שרת המשפטים מובילה רפורמה חשובה בנושא שיוויון הנטל בטיפול בילדי גרושים. בארצות מפותחות בהן מתקיים שיוויון כמעט מלא בין נשים לגברים, כדוגמת פילנד, מאחורי ההורים הגרושים והילדים עומדת המדינה כגורם מאפשר, מגן וסועד. הרעיון של שיווין בנטל חשוב גם לזקיפת קומתן של נשים בארץ, אך עדיין פערי השכר בארץ בין נשים לגברים, גבוהים. עדיין מרבית הגברים עובדים יותר שעות עבודה ביום ממרבית הנשים, אך הן זמינות לילדים יותר, בשל כך. מבחן הזמינות ומבחן ההכנסה הם מבחנים חשובים ביותר, אלא שבנוסף לחקיקת החוקים המתקדמים, יש צורך בתשתיות של דיור, תשתיות חינוכיות, חברתיות וכלכליות שיתמכו ביישום החוק כפי שהשרה שקד רוצה לראות אותו ולא ככלי לדרדור ילדים לחיי עוני מחסור או מריבות בלתי פוסקות.
המדינה מאפשרת תשתיות המצמצמות את הפרשי הזמינות והשכר בין גברים לנשים. בארץ רוח המפקד ברורה, אך האם היא באמת ישימה? פערי השכר בין גברים ונשים הם גדולים ביותר, אז היכן יחול השינוי ? אצל חלק מהאלפיונים העליונים? מעניין לראות מה יעלה בגורל הנשים החרדיות שהן מפרנסות ראשיות של הבית וכעת תשאנה לחלוטין בעול גידול הילדים, הן עומדות בהצלחה במבחן השכר והזמינות ( הבעל האברך עושה ימים כלילות בישיבה).
ברור כעת כי שני בני הזוג יבקשו משמורת משותפת אלא שלשם כך נדרשים תנאי מחיה נאותים : גודל דירה, מספר חדרים, הפרדה בין ילדים להורים ובין בנים לבנות מגיל מסויים, קרבה למוסדות החינוך ומכא גם קרבה פיזית של בני הזוג הגרושים זה לזו, האם באמת יכול ציבור הגרושים והגרושות בארץ, לעמוד בנטל אחזקת שתי דירות משפחה מתאימות או שבישראל ייגזר עוני על ילדים משכבות אוכלוסיה בינונית? האם גרושים רוצים להתגרש או לשחק בדלתות מסתובבות?
משמורת משותפת היא אחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת בעולם הטיפול המשפחתי ובארה"ב פורסמו עבודות שהראו כי משמורת משותפת הינה דרך רעה להמשיך נישואין גרועים בגירושין נוראיים, ששם נוח יותר לנקום ולהכאיב. משמורת משותפת מצריכה בראש ובראשונה, תקשורת הורית משופרת. שום בעיה שלא נפתרה בנישואין לא תפתר בגירושין, נהפוך הוא היא תחריף בכל היבט העיקר אם הרקע לקע זו פגיעה באמון.
משמורת משותפת תינתן רק לאחר קביעת תנאי סף למגורים, בהתאם למספר הנפשות העתידיות לגור יחד מחצית מימי חייהם. משרד הרווחה צריך לתת את דעתו על תנאי המחיה ויצטרך להקצות משאבי בדיקה אחת למספר שנים, או דיוחי הורים או ילדים על הרעת תנאי מגורים. כל שלא יצא, שהורה ושלושה ילדים יעברו לגור בדירת 40 מ"ר, רחוקה 20 דקות נסיעה ממסודות החינוך של הילדים, רק כדי שהצד השני ישא בכל הנטל. בהעדר חקיקה כזו עומד להיות פיצוץ חברתי עז.
