קראנץ שמרים שוקולד טעים ופשוט להכנה – אפשר גם פרווה!

חמותי ז"ל ,שהייתה פולניה בכל רמ"ח איבריה, השאירה לי ירושה – ביתי בת השש שהיא קופי פייסט שלה וקראנץ. קראנץ שתמיד מצליח, טעים במיוחד ונשמר כמה ימים טרי.

אם כבר דיברנו על פולניות, אז הרבה ממה שאומרים עליהן כנראה נכון ובאמת גם אצלנו בהתחלה לא היתה ממש כימיה וזו לשון המעטה… עם הזמן ועם הולדת הנכדים היחסים התחממו והפכנו למשפחה של ממש. אפילו זכיתי לקבל את המתכון לקראנץ וזה כבר סימן לאהבה אמיתית. חמותי האהובה נפטרה כבר לפני כמעט שש שנים ונותרו לנו בעיקר געגועים, כך שכל פעם שאני אוכלת את הקראנץ הזה מבצבצת לה דמעה של געגוע ושל הרבה החמצה על אישה שלמדתי וזכיתי לאהוב ושלא זכתה לראות ולו חתונה אחת של נכדים או את נכדיה גדלים והופכים לילדים ולאנשים המדהימים שהם עכשיו. הקטנה המהממת שלי לא מכירה ולא זוכרת את סבתא אבל בכל פעם שאני מסתכלת עליה צוחקת ובוכה היא מזכירה לי אותה כל כך… ואנחנו מספרים לה סיפורים על קראנץ ועל סבתא מצחיקה ושונה מכל האחרות.

 20170218_120905_s

מצרכים לבצק:

1 קילו קמח

4 כפות סוכר

שמרים – 2 כפות שמרים יבשים או 30 גרם שמרים טריים

1 חמאה – 200 גרם (אפשר מחמאה)

1 כוס חלב פושר (אפשר מיץ תפוזים, רצוי סחוט טרי)

3 ביצים

מצרכים למילוי:

2 כפות קקאו

1/4 1 כוס סוכר

1 כפית קינמון

1/4 1 חמאה (או מחמאה)

מצרכים לסירופ ששופכים על הקראנץ:

3/4 כוס סוכר

1/4 כוס מים

1 כף תמצית רום

איך מכינים?

מערבלים את מרכיבי הבצק כ- 10 דקות על פי הסדר: קודם יבשים ולאחר ערבול קצר כל הרטובים.

מתפיחים מתחת לשמיכת פוך 45 דקות עד שעה וחצי ,תלוי מזג אוויר, עד להכפלת הבצק.

בשלב הזה כדאי להכין את המילוי ולהניחו בצד לנוח כדי שלא יהיה נוזלי מדי:

ממיסים במיקרו את החמאה ומערבבים את שאר החומרים פנימה.

בסיום ההתפחה מחלקים את הבצק לארבע מנות שוות.

20170218_103441_s

מרדדים כל חלק למלבן של כ 20 על 40 ס"מ

מורחים כל מלבן עם רבע מהמילוי

מקפלים את המלבן בצורה אורכית לשלושה שלישים ומניחים שליש על שליש במאונך

20170218_104043_s

לאחר מכן, מקפלים בצורה רוחבית פנימה רבע מכל צד ומקפלים שוב באמצע.

20170218_104059_s

20170218_105005_s

מניחים את המנה הראשונה בצד מקופלת לנוח וממשיכים למנות הבאות. לאחר סיום ארבעת המנות מתחילים ברידוד . חשוב לא לרדד מיד אחרי הקיפול אלא לתת לבצק המקופל כמה דקות לנוח עם המילוי לפני תחילת הרידוד.

מרדדים את המנה המקופלת לרוחב של כ 20 ס"מ ואורך קצת יותר מאורך תבנית אינגליש קייק צרה.

20170218_105142_s

לשים לב לרדד בעדינות ולא ללחוץ מדי כדי שהמילוי לא יצא מהבצק. במידה וקרה לא אסון! קצת בלגן של שוקולד על השיש אבל הטעם לא ייפגם.

חותכים כל רבע לשלוש רצועות ועושים צמה.

20170218_105209_s

20170218_105226_s

מניחים בתבנית אינגליש קייק עם נייר אפיה.

מניחים את ארבעת הצמות לחצי שעה בערך של תפיחה נוספת תחת הפוך (להניח מגבת מלמטה ומלמעלה) .

20170218_105803_s

מחממים תנור לכ- 180 מעלות.

מורחים את הקראנצים בביצה לזיגוג ומכניסים לכ- 25 דקות עד שבדיקת קיסם יוצאת יבשה. חשוב! להיזהר מאפיית יתר שתייבש את העוגה.

לאחר כרבע שעה שהעוגות בתנור מכינים את הרוטב של הקראנץ שמעניק לו את הרטיבות:

על אש נמוכה מערבבים את הסוכר, המים והרום עד לקבלת נוזל ורוד שקוף.

כאשר העוגות מוכנות , מוציאים מהתנור ומוזגים לאט את הרוטב החם על כל העוגות.

20170218_120744_s

ממתינים כחצי שעה וטורפים…

סוד כמוס :

אפשר לקחת את העוגה הטריה ולהקפיא. לאחר הפשרה העוגה תהיה טרייה ומעולה בדיוק כמו אחרי שיצאה מהתנור.

בתיאבון!

20170218_143024_s