תפקיד האמנות הגרמנית המודרנית אינו להציג את מצע המפלגה בצורה דרמטית , אלא להקנות צורה פואטית ואמנותית לדחפים הרוחניים העצומים שבקרבנו … התחייה הפוליטית חייבת בלא ספק להישען על יסודות רוחניים ותרבותיים . לכן חשוב ליצור בסיס חדש לחיי האמנות הגרמנית . (גבלס, שר התעמולה הנאצי).
באמירה זו ביטא גבלס את התפיסה הנאצית לגבי תפקיד האמנות.
ע״פ האידאולוגיה הנאצית, תהליך המודרניזציה הרחיק את האמן מהעם. במקום ״לבטא את רוח העם״ האמנים שקעו בעולמם הפנימי, והושפעו ממגמות בנלאומיות. האמנות חדלה להיות מקומית (וככזאת אינה יכולה להיות פטריוטית), הפכה למורכבת ולכן בלתי מובנת על ידי חלקים גדולים באוכלוסיה. אמנות זו הוגדרה ע״פ הנאצים כ״אמנות מנוונת״.
.
האמנות הנכונה, לפי הגדרה זו – הינה נגישה ומובנת להמונים, אינה דורשת ידע (שלא כמו האמנות המופשטת או האקספרסיוניסטית), וכמובן: בעלת מסר המשרת את האידאולוגיה הנאצית, או לפחות אינו נוגד אותה (דוגמת התמונה בראש הפוסט שצוירה ב-1919 ע״י צייר מתוסכל בשם אדולף היטלר).
.
רישמית, האידאולוגיה הנאצית דיברה על האמנות ככלי ביטוי לרגשות העם, אך מעשית ניכר שהאמינו ביכולתה לגבש דעת קהל. לפיכך, לשכת הרייך לתרבות היתה כפופה למשרד התעמולה, פיקחה על יצירות האמנים, וכללה מחלקות לפיקוח על ענפי הקולנוע , התאטרון , המוסיקה , האמנות החזותית, הרדיו, העיתונות והספרות. במקביל נשמעו קולות נגד האמנות הבורגנית האליטיסטית, וקריאות להביא אמנות עממית לישובים המרוחקים מהערים הגדולות, בהן התמקדו עד אז חיי התרבות – להנגיש את האמנות (המגוייסת…) לעם. הפשטות של המסר והנגישות תאמו את מיצוב של האמנות ככלי תעמולה.
השבוע לפני 78 שנים, ב-30 ביוני 1937, הקים גבאלס וועדה שתפקידה להחרים יצירות שהוגדרו ״מנוונות״ ממוזאונים ואוספים פרטיים, עבודות של אמנים יהודים ובולשביקים, אך גם יצירות של האמנים בולטים, בינהם פיקסו, קנדינסקי, מטיס, ושאגל. היה זה שיאו של תהליך בו הוכפפה האמנות לגחמות פוליטיות, תהליך המאפיין משטרים טוטליטריים, אם כי לרוב לא באופן כה גורף.
כ-650 מהיצירות הללו הוצגו כבר באותה שנה בתערוכה בשם ״האמנות המנוונת״ (Entartete Kunts). היצירות הוצגו בעבודת אוצרות מושקעת, בצירוף הסברים מפורטים, האמנים הוצגו כ״אויבי העם״. התערוכה שנועדה להציג את כל מה היה שבעיני הנאצים מושחת מנוון וסוטה באמנות המודרנית, זכתה, למרבה האירוניה, לפופולריוות גדולה: תורים ארוכים (ומאוד מסודרים…) הופיעו בערים הגדולות בהן הוצגה. גבאלס שהוביל את מסע הדלגיטימציה של האמנות המודרנית, נודע כאספן נלהב של אמנות זו. טעמו האישי באמנות היה שונה מזה של היטלר.