– מה את מכינה, אמא?
– מרק.
בד"כ אני אומרת אוכל, תשובה שלא כל כך אוהבים כאן. "נו, אמא…" היא התגובה המקובלת לתשובה הזו.
אבל עכשיו, כשיש תשובה הרבה יותר ברורה, נדלקות העיניים:
– איזה מרק?
– עוד לא החלטתי.
– נו, אמא…
אבל זו האמת. בערב חורפי משגע שכזה מרק זה לגמרי ברור, אבל מה בדיוק? אני עדיין לא יודעת. מתחילה לעבוד ושואבת השראה תוך כדי תנועה.
אני מתחילה במירפואה, זו תמיד התחלה טובה. Mirepoix? כן, זהו בסיס מהמטבח הצרפתי הקלאסי למרקים, רטבים, צירים ועוד. מירפואה מורכב מבצל, סלרי וגזר ומכאן השמיים הם הגבול. אז אני מתחילה במעט שמן זית בסיר כבד ומטגנת את הירקות בחום נמוך עם הרבה סבלנות. כבר בשלב הזה אני מוסיפה גם שורש פטרוזיליה, זה בוודאי לא יזיק.
כאשר כל העסק מתחיל להזהיב אני מוסיפה קוביות קטנות של תפוחי אדמה ודלעת, עלי סלרי קצוצים וכוס חיטה (הדגן הכי חורפי בעיני). זה הזמן למלא את הסיר במים ולתבל: מלח כמובן, הרבה כוסברה טחונה ופלפל שחור גרוס טרי. מוסיפה גם עלי דפנה ופלפל אנגלי ריחני. זה כבר מריח מצויין.
מביאה לרתיחה ומעבירה לאש קטנה. בינתיים קוצצת צרור פטרוזיליה ושומרת בצד. את זה נוסיף ממש לפני ההגשה, לטוויסט של רעננות.
וזהו, בעצם, כל כך פשוט. מפנה את אזור העבודה ועוברת להכין את המנה הבאה.
והנה המתכון בצורה קצת יותר מסודרת:
מה נצטרך?
2-3 כפות שמן זית משובח
1 בצל גדול
2 גזרים
1 שורש סלרי עם העלים
1 שורש פטרוזיליה
4-5 תפוחי אדמה
1 חתיכה דלעת
1 כוס חיטה
מלח, כוסברה טחונה, פלפל שחור גרוס, עלי דפנה, פלפל אנגלי ריחני.
1 צרור פטרוזיליה
ומה עושים?
כל היופי הוא שלא מכינים כלום מראש. את הכל עושים תוך כדי. וככה זה מתחיל:
בסיר גדול וכבד מחממים 2-3 כפות שמן זית (חשוב לשמור על אש נמוכה כדי לא להגיע לטמפרטורות גבוהות מדי ולא לאבד את הארומה הנפלאה של השמן).
עד שהשמן מתחמם (זוכרים שאנחנו על אש נמוכה?) מקלפים וקוצצים בצל אחד. מכניסים לסיר ומתחילים להזהיב.
בינתיים קולפים ומגררים גס 2 גזרים, שורש בלבד של הסלרי (את העלים שומרים בצד) ושורש פטרוזיליה (אפשר גם לחתוך לקוביות קטנות, לא ממש עקרוני). בודקים שהבצל כבר הזהיב, מוסיפים את הירקות ומערבבים קלות. נותנים לכל העסק להזיע קצת, ומדי פעם מערבבים.
בינתיים קולפים תפוחי אדמה ודלעת וחותכים לקוביות קטנות. קוצצים גם את עלי הסלרי, ומוסיפים הכל לסיר.
עכשיו מוסיפים לסיר 3 ליטר מים (12 כוסות) ואת החיטה. מערבבים.
מתבלים ב-1 כף מלח, 1/2 כף כוסברה טחונה (התבלין, לא הירק) 1/2 כפית פלפל שחור גרוס, 2-3 עלי דפנה ו-1/4 כפית פלפל אנגלי ריחני (שלם). מביאים לרתיחה ומעבירים לאש נמוכה.
קוצצים צרור פטרוזיליה ושומרים בצד.
כעבור שעה וחצי המרק כמעט מוכן. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, טועמים, מתקנים תיבול ומגישים באהבה.
אהבתם את המתכון? ניסיתם? הצלחתם (או לא)? שדרגתם? אשמח לתגובות ורשמים.
שלכם, שרון
שרון & רנה – קונדיטוריה אחרת