צו פיוס | איך אומרים היוש באמהרית ?

דמיינו מכות, מכות רצח, מכל הלב, כאלה חזקות , כואבות , עכשיו דמיינו שזה הבן שלכם בן ה 16 ששלחתם לבית הספר ואם זה לא מספיק תזכרו שהוא לא מדבר את השפה, אין לו בכלל מושג על מה התחילה המריבה ואיך זה נגמר

תכנית פל"א, פעילות לימודית אחרת, ממומנת על ידי משרד הקליטה והעליה ומופעלת על ידי החברה למתנ"סים החל משנת 1996. התכנית מעניקה מענה לאוכלוסיית העולים במטרה לצמצם פערים לימודים וליצור חיבור קהילתי חברתי. הלמידה מתבצעת בתוך כותלי בתי הספר, בקבוצות למידה קטנות, על מנת לאפשר יחס אישי וזמן עבודה ממושך. בשעות הלא פורמאליות של משרד החינוך, בשיתוף בתי הספר העירוניים.  במסגרת התכנית מקבלים החניכים תגבור לימודי, חומר הנלמד עפ"י תוכנית הלימודים של משרד החינוך לבתי הספר. במקצועות הליבה :מתמטיקה, לשון, אנגלית ומיומנויות למידה. חניכי התוכנית משתלבים חברתית בפעילויות חוגים ובטיולים. כבר בפסח הקרוב יוצא טיול לסאפרי . המרכז פועל בכל ימות השנה ומאפשר שילוב דרך חוגים והתנדבויות . 

צו פיוס

כמו בכל תחילת שנה אני מגיעה לבית הספר בזמן הלימודים הפורמליים בכדי לתפוס את כולם יומיים לפני שהפרויקט מתחיל. נכנסת לכיתות ומחלקת זימונים בעברית ומתייקת אחד נוסף מתורגם בשפת האם של התלמיד. פתאום אני מבחינה במעגל במסדרון ושני תלמידים במרכז. הם מתווכחים בקולי קולות האחד בעברית כאשר החברים מנסים להפריד ומדברים איתו באמהרית. השני בספרדית אבל אף אחד לא מבין אותו.

היתרון בוותק שעם הזמן אתה לומד את התרבות ,  הקודים המסורתיים והשפה על אף שהיא לא פשוטה, למדתי מספר מילים באמהרית וספרדית על בורייה. המורה מגיע לכיתה, כולם נכנסים, רק שהתלמיד האתיופי מעיף לספרדי את המשקפיים. שנייה לפני שעפה סטירה כנגד אני צועקת אליהם. מבקשת מהמורה אישור להשאיר אותם בחוץ , האתיופי כבר מכיר אותי משנה שעברה. הספרדי בהלם לא מבין מה קורה. אני מסבירה מי אני בספרדית מרגיעה את השני באמהרית ואני בכלל קווקזית .

תוך כדי שיחה ובירור אני מתחילה לחייך, האתיופי רק רצה להתחבר. הספרדי לא הבין למה הוא מדבר אליו כל הזמן עם הידיים וככה זה נגרר. אני יושבת ביניהם על הספסל בחוץ, לשיעור הם כבר לא נכנסים אז המשכנו לדבר על הורים, הקליטה ומה שביניהם. עוברת לידנו תלמידה וזורקת היוש אני שואלת "איך אומרים היוש באמהרית? " הם נקרעים עליי מצחוק שאני מנסה להגיד "טדייס וויזרי"  הפרצוף שלהם משתנה שהם מבינים שיש עונש. אני מטילה משימה, ביקור אחד אצל השני כולל שני דפים על המשפחה של האחר, אם לא,  הם לא יוצאים לספארי.

צו פיוס

הטיול היה מושלם, הם הנהיגו את הקבוצה והפכו לחברים הכי טובים. השנים חלפו שניהם סיימו עם בגרות מלאה . שניהם בצבא היום , אחד קצין חוקר  במשטרה הצבאית, השני מש"ק עולים .

אין ספק שיש להמשיך עם העשייה המבורכת והמשותפת של כל הגורמים למען רווחת התלמידים העולים ולקליטתם בחברה הישראלית ממקום של שוויון , כבוד ועוצמה. ולו רק למען יתקיימו בנו דברי הנביא חגי: "גדול יהיה כבוד הבית הזה האחרון מן הראשון… ובמקום הזה אתן שלום"… שלום בין בני אדם שונים ושלום פנימי בתוכינו. אמן !!!

אנג'ליקה אגבייב
האנשים והעסקים שאני מעריכה ואוהבת, הם כאן מהזווית שלי.על המלאכים שפגשתי בדרך וקטעים ספר על "דרך המלאך" שיראה אור בקרוב.