רובנו מכירים את השמיר מהמטבח. העלים הדקים של הצמח הריחני משמשים לתיבול ולבישול, הוא משתדך נהדר לאורז ולסלטים ובמקור בכלל קוראים לו "שבת ריחני". אבל צמח התבלין הפופולארי הוא הרבה יותר מזה. לאורך ההיסטוריה ובתרבויות שונות השתמשו בו לטיפול בבעיות בריאות מגוונות ורקחו ממנו תרופות שהיום נחשבות לתרופות סבתא שעדיין משתמשים בהן. "מקור השמיר הוא במרכז אירופה, דרום מערב ומרכז אסיה ואפשר לאכול את כל חלקי הצמח: עלים, פרחים, שורש וזרעים", אומרת הדיאטנית הקלינית לימור בן חיים.
מוריד כולסטרול
שומני הדם כולסטרול וטריגליצרידים הם גורמי סיכון להתפתחות טרשת עורקים הגורמת למחלות לב וכלי דם וכן לתמותה מהתקפי לב ושבץ. הדיאטנית הקלינית לימור בן חיים, מספרת ש"במחקר קליני שנערך על בני אדם עם רמות טריגליצירצידים וכולסטרול שצרכו 6 טבליות של שמיר לעומת קבוצה שקבלה טיפול תרופתי להורדת טריגליצירידים. הטיפול בשמיר הוריד באופן משמעותי את רמות הכולסטרול והטריגליצירידים בהשוואה לפני ואחרי הטיפול. בהשוואה בין הטיפול בשמיר לעומת הטיפול התרופתי השמיר הפחית באופן רב יותר את רמות הכולסטרול, אולם יש לציין שהטיפול התרופתי הפחית יותר את רמות הטריגליצרידים".
מקל על כאבי בטן
השמיר משמש כבר אלפי שנים כצמח תבלין וריח וצמח מרפא ונמצא בשימוש ברפואה המסורתית הן כמשקה והן כמשחה. שימוש רב היה בעיקר לזרעים העשירים בשמנים נדיפים שמקלים על כאבי בטן, בעיות עיכול, עוויתות בטן וקוליק. יש שמאמינים שצריכה מבוקרת של שמיר תסייע גם לחוסר תיאבון.
מסייע להחלמת בעיות עור ודלקות
עלי השמיר (שרויים בשמן) שימשו בעבר לחבישה במצבים של בעיות עור שונות. העובדה שהשמיר עשיר בוויטמינים ומינרלים שידועים כנוגדי חימצון איכותיים ביותר, מסייעת לטיפול בדלקות בעור בפרט ובגוף בכלל.
מאט את תהליך הזדקנות העור
השמיר מכיל כמות גבוהה של הפיטוכימיקלים שהינם רכיבים צמחיים פעילים הידועים כנוגדי חמצון חזקים, המסייעים להפחית את הנזקים הסביבתיים שכולנו חשופים להם בעידן המודרני, מה שיכול לסייע לעיכוב תהליכי ההזדקנות העור.
עשיר בברזל ובוויטמין C
השמיר הוא אחד הצמחים עם תכולת ויטמין C הגבוהה ביותר. הוויטמין שידוע כנוגד חמצון, הוכח כתורם בהפחתת הסיכון למחלות לב ואפילו סרטן. השמיר עשיר ביותר גם בברזל שילוב שלו בתפריט ביומי תורם למשק הברזל בגוף. השילוב בין הוויטמין C לבין הברזל מגביר את ספיגת הברזל.
המתכון של דורות לסלט קולסלאו ושמיר
המצרכים הדרושים:
1 כרוב במשקל חצי קילוגרם (סגול/לבן/ שניהם ביחד)
1/2 כוס גזר קצוץ
2 תפוחים (מכל סוג) קצוצים
3 כפות מיונז
2 כפיות חומץ
1 טבלית מיץ לימון
1 טבלית שום כתוש
1 טבלית שמיר קצוץ
מלח
קמצוץ פלפל שחור
אופן ההכנה:
ערבבו בקערה את כל הפירות והירקות. בקערה נפרדת ערבבו את המיונז, החומץ, מיץ הלימון וקוביות התיבול. ערבבו את שתי הקערות ביחד, ותקנו טעמים.
טיפ בריאות וחיסכון בזמן
השמיר נמצא במיטבו כשהוא טרי. הקפאה של העלים והגבעולים איננה פוגמת בערכים התזונתיים שלו, כך שמוטב לחסוך את ההתעסקות המרובה שכרוכה בלקצוץ את מרכיבי הצמח, לזרוק צרור שלם שמרקיב (כי קניתם והייתם זקוקים רק לכמה גבעולים) ועוד. פשוט לדאוג שיהיו לכם במקפיא קוביות שמיר טרי קצוץ, שיהיו מוכנות בכל זמן לבישול ספונטני.
* כל המידע המופיע בכתבה הוא אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול
| צילומים: יחצ, שאטרסטוק |