תפיסת העולם הייחודית של חסידות ברסלב סוחפת רבים ומשנה את העולם

בחורה עם מחשב נייד
רוקדים באומן
אומן

מאז ראשיתה של חסידות ברסלב במאה ה-18 באוקראינה היא ידעה לא מעט טלטלות. החסידות שהחלה כזרם זעיר שנוסד על ידי הרבי נחמן מברסלב, הלא הוא הנין של הבעל שם טוב, החלה להתפתח ולהתפשט  עד כי כיום מונה חסידות ברסלב המוני חסידים, הפזורים בכל רחבי תבל ולא רק בישראל.

מה שמאחד את חסידי ברסלב לקהילה המפוארת והמאוחדת שאנו מכירים כיום הם תפיסת העולם המיוחדת והמנהגים הייחודיים, ונראה כי אלו הם גם סוד הקסם של חסידות ברסלב.

בשורות הבאות נפרוס כמה מהאמונות והתפיסות שעומדות בבסיס תנועת החסידות של ברסלב.

מוכנים?

מתחילים.

תפיסת האלוהות על פי רבי נחמן מברסלב

על פי משנת רבי נחמן מברסלב האדם לא יכול לתפוס את האלוהות בחושיו, בשכלו או בכל דרך אחרת. האל הוא טרנסצנדנטי, בלתי מושג, לא ידוע, אין לו תמונה או צלם ו"אין העולם מקומו". כל שהאדם יכול לעשות הוא לרצות, להתגעגע, להיכסף, להשתוקק ולערוג אל האל האינסופי שמייצג את הטוב המוחלט בעולם.

על האדם להבין כי האל הוא נשגב ולקבל את רצון האל על ידי עבודת השם וקיום מצוות ועל ידי מעשים טובים לרוב. לצד קיום המצוות, יש גם כתבי הקודש. בעזרת לימוד כתבי הקודש חסידי ברסלב מבינים את העולם, מתנתקים מעולם החומר ומן האשליות.

ועל אף שעל פי רבי נחמן מברסלב האל אינו נוכח במציאות הממשית והחלל המוחשי פנוי, חוקי הטבע קיימים והאלוהות נוכחת בהם.

מיהו הצדיק על פי רבי נחמן מברסלב?

על פי חסידות ברסלב צדיק הוא זה שהגיע ברוחו לביטול ה"יש" ויודע כיצד להתפלל. על פי רבי נחמן מברסלב הצדיק הוא משיח ומשה וכוח התפילה שלו מעלה אותו אט אט מעלה, אל השכינה. במידה והאדם הפשוט רוצה להתקרב אל האל, עליו להתקרב אל הצדיק, לבטל את רצונו ולתת מקום של כבוד לרצונו של הצדיק ולהמשיך לעבוד את השם.

באשר לשאלה האם רבי נחמן ראה עצמו צדיק? התשובה לא חד-משמעית. אין הוכחה ממשית בכתביו כי הוא רואה עצמו כצדיק, אך ניתן למצוא לכך לא מעט רמיזות. כך לדוגמה מציין הרבי נחמן כי כל אחד יכול להגיע לדרגתו הוא ובלבד שימשיכו בעבודת האמת ובהתפתחות הרוחנית כפי שהוא עצמו עושה.

כך או כך, כיום נתפס רבי נחמן מברסלב כצדיק אמת על ידי חסידיו הרבים והרצון להידמות לו עומד בבסיס האמונה הברסלבית. פן זה של החסידות הוא ייחודי לברסלב והוא שמבדיל אותה מזרמים אחרים ביהדות.

ברסלב
אומן ראש השנה

כוחה של תפילה בחסידות ברסלב

לתפילה יש מקום מכובד מאוד בתפיסת העולם הברסלבית, בדומה לתפיסת מצוות התפילה בזרמים אחרים ביהדות. התפילה מן האל היא, היא חשובה מאין כמוה, בכוחה של תפילה להביא את הגאולה ובעזרתה יכול האדם לשנות את המציאות. למעשה תפילה משולה במידה רבה למעשה בריאה.

נפש האדם על פי חסידות ברסלב – "רצוא ושוב"

נראה כי רבי נחמן מברסלב הכיר היטב את נפשו את האדם, אולי יותר מכל צדיק אחר. הוא הבין כי הנפש האנושית אינה קבועה ויציבה כי אם משתנה לעיתים תכופות. לדידו של רבי נחמן נע האדם באופן מתמיד בין עצב, פחד וייאוש המייצגים ירידה רוחנית לבין מצב של שמחה ואמונה, שמייצגים את הקצה השני – הלא זוהי ההתעלות הרוחנית.

אך הרבי לא מסתפק בתיאור נפש האדם בלבד הוא גם מציע דרכי התמודדות במצב של ירידה רוחנית ודיכאון. לתפיסתו בשעה שהאדם מוצא עצמו בשפל, בעצב או בייאוש עליו לחפש "נקודות טובות" ולשמוח בהן. במקביל, על החסיד שרוחו, גופו או נפשו נפלו להמשיך ולחפש גם את האל.

לסיכום,

תפיסת העולם המיוחדת של חסידות ברסלב יכולה להסביר ולו במעט את הסחף של חסידים רבים אל חיקה החם והמחבק. כאשר מבינים לעומק ומכירים מקרוב את דרך החיים הברסלבית קשה שלא ליפול בקסמה. אין זה פלא, אפוא, שכיום חסידות ברסלב מונה מיליוני חסידים מאמינים הן בארץ והן בעולם כולו.