ועכשיו ספוילר…
… כן, זה אפשרי! באמצעות שיטת התיקוף…
שיטת התיקוף (Validation) היא שיטה המאפשרת קיום תקשורת מיטבית עם אנשים זקנים (מגיל 78 ומעלה) החיים עם דמנציה על רקע אלצהיימר. השיטה פותחה לפני כ 50 שנה ע"י גב' נעמי פייל, עובדת סוציאלית במקצועה שחיה בארה"ב.
המונח "תיקוף" לקוח מתוך עולם הפסיכולוגיה. תיקוף מלשון "לתת תוקף " (אישור) לרגש שחווה האחר, מתוך אמפתיה לחוויה שלו. תגובה מתקפת הינה תגובה שנותנת לאדם שמולנו הרגשה שהוא מובן, ושהרגש אותו הביע הוא לגיטימי.
שיטת התיקוף מתבססת על גישה אמפטית וראיה הוליסטית של האדם. המטפל בשיטת התיקוף "נכנס לתוך נעליו" של הקשיש חסר ההתמצאות ללא כל שיפוט. הוא פוסע לתוך עולמו, מנסה להתחבר למציאות בה הקשיש נמצא באותו הרגע (בלי לנסות להחזיר אותו למציאות ה"אמיתית" בה אנו חיים), וחווה איתו את אותן התחושות. בעזרת התיקוף יכול המטפל להבין את המשמעות של התנהגותו של הקשיש (שלעיתים נראית מוזרה), לעזור לו לחשוף את רגשותיו ולהכיר בהם.
תיקוף לא מרפא את הדמנציה אבל מחזיר לקשישים את הכבוד העצמי ואת תחושת הערך העצמי. התיקוף יכול לעזור גם בהפחתת המתח והעלאת תחושת השמחה.
הנחה מרכזית בשיטת התיקוף היא שקשישים הלוקים בדמנציה ונמצאים בשלב האחרון של חייהם, מנסים לפתור עניינים לא פתורים כדי למות בשלום. מאמץ אחרון זה שלהם הוא חשוב ואנחנו, כמטפלים, יכולים לעזור להם. בשיטת התיקוף אנחנו מציעים לקשישים חסרי ההתמצאות הזדמנות לבטא את תחושותיהם ומחשבותיהם, בעזרת תקשורת מילולית ותקשורת שאינה מילולית הכוללת מגע, קשר עין, ועוד. (הטכניקות הנבחרות מותאמות למצב המטופל ורמת הדמנציה שלו).
באמצעות טכניקות מילוליות ולא מילוליות, לפי השלב בו נמצא המטופל, אנחנו נכנסים איתו לעולם שלו ומאפשרים לו לשתף את מה שעל ליבו באותו הרגע.
כשקשיש חסר התמצאות יכול לבטא דברים שהודחקו במשך שנים רבות, עוצמת הרגשות פוחתת, הוא מתקשר יותר ולרוב גם רגוע יותר.
בסרטון תוכלו לראות את נעמי פייל במפגש עם אישה בשלב מתקדם של הדמנציה, ואיך נוצר הקשר…
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CrZXz10FcVM]