תמונה חברתית / אליענה זקס

להתחבא, להתנצל, ללכת, להתחמק, להצטדק. אלו פעולות שאני עושה באופן יומיומי – לווא דווקא בסדר הזה, אך תמיד בסדר שאותו מתכננת החרדה החברתית שלי.

תמונה חברתית
תמונה חברתית. קרדיט לצלמת: סתיו הוכמן

לעמוד האינסטגרם של אליענה ELIANA.SACHS@

לעמוד הסוכנות Lace.Models@, לעמוד הצלמת Moca_and_more@


 

"חרדה חברתית היא הפרעת חרדה שמתאפיינת בפחד, חשש או דאגה ממגוון של מצבים חברתיים או מביצוע פעולות מסוימות בפומבי."

מוכרת לכם הסיטואציה שבה אתם למדתם למבחן חשוב, השקעתם שעות בלמידה, הלכתם לישון בזמן, קמתם בבוקר והרגשתם שאתם הולכים להביא ציון שתתגאו בו ? ואז.. הגיע רגע הבחינה.  אין לכם מושג מה לעשות. אתם יודעים שהתכוננתם ושאתם אמורים להיות מספיק טובים כדי להצליח.. אבל בכל רגע הביטחון יורד והבלאק אאוט מתעצם. עד ש.. ובכן, אתם מוותרים.

עכשיו תדמיינו איך זה מרגיש להתקיים בסיטואציה כזו בכל יום מחדש, בכל מפגש חברתי .

יש מסיבה – אמרו שהיא תהיה מעולה.

אתם מתכוננים, מתלבשים יפה, מרגישים טוב, מתרגשים והולכים לפגוש אנשים חדשים, מקווים שתשתפו את תחומי העניין שלכם ואולי אפילו תצליחו לרקום חברות.

כשאתם מגיעים.. אתם כבר לא לבושים יפה, או אפילו סביר. ההרגשה הטובה מתחלפת בחוסר ביטחון מעורבב בשנאה עצמית, מפני שאתם .. ובכן, לא מספיק יפים, או חכמים, או מעניינים ומה בכלל אתם עושים במקום כזה שבטח הזמינו אתכם אליו רק כי ריחמו עליכם,  הרי אף אחד לא מנסה ליצור שיחה, או להכיר. איזו השפלה. חבל שהתרגשתם, חבל שבכלל הגעתם. אתם חייבים ללכת.

זו ההרגשה של אנשים כמוני, מתמודדים עם חרדה חברתית. 'הבעיה אתנו'- היא שאנחנו לא קלים 'לזיהוי'. האמת ? יכול להיות שזה אחד מהמכרים שלכם, או חבר שלכם , אבל רוב הסיכויים שאף פעם לא תדעו. אנשים שמתמודדים עם חרדה חברתית נוטים להסתיר אותה מתחת להמון שכבות, הרי בכל מקרה הם לרוב מרגישים שהם לא מספיק טובים, הם יעדיפו לשמור את דעתם לעצמם – ובעיקר את החרדה שלהם.

תחשבו על זה רגע, יש מישהו שקבע אתכם מפגש כמה פעמים וברגע האחרון ביטל ואז התנצל עשרות פעמים? מכירים את החבר הזה ש'מסיבות זה לא בשבילו'? או מועדונים? או כל מקום הומה אדם? החברה הזו שתמיד מקשיבה למה שיש לכם להגיד, מכילה ותומכת, אבל אין לכם מושג מה קורה בחיים שלה באמת?

מקרים אלו ועוד רבים המתאפיינים בחוסר ביטחון, הערכה עצמית נמוכה, הלקאה עצמית, ביישנות, חוסר שיתוף, תפיסת מרחק, הם מאפיינים של חרדה חברתית שאנו תופסים פעמים רבות כ'אטימות', 'דיסטנס' או 'התנשאות'.

על עצמי אני יכולה להעיד כי החרדה החברתית זו אחת ההתמודדויות המורכבות יותר שאני חווה במהלך החיים ואני כאן כדי להגיד שזה אפשרי להתמודד מולה

יותר מזה, אני כאן כדי להגיד שלהיות בעל חרדה זו לא חולשה, להתמודד מולה ולא לפחד לשתף את זה, בעיקר בעידן המדיה החברתית של היום, זו חוזקה.

זה גם אחד הדברים שעזר לי מאוד באופן אישי ללמוד להתמודד . ברגע שהתחלתי לשתף בזה אנשים על ידי שיח בפלטפורמת האינסטגרם, בהתחלה זה היה מבהיל , לא הבינו אותי, אפילו לעגו.

איך מישהי שמתחזקת פרופיל פעיל של דוגמנית- שאמורה לאהוב את עצמה ולהיות הכי בטוחה בעצמה – מתקשה לקום בבוקר. איך אני מעלה תוכן על לייפסטייל וטיפוח , בזמן שנוכחת כל החרדה והדיכאון שמתלווה אליה ואיפה זה מתבטא בתמונות מחויכות מצילומים וטיולים?

אך במהרה הגיעו תגובות של תמיכה ואפילו גיליתי שיש לא מעט אנשים כמוני – מתמודדים, שהיו מסתתרים.

היציאה מהמחבוא – בין אם זה להפסיק להתחבא מאחורי מסך הטלפון בסיטואציות חברתיות , כדי שלא ישימו לב אליי ולמה שאני עוברת באותו רגע – ובין אם זה לצאת מהמחבוא של 'זיוף השלמות' ברשתות החברתיות ולאפשר לעצמי לדבר על ההתמודדות שלי, זה הצעד הראשון לקבלה עצמית , לקבלה של מה שאנחנו עוברים.

למדתי שברגע שנלמד לקבל את עצמנו, נלמד שזה בסדר ללכת לטיפול, לעשות מדיטציה, לתרגל נשימות, להתעמל, לשתף אדם קרוב במה שעל לבנו .

חשוב לזכור – לגייס את כל כוחנו כדי להבין שמה ומי שאנחנו בפן הפיזי, הרגשי ובעיקר הנפשי – הרבה יותר חשוב מעוד תמונה מושלמת לאינסטגרם.


HUMANZISRAEL