שמונה בדירה אחת

צ'אי מסאלה מורכב בדרך כלל מתה שחור, תבלינים, סוכר וחלב. ומה שנותן לכל משקה את האופי המיוחד שלו הוא בחירת התבלינים ומינונם. בכל גרסה הריחות נפתחים מיד עם המפגש של התבלינים עם המים החמים. משקה של תה, הופך בבת אחת עם החלב המועשר למשקה מזין.

WhatsApp Image 2019-03-03 at 23.55.34 (1)

יטבתה משיקה חלב חדש ובלוגריות סלונה, ביניהן אני, הוזמנו לאירוע מפנק. החלב המועשר בתוספת של סידן ובוויטמין D שידועים בתרומתם הרבה להתפתחות ולגדילה של ילדים.

האירוע שהתמקד  ב "חלב מועשר של יטבתה" פירגן  בכיבוד חלבי, סטנד אפ נשי והרצאה תחת הכותרת "בטחון תזונתי". לא חשבתי על צמד המילים האלה לעומק עד אותו הרגע. הוא נשמע לי ברגע הראשון כל כך רחוק, לא קשור אליי ולמשפחה שלי.

הקמנו משפחה מורכבת השנה. חיברנו שישה ילדים לתוך דירה גדולה בעיר אחרת. מקרר קטנטן שהבאנו מאחת הדירות הכריח אותנו לאכול טרי, כי אין מקום. שלשום קיבלנו את המקרר החדש והענק שלנו, ועכשיו נותר לחשב מסלול מחדש.

אתגרים שונים בהאכלת שישה ילדים בגילאים שבין 9-22. כל אחד והרצונות שלו. כל אחד והאתגרים איתם הוא מתמודד. ספורטאי אחד ומלחמה כדי לעלות במשקל, שתי בנות ששומרות על משקלן, צליאק גם יש והמון אנינות טעם. המשותף לכל שמונת האנשים הוא שאוכל ביתי מתקבל כאן תמיד בברכה ושכולם שואפים לאכול בריא. יש מודעות מפותחת ובקשות מגיעות בהתאם. דרך קבע יש ירקות קפואים להכנה מהירה, שלל סוגי חלב, כולל משקאות שנראים כמו חלב וירקות ופירות טריים. חזה עוף וביצים הולכים כאן כמו בצבא. החלבון שולט! אני תמיד אומרת שאם תרנגולת טועה תתקרב אלינו הביתה היא תברח בקרקורים רמים.

פעמיים בשבוע אני קמה בשש, מבשלת, משאירה במקרר וממשיכה ליום שלי. כל אחד מהם יודע להכין כמה מנות לפי הצורך, ומסתדרים יפה מאוד. המטבח שוקק 12 שעות ביממה. תמיד יש ריח של בישול, אידוי או צלייה. האוכל מחבר אותנו. מצאתי שיש המון סיפוק לכולם בתחושה שכל אחד יודע מנה אחת והוא מרגיש שהוא יכול להאכיל אחרים.

תוך כדי שיחה עם התזונאית של יטבתה הבנתי. שבעידן שלנו כל אחד ואחת מאיתנו יכולים לשכוח לאכול. ושיש ימים כל כך לחוצים שאפשר בקלות ליפול לאוכל מתועש שנקנה בחוץ. משפחות רבות משתמשות בקלות בשקיות האוכל המוכן. אין לי שום ביקורת על זה, אני הכי מבינה רצון לקיצורי דרך בתוך היומיום הקדחתני של בית, עבודה ועוד עיסוקים.

יחד עם זאת, כבר כמה שנים שאני מבינה שאין לי דרך אחרת חוץ מלמלא את הגוף שלי ושל האהובים שלי במה שיזין אותם בצורה הכי בריאה האפשרית. כמות הסידן היומית המומלצת לילדים היא 1200 מ"ג. כוס חלב מועשר אחת, תספק להם 1/3 מהתצרוכת.
אז רקחתי להם ולכם מתכון לצ'אי מסאלה. צ'אי בפרסית פירושו פשוט "תה", בדרך כלל שחור. אצל ההודים הצ'אי מורכב מחלב ותה שחור המורתחים יחד.

