צבע טרי 7

יריד האמנות העכשווית "צבע טרי" מהווה גשר בין הקהל הרחב, גלריות מסחריות ואמנים עצמאיים. היריד כולל גם מתחם עיצוב וסלון התנסות לילדים. "צבע טרי" גורר גם ויכוח על השפעתם של ירידים על עולם האמנות.

(לחץ על התמונות להגדלה)

הערב יפתח לקהל יריד יריד האמנות העכשווית ״צבע טרי״ השביעי (4/11-8/11). אם מודדים ארועים ע״פ כמות המבקרים בו או נפח מכירות, בשנות קיומו היריד הוכח כהצלחה מסחררת. על תרומתו של היריד לעולם האמנות הישראלי, הדעות חלוקות. הדיון הגיע לשיאו בזמן היריד הקודם, בעקבות מאמר של מבקרת האומנות גליה יהב  ״למה ירידי אמנות מזיקים לאמנות?״  ובעקבותיו  שורה של תגובות כמו זו של שגיא רפאל ״כיצד ירידי אמנות מועילים לאמנות?״. אולי הנוכחות של גליה יהב בערב הפתיחה למוזמנים מרמזת על מורכבות הדיון (המומלץ מאוד לקריאה).
  .
המארגנים צופים שכ-35,000 מבקרים יפקדו את היריד, רובם לא יעסיקו את עצמם בהשפעתו על שדה האמנות העכשווית. לא קל למצוא חלל שיתאים ליריד ויכיל המונים. הפעם נבחר היכל הספורט החדש של תל אביב שטרם נפתח לקהל (בניגוד למסורת הירידית של מבנים נטושים והאנגרים). על רחבת אולם הספורט  מציגות הגלריות המסחריות.  תצוגות העיצוב, חממת הוידאו, וחממת האמנים העצמאים פולשים למרחבי השירות, למסדרונות רחבים, חדרי הלבשה, מזנונים וכו׳. מומלץ לבקש מפת התמצאות בכניסה ולתכנן מסלול.
 .
מערכת השיווק של הארוע מצניעה את ההגדרה המסחרית, כסוד שכולם מודעים לו אבל אין להתגאות בו, אך ברגע שנכנסים הפאן המסחרי ברור. זה לא המקום להתעדכן באמנות בועטת ונסיונית, או אוצרות וירטואוזית, עם זאת אפשר למצוא בו נקודות אור רבות, אם לא טובעים בעומס. האירגון מצויין, אך כטבען של ארועים כאלה התחושה היא של יריד (כשמו המוצהר של הארוע) ולא של תערוכה קוהרנטית או אפילו מתחם תערוכות.
 .
החלל מחולק למסלולים:
מסלול הילדים החדש כולל סדנאות התנסות מעשיות. ההשתתפות בסדנאות כלולה בדמי הכניסה, המארגנים ממליצים לבדוק את התכניה מראש ולהרשם לסדנאות ברגע שנכנסים למתחם.
.
מסלול העיצוב ״עיצוב טרי״ הוא מתחם שהתווסף ליריד בשנה שעברה, מציג מעצבים עצמאים, קבוצות או גופים מסחריים העוסקים בעיצוב של פרטי ריהוט, גופי תאורה, תכשיטים וכו׳
rings
 .
שירי עבדה – טרמינל עיצוב, תכשיטים מניר ספר, מתחם עיצוב
.
_DSC0045
 
אלבי צרפתי ל "אקווה קריאיישנס", מתחם עיצוב.
.

מסלול האמנות מחולק למספר מתחמים. בחלל המרכזי מציגות גלריות מסחריות, שאמנם ניתן לבקר בהן (ובחינם) בכל ימות השנה, אך מעניין לבחון את הבחירות לאור הצהרתה של יפעת גוריון המנהלת האומנותית ואוצרת היריד : "השנה, לראשונה ביריד צבע טרי, התבקשו המציגים להציע פרויקטים בעלי תמה אוצרותית ותערוכות נושאיות. השינוי חייב בחירה מדוקדקת ומצומצמת יותר של התערוכות שיוצגו ומבטיחה שאיכות המיצגים תהיה גבוהה מאי פעם״.
האם ההצהרה הזו ממושה על ידי הגלריות? מוזמנים להגיע ולשפוט.
_DSC0037_DSC0039
_DSC0040
בחממת האמנים העצמאים מוצגים אמנים שנבחרו ע״י ועדה בה יושבים נציגי ההון (אספנים), אמנים, אוצרי ו״מובלי שיח״. מעבר לחשיפה ומשוב מדמויות משפיעות בעולם האמנות הישראלית, החשיפה של אמנים שאינם מיוצגים בגלריות או בתערוכת מוזאליות היא הזדמנות הדדית לאמנים ולקהל. זוהי גם הזדמנות לרכוש אומנות במחירים מתונים יותר מאלו שניתן למצוא במתחם הגלריות). בכל אחד מהחללים במתחם זה מוצב סטודנט נלהב לאומנות שישמח להסביר, לפרש ולהעמיק את החוויה (ואף לעזור ברכישה …).
 גדעון לוין - חברים
גדעון לוין, חברים, מתחם אמנים עצמאים
.
אילן כרמי, בין השמשמות
אילן כרמי, בין השמשות, מתחם האמנים העצמאים
.
book
אמיר תומשוב, גרפיט על פורזץ (כריכה פנימית של ספר ישן), מתחם האמנים העצמאים
.
מומלץ לבקר גם בחללים שמציגים את הזוכים בפרס האמן המבטיח, חממת הוידאו וחלל המציג עבודות נבחרות מהביאנלה הים-תיכונית בסחנין שאותי סיקרן במיוחד.
_DSC0014
 ..
מוחמד סעיד קאלאש, לוחות עץ בעיטור מסורתי, הביאנלה הים תיכונית
.
וכשמתעיפים, תמיד אפשר לבחון את הקהל…
.
.
.
יעל ברזילי
צלמת, כותבת, תושבת חוזרת, נקלטת, מתחבטת, אם, דיסלקטית (סוג של), מעורבת, חוקרת, מחפשת, מתקשרת, אופטימית עד כדי הדחקה. וגם קצת, תסלחו לי על המילה פמיניסטית.