שלוק/ מרי רואץ'

על הצד השני של המערכת המעכלת את המזון שאנו מכניסים לפינו..

שלוק..

שְלוּק/ מרי רואץ', הוצאת כתר

תרגום מאנגלית – עתליה זילבר

331 ע'

..

אין ספק שהאוכל ממלא את ימינו.

בארוחות, בהכנות, בנשנושים באיסוף מתכונים עוד ועוד וגם הרבה מאוד בתכניות טלוויזיה ברייטינג גבוה המלמדים אותנו כמה אפשר לשפר את מזוננו ביופיו באיכותו..

אבל מה הלאה?

מה עם המערכת הסופגת את האוכל הזה?

המערכת המטפלת במה שאנו מכניסים לפינו וחכנו נהנה ממנו?

האם יש קשר בין טעימה לטעם?

למה אנחנו אוהבים מאכלים מסויימים ומתעבים אחרים?

האם לעיסה יסודית יכולה להקטין את החוב הלאומי..?

האם אפשר לשרוד בבטן של לוויתן?

ועוד שאלות דומות ומפתיעות עליהן עונה מרי רואץ' בספרה-  "שְלוּק"

..

"בני אדם, ואפילו הם פיזיולוגים, לא אוהבים לחשוב על אוכל לאחר שהתחילו לעבד אותו" (שלוק, ע' 127)

"חקר המזון בפה עוסק לא רק בשיניים. הוא עוסק בכל "המנגנון האוראלי": השיניים, הלשון, השפתיים, הלחיים, הרוק. כולם עובדים יחד לקראת מטרה אחת, לא ציורית.." (שְלוּק, ע' 126)

על טעם ועל ריח ועל ראייה – קטע מן הספר:

"בני אדם מצוידים לראיה טוב יותר מאשר להרחה. אנו מעבדים קלט חזותי במהירות גבוהה פי עשרה משאנו מעבדים קלט הרחתי….חמישים וארבע סטודנטים לאֶנולוגיה (מדע היין) התבקשו לתאר במתארים סטנדרטיים של טעמים-ריחות של יין כדי לתאר יין אדום ויין לבן. בסבב השני של הטעימות, היין הלבן זווג ליין "אדום" שהיה למעשה אותו יין לבן שנצבע בחשאי בצבע אדום. (נעשו בדיקות כדי לוודא שהצבע האדום אינו משפיע על הטעם-ריח). בתיאור היין הלבן שנצבע באדום זנחו הסטודנטים את מונחי היין הלבן שהשתמשו בהם בסיבוב הראשון והשתמשו במתארי יין אדום. "בגלל המידע החזותי", כותבים המחברים, "הטועמים ביטלו את המידע ההרחתי". הם האמינו שהם טועמים יין אדם." (שְלוּק, ע' 24)

..

ולמה אנו אוכלים מאכלים מסויימים בלי להבין מה באמת יש שם?

"שאלתי את קורץ (גסטרואֶנולוג ופרופסור חבר קליני באוניברסיטת מינסוטה) מה יש בדיוק במוצרים ה"פרוביוטים" שנאים בחנויות בימים אלה. "שיווק" הוא השיב".. (שְלוּק, ע' 306)

..

זהו ספר מדעי מצחיק ומפתיע אך לא קל לעיכול מאחר שהוא עוסק במערכת העיכול..

בספר רעיונות  וראיונות מרתקים ומפתיעים עם מדענים לא שגרתיים.

אם הקיבה שלכם אינה רגישה מידי וזה מעניין אתכם, תוכלו ללמוד לא מעט..ואפילו ליהנות..

ציפורה בראבי
בין המילים - על ספרים, על סופרים ועל משוררים, על חינוך וגם פוסטים אישיים