WhatsApp Image 2019-03-03 at 23.55.33

צ'אי מסאלה מורכב בדרך כלל מתה שחור, תבלינים, סוכר וחלב. ומה שנותן לכל משקה את האופי המיוחד שלו הוא בחירת התבלינים ומינונם. בכל גרסה הריחות נפתחים מיד עם המפגש של התבלינים עם המים החמים. משקה של תה, הופך בבת אחת עם החלב המועשר למשקה מזין.

לחיך שאינה רגילה לטעמים העזים, שלכל אחד מהם אופי משלו, המפגש עם הצ'אי יכול להיות חזק מאוד. יחד עם זאת, בזכות השמיים הפתוחים והטיולים שנוהגים הישראלים לעשות במזרח הביא את הצ'אי להיות פופולרי גם בארץ.

אין יום בחודשי החורף, ואני מדברת על ספטמבר עד מאי, שאני עוברת יום בלי המשקה המנחם הזה. בעדה הפרסית התה נמזג כמו מים לכוסות. שחור, חזק, בלי התייפייפות. כל השנה. בקיץ מתלוננים על החום ושותים עד הסוף.

הקשר בין הודו לאיראן נוגע גם באוכל.  הג'ינג'ר מוכר לי עוד ממטבחה של סבתא נוגה. היה שם בכל יום שישי ריח טרי של השורש הזה. לא מצליחה לזכור באיזה תבשיל שמה אותו. ההל הוא הכי ישראלי שיש והורדים הם חלק מנופי חלומותיה של אמי והיה באופן קבוע בתוך מנות ה"פלודה" השיראזי עם הקרח הממותק והמרוסק ואיך לא? איטריות האורז. זה כי אורז נמצא אצל הפרסים בכל מקום, גם בקינוחים.

הצלחנו, אני ובנזוגי להשריש את המשקה הזה אצל כל בני הבית. אנחנו נותנים אותו כשקר, כשכואבת הבטן וכששורף בגרון. הוא בעצם משקה הבית. הג'ינגר מצוין להצטננויות, הקינמון מחמם את הגוף. שלל תבלינים מחממים, מעקצצים, ארומטיים להפליא, בדיוק כמו שאני אוהבת.

צ'אי מסאלה:

אז ככה, המתכון הוא בלי כמויות. כל אחד ואחת שישימו כמה שהם אוהבים מהתבלינים. לוקח כמה פעמים לדייק ולכל אחד המשקה שלו. שימו את התבלינים שלמים או חתוכים, אבל לא אבקתיים.

אופציות לתבלינים:

ציפורן

פרחי ורדים

פרוסות ג'ינג'ר טרי או מסוכר – לדעתי חובה. מכניס חריפות וארומה.

הל

מקל קינמון

מקל וניל

גרגירי פלפל שחור או אנגלי – לאקסטרא חריפות

פרחי לבנדר

כוכב אניס

זרעי שומר

אגוז מוסקט

להמתיק אפשר עם סוכר או דבש. הדבש מתחבר טוב לטעמים האוריינטלים.

להניח הכל בכד חסין אש ולהוסיף מים רותחים. לאחר מכן להוסיף חלב יטבתה מועשר  והנה קינוח בריא ומתאים לסיים איתו את היום. מה שחשוב הוא לתת למשקה "לשבת" קצת ולתבלינים להתרגל זה לזה. בעיניי זה הכי טעים אחרי רבע שעה. ההודים מקפידים לבשל הכל יחד – אז המשקה מוגש רותח והטעמים חזקים עוד יותר.

לכל אחד מהתבלינים סגולות בריאות, החלב מספק את הסידן והנוזלים מוזרמים לגוף בימים קרים בהם מים לא כיף לשתות.

לרוויה!

 WhatsApp Image 2019-03-03 at 23.55.35 (1)