זכויות אדם באיראן בעידן רוחאני

משב הרוח הליבראלית של לפני הבחירות שכך. מה גורלה של שחקנית שסרבה להוריד תמונה שלה מאינסטגרם? ועל מה מקבלים 99 מלקות?

יש שתי אפשרויות: או לא להקשיב לחדשות, או להביא חדשות מטרידות ממקום אחר. בחרתי באופציה השניה, וכשרוצים להסיט את תשומת הלב מהצרות של כאן, לאן אפשר לברוח אם לא לאיראן? אתמקד, אם כך, בחדשות מהחודש האחרון.

רבים ציפו להקלות ושנויים במשטר הדיכוי באירן עם בחירתו של חאסן רוחאני ביוני 2013, אך נראה שהצהרות כלפי חוץ אינן משתקפות כלפי פנים. נראה כי המשטר הנוכחי אינו טוב מקודמיו, ומתיחס בנוקשות רבה לאזרחים, בפרט מחריף את צעדיו כלפי אמנים.

המשוררים פאטמה אקטאזרי ומאהדי מוסווי נעצרו לראשונה כבר ב-2013, מספר חודשים לאחר עליית רוחני לשילטון. שניהם התייחסו בשירתם לנושאים חברתיים, בתכנים שאושרו באופן פרמלי לפירסום, אך מעבר להאשמות הקשורות לתכני שירתם, הואשמו גם ב”לחיצת יד של בן הג’נדר הנגדי”, שנחשב ע”פ חוק “יחסי מין לא ראויים”. ההרשאה הסתמכה על הודעה מצולמת (בתי הכלא באיראן ידועים לשימצה בדרך בה הם משיגים הודעות כאלה). החודש ניתן גזר הדין: בנוסף ל-99 מלקות לכל אחד מהם, על אקטאזרי נגזרו 11.5 שנות מאסר ומוסווי נשפט ל-9 שנות מאסר. עונשים דומים ניתנו לאחרונה לאמנים אחרים.

 

Fatemeh Ekhtesari and Mehdi Musavi
Fatemeh Ekhtesari and Mehdi Musavi

השחקנית סדאף טהריין עשתה את הלא יעשה והעלתה לאינסטגראם פורטרט שלה ללא חיז'אב (כיסוי ראש). היא עשתה זאת בעת שהות מחוץ למדינה.

דובר משרד התרבות האירני הודיע שאם היא מעוניינת להמשיך לעבוד בתעשיה, עליה להוריד את התמונה ולפרסם התנצלות. התקשורת הסבירה שנשים ללא חיג'אב  מושפעות מהתרבות המערבית הקלוקלת, ומזמינות על עצמן אלימות.

נכון לעכשיו טהריין מסרבת להוריד את התמונה (שחקנית אחרת נכנעה לאיומים והורידה תמונה דומה). רשיון העבודה שלה בוטל.

טהריין אינה מתכוונת לחזור לאירן ומקווה לחדש את קריירת המשחק שלה מאבו דאבי. בראיון משם היא מדווחת על הטרדות חוזרות ונישנות מאחורי הקלעים של תעשיית הסרטים האירנית. בעלי עמדות כח בתעשייה דורשים ששחקניות ”תהיינה עימם” תקופה מסוימת בתמורת לתפקידים, ומאיימים בנזק לקריירה שלהן במקרה של סרוב. כשנשאלה מדוע לא דווחה על כך בעבר, ענתה: “למי אדווח? איזה ערוץ פתוח בפני? הרי יאשימו אותי!”.

Sadaf Taherian
Sadaf Taherian

פוסטים קודמים בנושא זכויות אדם באיראן:

אופנה באירן (אפריל 2013)

א’, גולה מאיראן, מסבירה את תהמצב הפוליטי באיראן ערב הבחירות האחרונות (מאי 2013)

אירוניות פושטות חיג’אב ומצטלמות (מאי 2014)

חופש הסייבר (מאי 2014)

גל של תקיפות אלימות נגד נשים בעקבות הסתה במסגדים (אוקטובר 2014)

יעל ברזילי
צלמת, כותבת, תושבת חוזרת, נקלטת, מתחבטת, אם, דיסלקטית (סוג של), מעורבת, חוקרת, מחפשת, מתקשרת, אופטימית עד כדי הדחקה. וגם קצת, תסלחו לי על המילה פמיניסטית.