חיידקי המעיים, הרכב המזון וכמותו:
לכל אדם הרכב חיידקי מעיים ייחודי לו. ההרכב הזה מושפע ממה שאנו אוכלים ומשפיע עלינו בו זמנית.
לחיידקי המעיים חשיבות רבה בעיכול המזון שאנו אוכלים וביצירת ויטמינים וחומרי מזון זמינים לגופנו. נטילת תכשירים של חיידקים טובים חשובה לאיזון פלורת המעיים בעיקר לאחר שימוש באנטיביטיקה.
המעיים מכילים עצבוב גדול מאוד: שני בגודלו אחרי מערכת העצבים המרכזית.
המזון שאנו אוכלים מאותת סיגנלים למוח באמצעות העצבוב הזה. ההשפעה הידועה של תחושות ומצב רוח על התיאבון ובכיוון ההפוך- של האכילה על מצב הרוח, מעידות על כך.
לנפץ את המיתוס!!! כל הקלוריות שוות:
בתנאי מעבדה – כל המזונות מייצרים אותה אנרגיה לכמות קלוריות זהה.
אבל – בתהליכים בגוף הקלוריות מתנהגות בצורה שונה-לפי מקור המזון שהופקו ממנו.
זה תלוי בחילוף החומרים בגוף, בסיבים, בפחמימות, בחלבונים, בשומנים וברכיבים אחרים.
כל אחד מהם נותן סיגנל שונה שמשפיע על חילוף החומרים. למשל: סוכר נספג מהר ורמת הסוכר עולה בבת אחת בדם ומפעילה את מנגנון האינסולין שמנתב את הסוכר לרקמת השומן לסילוק הסוכר מהדם, משום שצריך לשמור על שיווי משקל בריכוזי המומסים בדם.
ריכוז מומסים גבוה בדם, מחוץ לתאים, יוציא את המים מן התאים והם יתייבשו ויתנוונו. הגוף שלנו שומר עלינו באמצעות האינסולין שמטרתו לסלק סוכר עודף.
אבל אסור לנו לעייף את מנגנון הפרשת האינסולין מתאי הלבלב..וגם לא את הקולטנים של הסוכר בתאי השומן כשכל הזמן רמת האינסולין בדם עולה בגלל אכילת מתוקים או פחמימות פשוטות התאים מפתחים עמידות לו , וסילוק הסוכר נפגע .. זוהי תנגודת לאינסולין. שמובילה בסופו של דבר לסכרת.
יש הורמון נוסף, שמסלק סוכר לשרירים, כאשר עושים פעילות גופנית ולכן הסוכר ילך לשרירים במקום לשומן וינוצל מידית להפקת האנרגיה.
מזון שיש בו פחמימות מורכבות, חלבונים וסיבים תזונתיים כגון: שעועית, ייספג לאט, ולא יעלה את רמת האינסולין ולכן יתפזר שווה בין התאים לצריכה השוטפת.
לפיכך: חשוב לאכול מזונות שעיכולם איטי ופחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים, שיאטו את תהליך הספיגה ולא יעלו מהר מידי את רמת הסוכר בדם. גם כשאוכלים משהו מתוק, כדאי לשלב עם עלים וירקות שיאטו את הספיגה. אותן 1500 קלוריות ביום יכולות להיות משמינות או לא, לפי ההרכב התזונתי שלהן. לפי הערך הגליקמי שלהן, כלומר: לפי כמה הן מעלות את הסוכר בדם ואת האינסולין. הרי האינסולין יכניס את כל הסוכר לרקמת השומן ויגדיל אותה. אז בוודאי נשמין.
זה לא חשבון פשוט של קלוריות יוצאות וקלוריות נכנסות. לא רק הכמות חשובה -גם האיכות!! ופריסת הארוחות על פני שעות היום. כמוכן, פעילות גופנית. השרירים ממשיכים לשרוף קלוריות גם לאחר שהסתיימה הפעילות הגופנית.
גוף פעיל מעלה את קצב חילוף החומרים ושורף יותר קלוריות. חשוב לשלב עבודת כוח ולא רק פעילות אירובית. מי שאינו רגיל להתאמן שיתחיל בהליכות ובכל מקרה ישתדל להיות בתנועה כל היום.. פחות לשבת יותר ללכת .. יש אפליקציה שסופרת צעדים – אז להגיע ל10000 צעדים ביממה. חשוב במיוחד להיות פעילים לאחר הארוחה האחרונה, שלוש שעות בערך. או לפחות שעתיים לפני השינה.