.
ניצלנו את חופשת הפסח לבקר שוב במוזיאון המדע בירושלים ושוב נשארנו עד הסגירה. יש כל-כך הרבה מה לראות במוזיאון, שקשה לעזוב. את רוב היום בילינו בתערוכת הקרטון החדשה: "רק קרטון, לחשוב מתוך הקופסה". תערוכה שבה אפשר לראות מוצגים מדהימים עשויים קרטון של האומנית אליאן (לולה) קצק'ה לצד סוגים שונים של פעילויות בניה מקרטון. השיא היה מבחינתנו סדנת גלילים מאירים, בה יצרנו גופי תאורה מקרטון.
תערוכת הקרטון משתרעת על-פני מספר מתחמים במוזיאון: בכניסה למוזיאון, ברחבה המרכזית של המוזיאון, בגן המוזיאון ולאורך קומת הכניסה. הקטנים שבחבורה מוזמנים להתחיל את היום עם מבוך עשוי דמויות מקרטון. התחלנו את היום עם הדגמה מדעית, שמתאימה לכל המשפחה. כל ההסברים בגובה העיניים ומכוונים יותר לילדים קטנים.
הדגמה מדעית
.
.
עיר הקרטון
משם עברנו לבניה בגן המוזיאון, שהפך לעיר עשויה מקרטון. כל אחד מקבל קרטונים, ברגים ועזרי בניה אחרים מפלסטיק ומוזמן לבנות כל מה שעולה על דעתו. היצירות נשארות בגן המוזיאון, כך שלאט לאט נבנה מיצג ענק בשיתוף המבקרים בתערוכה. הסתכלנו סביבנו וראינו הרבה יצירות של מכוניות, חיות ובתים מקרטון. החלטנו להיות מקוריים וליצור מודל שלא ראינו סביבנו. החצי השני הגה רעיון לדגם משפחתי: שמש ענקית. הוא התחיל בתכנון, סרטט משולש שאפשר לסגור לצורה תלת מימדית וכך שכפלנו 6 קרניים. עכשיו לעבודה – התחלנו לחתוך את הגופים. כולנו עובדים יחד ובשיתוף פעולה, מקפלים, מחברים את היחידות עם ברגים.
.
.
אחרי שחיברנו את כל הקרניים נשאר ליצור את גוף השמש. אין בשטח מחוגה? הצחקתם את החצי השני. הוא יוצר מחוגה בשטח וכך אנחנו מתקדמים לעבר המטרה.
.
.
נשאר לנו רק להוסיף עיניים, אף ופה ולהוסיף את תרומתנו לעיר הקרטון.
.
.
גלילים מאירים
הפעם התערוכה מתמקדת הרבה בבניה ואנחנו, משפחה יוצרת, שמחים על ההיצע. הצטרפנו לסדנת גלילים מאירים (בתשלום נוסף) לבניית גופי תאורה. הסדנה מתאימה לילדים מגיל 12 ומעלה. הסדנה מתחילה בהסבר על סוגי הדוגמאות שאפשר ליצור על גלילי הקרטון ועוברת להסבר על התוכנה עליה עובדים. הסבר פשוט וקל.
.
.
כל אחד מאיתנו תכנן את גוף התאורה שלו. כשסיימנו שלחו את הגלילים להדפסה במכונת חיתוך לייזר. כל אחד בתורו נקרא לראות את הגליל שלו בחיתוך.
.
.
בשלב הבא הוצאנו את חלקי הקרטון שהלייזר סימן. נעזרנו במברגים דקים להוציא את החלקים הקטנים. עכשיו נשאר לבחור את צבע תאורת הלד, לשים נייר פחם, להדביק את פס הלד ולסגור את גוף התאורה. התחדשנו בגופי תאורה.
.
.
קרטון ודימיון Make & Take
גם הקטנים יכולים להנות מסדנת בנייה ליצירת חיות דימיוניות מקרטון, שלוקחים הביתה. מקבלים לוח קרטון מסומן עם חלקים, שצריך להוציא בלחיצה ולהרכיב אותם בהתאם להנחיות. מחברים את החלקים עם קיסמי עץ. אפשר לבחור את ראש היצור ואת הידיים או הכנפיים, כך שכל אחד יוצר את החיה שלו.
.
.
יש בתערוכה גם פינת צפייה לסרטונים מתעשיית הקרטון, סרט תלת מימד על מעוף השמיים והצגה לכל המשפחה על קרטונלה, ילדה שחיה בעולם של קרטון. אנחנו דילגנו על הפעילות הזו כדי להספיק לראות את תערוכת האופניים לפני שהיא עוזבת את המוזיאון ל-5 שנים.
אופניים 2×200
.
.
תערוכה שהוקמה במלאת 200 שנה להמצאת האופניים. מומלץ להצטרף לסיור מודרך לכל המשפחה ולשמוע סיפורים. אם אתם סבלנים תוכלו לקרוא לצד המוצגים בתערוכה הסברים שונים. תוכלו גם לעלות על אופניים שונים, שידגימו לכם מה ניתן ליצור בכוחו של דיווש: מוזיקה, רוח ותעופה.
.
.
התערוכה ננעלת ב-3.5.2018
אפשר גם להנות מתערוכות ותיקות או מודלים ותיקים, כמו: קאפצ'ה, נבל אורות, פנס חושך, מנוף לגילוי ועוד.
איפה, מתי, כמה?
מוזיאון המדע ירושלים, שדרת המוזיאונים סמוך לאוניברסיטה העברית בגבעת-רם, ירושלים, טל’: 02-6544888
מחירים: ילדים עד גיל 5 – חינם, ילד מעל גיל 5 /מבוגר – 60 ₪, כרטיס משפחתי (הורים וכל ילדיהם או סבים וכל נכדיהם) – 220 ₪, הנחות ל: מחזיקי כרטיס תושב ‘ירושלמי’, חיילים, כוחות הביטחון, נכים, גמלאים, מועדוני לקוחות שונים.
שעות פתיחה: ימי ראשון – סגור, ימים שני עד חמישי – בשעות 10-18, שישי בשעות 10-14, שבת – בשעות 10-17