שפה יוצרת מציאות

בחורה עם מחשב נייד

טור דעה 

"הטובים לטיס והטובות לטייסים", כולנו זוכרות את האמירה  השוביניסטית, המכעיסה  והמקוממת של עזר ויצמן, שהיה מפקד חיל האוויר ונשיא המדינה.

לאמירות מהסוג הזה, המציגות  את הגברים חזקים, חכמים, בעלי פוטנציאל גדול למימוש, בהשוואה לנשים שמטרותיהן שונות, יש משמעות רבה מאחר שהן מגדירות  את האופן שבו נתפשות נשים בעיני עצמן, בעיני הדוברים והשומעים  ומשפיעה על יחס  החברה לנשים בבחינת "שפה היוצרת מציאות".

השפה המדוברת כמו גם הספרות הכתובה ואפילו זאת בסרטים מחזקת, מבנה סטיגמות וסטריאוטיפים ומהצד השני מפריכה אותם ולכן חשוב ליצור שפה שתשפיע על השיח והלך הרוח החברתי ועל איך שאנחנו תופסות את עצמנו מול כל אלה שאנחנו עומדות מולן.

שפה יוצרת מציאות

 השפה בכל נושא ובכל תחום צריכה וחייבת להיות נמנעת גם לנשים ,חשוב אוצר מילים רחב שיפנה  לילדות, לנערות כבר מהגיל הרך על ידי ההורים, ע"י מערכת החינוך מהגן ועד לתיכון ובמסגרות השונות כמו בצבא באקדמיה, כזה המכיר ביכולות הנשים, בכישוריהן, ייצור ויוביל לקשת רחבה של אפשרויות  ולמרחבים של שוויון  בין המינים.

 בימים אלו כשהתארים משנה, מנכ"לית, ראשת עיר רלוונטיים יותר מתמיד

חשוב לקדם מחשבה, תודעה, ושפה שתייצג בצורה הולמת 51% של הנשים באוכלוסייה שהן הון אנושי משמעותי.

 כבר בשנת 1953  דוד בן גוריון ראש הממשלה נתן דעתו לכך כי שוויון בין המינים מתחיל כבר בבית ובשפה.

לדבריו "במילה בעל יש משמעות של אדנות שאינה הולמת כבוד האישה השווה לגמרי בזכויותיה לאיש"  ולכן יש  לקיים את דברי הנביא הושע "ביום ההוא  תקראי אישי ולא תקראי לי עוד בעלי"  (הושע ב 18

ואני קוראת לכל הנשים בעברית בת ימינו  "תחלמי, תעזי,  תגשימי".