עוף חגיגי ממולא בפטריות

בחגים אנחנו מארחים או מתארחים המון, אוכלים לא מעט (זה מועמד לפרס האנדרסטייטמנט של השנה) וקשה לנו מאד להקפיד על אוכל בריא. מעבר לכך, ההוצאות הכספיות בתקופת החגים עצומות. לכן, כשאני מתכננת ארוחת חג, אני נוהגת לכלול בתפריט גם מנות עוף, שהוא מקור בריא ויחסית דל שומן לחלבון ובדרך כלל המרכיב הזול ביותר להכנת מנה עיקרית.

בחורה עם מחשב נייד

הידעתם שישראל היא מדינת עוף? עוף נמצא במקום הראשון מבין מוצרי הבשר במטבח הישראלי עם 57 ק״ג לאדם לשנה. בשר בקר נמצא במקום השני עם 13.5 ק״ג לאדם לשנה ואילו הכבש, שמתארח אצלנוו בעיקר בחגים, נאכל בארץ בכמות מזערית – רק 1.5 ק״ג לשנה לאדם.

אני מאד אוהבת לאכול, להכין ולהגיש עוף. יש כל כך הרבה אפשרויות. ניתן לגוון בתבלינים, בירקות, ברוטב, בשיטת ההכנה. אפשר להכין אותו מחולק למנות, או להשתמש רק בשוקיים – (מתכון שמתאים מאד לאירוח חגיגי), או חזה עסיסי וכדומה.

הפעם הלכתי על עוף שלם, ואם כבר שלם, למה שלא נמלא אותו במלית פטריות טעימה?

מרכיבים לעוף אחד.
אפשר להכין 2-3 ע״י הכפלת הכמויות בהתאם
:

1 עוף טרי נקי

למלית:
1 סלסלת פטריות קצוצות
1 בצל קצוץ דק
6 שזיפים מיובשים קצוצים
חופן צנוברים או אגוזים קצוצים
1-2 כפות קמח מצה
2 כפות שמן לטיגון
מלח ופלפל גרוס

לציפוי העוף: כפית חרדל חלק, כף רוטב צ׳ילי מתוק, 2 כפות פפריקה מתוקה, 2 כפות רוטב סויה.

אופן ההכנה:

מתחילים בהכנת המלית: מטגנים את הבצל עד להזהבה קלה, מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב למשך מספר דקות.
מסירים מהכיריים, מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים לעיסה אחידה, מתבלים וטועמים.

ממלאים בעיסה את חלל העוף, דוחסים כדי שהמלית תמלא את כל החלל.
מניחים את העוף הממולא בתבנית המרופדת בנייר אלומיניום ובתוכו נייר אפייה.

מערבבים את מרכיבי הציפוי ומורחים את התערובת היטב על העוף. אני עושה זאת עם היד (אפשר עם כפפה חד פעמית)
מוסיפים לתבנית כוס מיץ תפוזים או סיידר תפוחים ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך חצי שעה. אחרי חצי שעה, מוציאים את התבנית, הופכים את העוף, מנמיכים את החום ל-180 מעלות וממשיכים לצלות אותו למשך כשעה נוספת.

להגשה הופכים את העוף חזרה והוא יוצא שזוף, עסיסי, חתיך ומגרה.

אני נוהגת להגיש לשולחן עוף שלם ולחלק למנות לעיני הסועדים.

הערות:
1. אם נשארה לכם מלית עודפת, הוסיפו לה ביצה טרופה ומעט קמח מצה, ערבבו היטב, הניחו על גבי נייר אלומיניום וגלגלו ל״נקניק״. סיגרו את הצדדים והניחו בתבנית לצד העוף. בסיום הצלייה, פרסו את ה״נקניק״ והגישו פרוסות ממנו יחד עם העוף. כך תקבלו גם תוספת למנה העקרית.

2. אני ממליצה להניח בתבנית מסביב לעוף ירקות שורש חתוכים: בטטה, סלרי, גזר, תפוחי אדמה, לפת, בצל, כרישה ועוד. יוצא נפלא!

3. אם נשאר לכם מהעוף, אני אוהבת לפרוס ממנו פרוסות לאכול אותו למחרת. קר! על סלט או סתם כך, עם מלפפון חמוץ.

4. ניתן להכין את העוף ללא מלוי. זמן הצלייה יורד ב-15 דקות. אל חשש. זה יוצא מעולה גם בלי מלוי.

5. מתכון נוסף של עוף שלם.

6. מתכון לשוקי עוף ארומטיים

בתיאבון!
חג שמח!
חיים וטעים!

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.