ט"ו בשבט, הלא הוא ראש השנה לאילנות, נקבע בדיוק במועדו כדי לסמל התחלה של שינוי, פריחה או הבשלה שחלים בצמח לאחר עונת הגשמים. כשהייתי תלמידת בית הספר היסודי היינו יוצאים בט"ו בשבט לשתילה ביער בן שמן. אבל אצלי בגינה אני שותלת צמחים כל השנה, לפי העונה ומזג האויר. בשתילה באופן כללי יש משהו תרפויטי, אבל נדמה לי שלשתול תבלינים זה משמח במיוחד, כי התמורה היא מיידית. כוס קטנה של תבלין נטמנת באדמה והופ, הבזיליקום מגיע לסלט העגבניות של שבת בבוקר והרוזמרין לעוף הנאפה בתנור. תבלינים מתגמלים במיוחד בחורף, עת הם מאכלסים בקביעות את קנקן התה.

דודה פטוניה, שהיא דודה של הרבה ילדים בשכונה שלנו (לאו דווקא בקרבת דם, אלא בקרבת לב), מגיעה אלי ומתחילה לבדוק מקרוב את הצמחים, מאזינה להם כמו רופא עם סטטוסקופ. "לזה חסר ברזל" היא קובעת. "אוי, כמה יפה נראית הגינה לאחר שהוספת לה אדמה וקומפוסט", היא אומרת ומביטה בגאווה בגינה שלי, לאחר שמילאתי את הנחיותיה במדויק. כי יש דודות שמביאות איתן שוקולדים וסוכריות לאחיינים ואילו הדודה הזו היא מומחית בכל הקשור בצומח.

לכבוד ט"ו בשבט החלטנו לספר יחד בשבחו של תבלין שאנו אוהבות במיוחד והוא ים-תיכוני ממש כמונו. אמנם הוא לא יודע איך להגיד "למה מה?!" בליווי תנועת היד המוכרת, אבל הוא מפצה בטעם מעולה שמעשיר כל מנה. אני מגדלת אותו בגינה, אבל אפשר למצוא אותו בטבע, כמעט בכל טיול שתעשו בארץ. למה לנו אורגנו לועזי כשיש באמתחתינו זעתר, הלא הוא האזוב המצוי. רוצים לדעת עוד עליו? תשאלו את הדודה.
זעתר ובצק שמרים עושים את העבודה בט"ו בשבט (בינינו, כל השנה). הנה הם יחד בגרסה מנצחת, בה הזעתר נמצא גם בבצק וגם במילוי:

שבלולי בצק ממולאים פסטו זעתר, תרד וגבינה
כ-30 שבלולים
לבצק
- 2 1/2 כוסות מים חמימים
- 30 גרם שמרים טריים
- 6 + 1/2 כוסות קמח
- 1/2 כוס שמן זית
- 2 כפיות מלח
- 1 שן שום כתושה
- עלים מ-2 ענפי זעתר
פפפ
לפסטו זעתר
- 1 צרור זעתר
- 1/2 צרור פטרוזיליה
- 1 שן שום כתושה
- 1 כף מיץ לימון
- 1/2 כפית מלח
- 30 גרם פרמזן מגורר
- 100 מ"ל שמן זית
פפפ
למילוי
- 2 בצלים, קצוצים
- 3 שיני שום, קצוצות
- 400 גרם עלי תרד שטופים
- מלח, פלפל שחור
- 200 גרם גבינת מוצרלה מגוררת
פפפ
לציפוי
- 1 ביצה
- 2 כפות חלב
אופן ההכנה
לבצק
- בקערת המיקסר הכניסו שמרים ומים ותנו לזה לעמוד 10 דקות, עד שרואים קצף למעלה.
- הוסיפו 6 כוסות קמח וערבלו במיקסר במהירות איטית.
- הכינו תערובת משמן הזית, השום, עלי הזעתר והמלח והוסיפו לבצק שבקערה. המשיכו לערבל עוד כ-10 דקות.
- הוציאו למשטח מקומח ולושו לכדור. אם צריך, השתמשו ב-1/2 כוס הקמח שנשארה.
- הניחו את הבצק בקערה, מכוסה, לכ-45 דקות, עד שיכפיל את נפחו.
פפפ
לפסטו
- שימו במעבד מזון (או השתמשו בבלנדר-מוט) את עלי הזעתר והפטרוזיליה, השום, המלח, מיץ הלימון והגבינה.
- התחילו לערבל ותוך כדי שפכו פנימה את שמן הזית, בזרזוף איטי, עד שמתקבל ממרח פסטו.
פפפ
למילוי התרד
- שימו במחבת 3 כפות שמן זית. הוסיפו את הבצל והשום וטגנו כמה דקות, עד להזהבה.
- הוסיפו את התרד וערבבו כל זמן, עד שהתרד מתרכך מאוד.
- תבלו במלח ופלחפל שחור. הניחו להתקרר מעט לפני השימוש.
פפפ
הרכבת שבלולי הבצק
- עבדו בכל פעם על מחצית מכמות הבצק. שטחו את הבצק במערוך למלבן בעובי של כ-1 ס"מ.
- שפכו מחצית הכמות הפסטו על הבצק ומרחו על פניו.
- פזרו מחצית מכמות התרד ומחצית מכמות הגבינה על פני הבצק.
- גלגלו את הבצק לגליל (את הקצוות קפלו כלפי מטה, כדי שהמלית לא "תברח"). חתכו בזהירות שבלולים ברוחב של 2-3 ס"מ והניחו על תבנית מכוסה בנייר אפיה, כשהחלק החתוך כלפי מעלה.
- הכינו בלילה לציפוי מביצה וחלב והברישו בה את השבלולים.
- הכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לכ-30 דקות או עד שמזהיב היטב והריח ימלא את כל הבית. הכי טעים ישר מהתבנית, חם-חם!
פפפ
בתיאבון!

השוונץ:
- מי עוד חוגג בט"ו בשבט? לכנסת ישראל יום הולדת בדיוק בתאריך הזה! לפעמים מדובר במוסד שאנו מתביישים בו וביושביו. לרוב אנו מסתפקים בלצקצק בלשוננו, אבל אם אתם רוצים לעשות משהו מעבר לזה, הצטרפו ל"ישראל חופשית".
- הנה משהו ששנים חלמתי שאפשר לשתול בגינה (ולא בבטן, אחרי שבולעים):
[youtube lnwGB24tLyc]