראות על האבן את החתימות של הסתתים, שבנו את הכנסיה.
ארון הקודש הפונה למכה מעוטר בגוון ירוק. לצידו לוח עם מספרים. ברגע הראשון חשבתי שמדובר בשערי מטבע זר, אבל הסבירו לנו, שאלה הם זמני התפילה לכל אורך היום. בצד הימני של ארון הקודש נמצא בקצה המדרגות דוכן, שנקרא מִינְבאר ומשמש את הדרשן בימי שישי.

המסגד הגדול פתוח בימים ראשון עד חמישי בשעות 08:00-10:00 בתיאום מראש, ובשבתות לקבוצות גדולות, בתיאום מראש בטלפון 08-9225081

שוק רמלה

השוק של רמלה קיים עוד מימי התורכים והוא מלא בצבעים, ריחות, טעמים וקולות הסוחרים במקום. בשוק רמלה אפשר למצוא לצד הירקות והפירות גם גבינות, זיתים, שמנים, תבלינים ודגים. השוק מקורה כמו שווקי אוכל ידועים בעולם (בברצלונה ובאיטליה).
אי אפשר לבקר בשוק בלי קצת טעימות. נהננו מפיתות לצד חומוס, לבנה וזיתים דפוקים. לא פסחנו על הבורקסים הטורקיים. האטרקציה היתה דוכן הלימונדה הטבעית. הדרך המיוחדת שבה מוזגים את הלימונדה ריתקה את כולנו. והטעם – הטעים ביותר מבין הלימונדות שטעמתי.

השוק פתוח כל ימות השבוע, פרט לשבת.

כרטיס הטעימות יאללה באסטה – שוק רמלה

אם בא לכם להתפנק, להכיר את הסיפור שמאחורי הטעמים של התבשילים העירקיים, הסנדוויץ הטוניסאי, הבורקס הטורקי, החומוס, הגבינות והחמוצים ועוד כמה מטעמים, תוכלו לרכוש את כרטיס הטעימות של שוק רמלה ולהתחיל בחגיגה. מומלץ להגיע רעבים. אני מתכננת להגיע לשם שוב, ממש בקרוב.

אפשר להזמין את כרטיס הטעימות בטלפון 08-9292650 או באתר כרטיס הטעימות
יצאנו מהשוק בדרך אל המנזר היווני אורתודוקסי בכביש שהוביל בעבר מקהיר לדמשק דרך יפו וירושלים ושמנו פעמנו אל הרובע הארמני של העיר העתיקה.

כיכר החומוס

אין כמו חומוס טרי, שנטחן במקום לפי מסורת שעוברת במשפחה ומוגש עם גרגירי חומוס או פול. אנחנו הסתפקנו בחומוס בשוק, אבל מי שרוצה לעשות אתנחתא קלה, יכול להכנס אל אחת ממסעדות החומוס, הנמצאות זו מול זו בדרך העוברת מהשוק אל המנזר היווני : מסעדת סמיר, מסעדת חליל ומסעדת קארוון.

המנזר היווני אורתודוקסי גאורגיוס הקדוש

הכניסה למנזר עוברת דרך דלת אדומה ונמוכה, שהבטיחה עולם קסום מאחוריה. הילדים הרגישו שהפתח נבנה במיוחד עבורם ואילו אנחנו המבוגרים היינו צריכים להתכופף כדי לעבור דרכה. למה הפתח נמוך ? כך הצלבנים, שבנו את הכנסיות, אילצו את המוסלמים להשאיר את סוסיהם מחוץ לכנסיה, לעשות את צרכיהם על הרצפה, מבלי להשפיל את הצלבנים.
מהכניסה עברנו דרך מבנה בנוי קשתות ולרגע הרגשתי כמו במעבר סודי. החצר הפנימית בנויה כמו עיר קטנה, עם עליות, מדרגות, גגות ציוריים, פעמונים וסמלים, ביניהם דרקון. המחזה המרהיב התגלה לעיננו באולם התפילה ובו ציורי תקרה, ציורי קיר, תמונות ונברשות מיוחדות.

הכניסה בימים שבת וראשון בבוקר, בתיאום מראש בטלפון 08-9221174 וכרוכה בתשלום.

אומנים יוצרים

כשיצאנו מהמנזר היווני נגלה לעיננו פסל מיוחד, אחד מבין כמה אחדים שפזורים ברחבי העיר

בית הכנסת הקראי

ברמלה נמצא מרכז היהודים הקראים בישראל. הם מקבלים את התורה על-פי מה שכתוב בדרך הפשט. גם כאן התבקשנו לחלוץ נעליים לפני הכניסה אל אולם התפילה, גברים ונשים בקומות נפרדות. באולם התפילה הרצפה מכוסה בשטיח מקיר לקיר ואין כיסאות ישיבה, בדיוק כפי שהיה נהוג בבית המקדש.
הקראים הם יהודים לכל דבר, אבל השקפת עולמם שונה מזו המוכרת לנו. למשל : הם אינם מפרידים בין בשר לחלב, כיוון שלדעתם הדבר נעשה מטעמים מוסריים, הרי לא ניתן לתלוש גדי מעטיני אמו ולרצוח אותה מול עיניו. בנוסף, הכתוב אומר לא לבשל גדי בחלב אמו ולא עמו (יחד איתו).
הקראים לא מניחים תפילין, כיוון שלא נכתב בתורה. המזוזה הקבועה על פתחי הדלתות שלהם היא לוחות הברית עם חריטה של 10 הדברות, כי אמרו שזו תמצית התורה ואין הכוונה לכתוב את כל פסוקי התורה.

המרכז הקראי פתוח בימים א-ה בשעות 8-16

בריכת הקשתות

גולת הכותרת של הסיור היה הביקור בבריכת הקשתות, שאינה נמצאת בקרבת האתרים האחרים, אבל הביקור בה חובה ולא בגלל שצילמו שם קטעים מהסרט חסמבה.
ירדנו במדרגות אל הבריכה התת-קרקעית. שמענו את צהלות הילדים למראה הסירות שבמים. נכנסנו אל סירות המשוטים. מבחינתי ההישג היה, לחתור בסירה. טוב שפזורים בשטח הרבה עמודים, כך שיכולתי לתמרן ולהסתובב יחסית בקלות. המקום כל-כך קסום ומיוחד, שהרגשתי לכמה רגעים, שאני נמצאת בעולם אחר ורציתי לעצור את הרגע, בייחוד ברגעים בהם האזנו ממקום יושבנו בסירה  לאנסמבל קולות נשים, ששרו לנו מבחר א-קפלות.

בריכת הקשתות פתוחה בימים א-ה, בשבתות ובחגים בשעות 8-16 (בקיץ בימי ד-ה עד השעה 18), בשישי ובערבי חג בשעות 8-14. טלפון 08-9216873

המגדל הלבן

אל המגדל הלבן לא הספקנו להגיע, אבל בביקור הבא, לא נחמיץ אותו.

עוד על ההיסטוריה של רמלה, אתרי תיירות ומסלולים באתר עיריית רמלה