כדאי כעת להשתכר כמה שפחות ולהטיל את הנטל הכלכלי על בן זוגך. אם אין לך קריירה ממש שווה ומסלול קידום מבטיח, כדאי לצמצם את עבודתך להיות זמין לילדים ושבן הזוג השני, יעבוד יותר וישלם. תאמרו שזה היה כך כל השנים ביחס שבין גברים לנשים, וכעת ניתנת הזכות גם לגברים לחיות מעט על חשבון הגרושה.
זה נכן עובדתית. נכון כרעיון של שיוויון חברתי, אלא שזה עלול לגרור "הורדת ידיים" כלכלית של שני בני הזוג ולדרדר את הילדים לעוני ומחסור. במדינות רווחה המדינה תעניק דיור מתאים או סיוע כספי לדיור, מגיל מסוים יקבל הצעיר סכום כסף ותמיכה בלימודים במנותק מהוריו. ואצלנו? מרבית הסיכויים שהחרדים יקבלו הגדלת קצבאות…..
עלתה הצעה של "הורה תקציבן", בעצם זה לא להתגרש, זה לנהל חשבון משותף עם דוחות וקבלות והדברות על כל הוצאה חריגה, אז לשם מה הגירושין? מניסיוני האישי והמקצועי , שיתוף חשבונאי חודשי הוא מתכון למריבות אין קץ, ביזוי ושיסוי של הילדים בהורים ומעורבות יתר של מערכת המשפט.
וברוח סוגיות מודרניות בהורות , קשורות לעבודתו של ההורה מהבית. האם הוא זמין או לא?
לעיתים רוח החוק חשובה לקידום החברה מאשר הקשיים שהחוק החדש עשוי להערים על משפחות פרודות או גרושות. גם בארץ עלתה סוגיית זמינות ההורים בשעות הלימודים בעיקר כלפי ילדים קטנים ולא רק. בפינלנד למשל, ישנם מעונות יום ליד כל מפעל או ארגון גדול שאליו יכולים ההורים להביא את ילדם בבוקר, אלא שחלק גדול ממעונות אלה הם גם מעונות לילה ומאפשרים לנשים שהן למשל, רופאות גרושות, לעבוד במשמרות לילה ולהשתכר יותר וכך גם בתעשיה הכבדה ובכל ארגון הפועל 24/7 או בשעות לא מקובלות.
מה כדאי לעשות?
כן לקבוע מסגרת תקציבית קבועה לחמש שנים ולשנות אותה בהסכם כל חמש שנים. בתוך חמש שנים נעשה קיזוז אוטומטי של חודש שבו היו יותר הוצאות מול חודש שהיו בו פחות הוצאות. בגירושין כמו בנישואין אין שיויון יש הדדיות. מי שלא מבין או לא מסוגל לקבל את הרעיון, כדאי שישקול אם הוא יכול להיות הורה מספק, ואולי לא להתגרש… ממילא החוקים החדשים מצמידים את בני הזוג זו לזה בעבותות של תקשורת יום יומית.
בגילאים מסוימים יכולים הילדים להיות צד לניהול התקציב ולהחליט סמרטפון ב 3000 ש"ח או גיטרה חשמלית…
יום חינך ארוך, שיפור איכות החיים במוסדות החינוך, הכנת שיעורי בית ביה"ס או אי מתן שיעורי בית כמו בפינלנד, יקלו על סכסוכי הורים ויורידו עול רגשי, פיזי כלכלי.
משמורת משותפת תינתן רק לאחר בדיקה של יכולות תקשורת תקינות, יכולת קבלת החלטות סבירה וכבוד הדדי סביר. אני מניחה שאם תנאים אלה היו, או יהיו קיימים, הצורך בגירושין- יתייתר.
משמורת משותפת תינתן רק לאחר קביעת תנאי סף למגורים, בהתאם למספר הנפשות העתידיות לגור יחד מחצית מימי חייהם. בדיקות ודיוחים ינתנו מעת לעת על מנת למנוע הדרדרות לעוני מכוון של ילדי המשפחה.