מיכל יצאה בסערה ממשרד המנהל אחרי עימות לא פשוט, צעדה בצעדים מהירים למטבח הצוות והסתערה על שארית העוגה מישיבת הבוקר. מיכל אדם אימפולסיבי באופייה, ונוטה להגיב בקיצוניות, כשדברים לא מסתדרים כמו שהיא צפתה או כשהיא נסערת רגשית. כתוצאה, היא סובלת כבר שנים מהתקפי זלילה בלתי נשלטים ועודף משקל ניכר.
האם סביר להניח, שלו מיכל היתה פחות אימפולסיבית, התקפי הזלילה היו נפתרים? כנראה שכן. ב-2015 קלי קלאמפ, פרופ' לפסיכולוגיה מאוניברסיטת מישיגן, פרסמה ממצאי מחקר, שמצא שקשיים בדחיית סיפוקים והתנהגויות אימפולסיביות, כתגובה לרגשות שליליים, שכיחים במידה גבוהה מהממוצע בקרב אנשים הסובלים מאכילה רגשית והתקפי זלילה.
מכיוון שאימפולסיביות נחשבת תכונת אישיות, נשאלת השאלה, האם מאפיינים אישיותיים נוספים עשויים לקדם או לעכב הרגלי אכילה בריאים? ואם אלמנטים אישיותיים אכן משפיעים על הרגלי אכילה, איך מתגברים על נקודות תורפה אישיותיות בדרך להרגלי אכילה בריאים? בואו קודם נעשה קצת סדר.
אישיות זו קבוצה של מאפיינים המשפיעים על הכרתו, דחפיו והתנהגותו של האדם במצבים מסוימים2, בכלל זה תפיסות יסוד ודפוסים רגשיים והתנהגותיים. מאפיינים אישיותיים יכולים לבוא לידי ביטוי בצורות ודרגות אינטנסיביות שונות, לכן, אנשים מאותו "טיפוס אישיות" יכולים להיות מאד שונים אחד מהשני.
הרבה שנים הדעה הרווחת היתה, שאי אפשר לשנות אישיות. 30 שנות הניסיון הקליני שלי מראים, שניתן ללמוד לנהל אלמנטים אישיותיים באמצעות מיומנויות ניהול עצמי אפקטיבי. אפשר ללמוד לחזק חוזקות וולמתן חולשות בצורה מודעת ומכוונת, וכך לנצל ולתעל את המשאבים האישיותיים הטבעיים בצורה מיטבית.
הקשר בין אימפולסיביות וקושי בדחיית סיפוקים להרגלי אכילה לא בריאים אולי נראה מובן מאליו, אך יש מאפיינים אישיותיים נוספים העלולים להקשות או להקל על טיפוח הרגלי אכילה בריאים. כמה דוגמאות לפניכם.
טיפוס הנהנתן
הכוח המניע את טיפוס הנהנתן היא התפיסה, שחיים רק פעם אחת, וחבל לבזבז זמן על רגשות שליליים ומצבים לא נעימים. כשהמוטיבציה לפעולות והחלטות מבוססת על גישה של "חיה היום כי מחר תמות", שיקולים ארוכי טווח כמו בריאות, ערך קלורי, משקל, "נכון לגוף שלי", לא נלקחים בחשבון. בחירת המזונות של הנהנתן מבוססת על מה ש"בא לו" או על מה שמהנה אותו באותו הרגע.
כשטיפוס נהנתן מתוסכל במקום העבודה למשל, או חווה קושי במערכת יחסים, אין כמו בילוי רווי אלכוהול ואוכל טוב כדי להשכיח לחצים. מן הסתם, השימוש באוכל כהסחה מרגשות שליליים לא מניב הרגלי אכילה בריאים.
הרגשן
טיפוסים רגשניים מנוהלים ע"י הרגשות שלהם ויש להם נטייה מובהקת לקשור בין רגשות ואוכל. לטיפוס הרגשן משיכה אופיינית למתוקים ומאפים מפנקים ומנחמים. עבור הטיפוס הרגשן, כל אירוע קטן הוא סיבה לחגיגה מתוקה ועתירת קלוריות.
כשהטיפוס הרגשן מתוסכל במקום העבודה או חווה קושי במערכת יחסים, רגשותיו מציפים אותו והוא נוטה לרחמים עצמיים. הדרך משם לקונדיטוריה הקרובה קצרה מאד! עבורו, פיצוי מתוק זו תרופה קצרת מועד, כמעט אוטומטית, להקלת כאביו הרגשיים. הרגלי אכילה בריאים? לא ממש…
הממושמע
מהצד השני של מדד הרגלי האכילה, נמצא הטיפוס הממושמע, בעל משמעת עצמית גבוהה, שנוטה לנהל את הרגלי האכילה שלו כמו את שאר תחומי חייו – ביד רמה, מתוך מחוייבות בלתי מתפשרת לסטנדרטים שהציב לעצמו. אצלו אין הנחות ואין פשרות. האוכל שלו מסודר בדיוק כמו ארון הבגדים שלו. באופן טבעי, הרבה יותר קל לו לשמור על הרגלי אכילה בריאים לאורך זמן, גם למול הפיתויים שבדרך.
כוח הרצון החזק והמחוייבות הטוטלית שלו לכל דבר שהוא לוקח על עצמו, עוזרים לו לנהל את מידת ההשפעה שיש לרגשות שליליים על שגרות החיים, לכן גם מצבי תסכול ואתגרים רגשיים אחרים גורמים להשפעה מיזערית על הרגלי האכילה שלו.
אם לחזור לשאלה ההתחלתית – האם יש קשר בין אישיות להרגלי אכילה – התשובה היא חד משמעית – כן!
מתוך ההבנה הזו צומחת גם ההבנה ששינוי הרגלי אכילה, בכלל זה גמילה מאכילה רגשית, וזלילות לא מבוקרות, צריך להתמקד בהקניית מיומנויות ניהול עצמי אפקטיבי עם דגש לנקודות התורפה האישיותיות האישיות.
החדשות הטובות הן, שכל טיפוסי האישיות יכולים לרכוש מיומנויות ניהול עצמי, ובכך ללמוד למנף את נתוני הפתיחה הטבעיים ביעילות, בכלל זה, הרגלי אכילה. אם אתם רוצים להשתחרר מאכילה רגשית או מהרגלי אכילה מזיקים אחרים, במקום להתמקד באוכל, התמקדו באיתור ושינוי דפוסי האישיות שמנהלים אתכם. אתם תווכחו, שזו אחת ההשקעות הטובות ביותר שאתם יכולים לעשות בעצמכם, בנושא הרגלי אכילה ובכלל.