הפייז'ואדה כשמה כן היא מבוססת על שעועית {FEIJAO} ובשר, זהו מאכל קדירה בבישול ארוך. אם כי אינה מאכל חורפי בהגדרה, מכיוון שברוב חלקי ברזיל חם במשך כל השנה.
ישנן כמה גרסאות למקור המאכל.
הגרסא העיקרית, מספרת, שהעבדים במטעי הסוכר והקפה אכלו את זה כדי להשביע רעבונם.שעועית שחורה ומעט אורז. הם הוסיפו לתבשיל את שאריות בשר החזיר שזרקו להם האדונים, כמו זנב חזיר, אוזן ואו רגליים. נתחים שהכילו הרבה שומן,יחד עם האורז עושה את התבשיל מזין ומשביע. בשל מחירם הזול של המרכיבים, התפשט המאכל אל בתיהם של בני המעמד הנמוך, משם הפך להיות המאכל הלאומי. ניתן למצוא אותו גם במסעדות המשובחות ביותר. כבר לא משתמשים ברגליים אזניים וזנב כבעבר. ממומלץ לבשל עם בשר מעושן בשר מיובש מומלח, נקניקים עסיסיים מבשר חזיר בייקון ועוד.
הפייז'ואדה מוגשת בד"כ בתוספת מנות צדדיות. כמו פרופה FAROFA, קמח משורש הקסאווה {MANDIOCA בפורטוגזית} קלוי בד"כ יחד עם בננה או בייקון או ביצה. אורז גם הוא חלק בלתי נפרד מהמנה. מוסיפים פלחי תפוז כדי לנקות את החיך מהשומן.
כוס בירה או קאייפיריניה על יד, מעצימים את תחושת הנחת המנחמת שמתפשטת בכל הגוף.
הפייז'ואדה מצריכה בישול ארוך על כן אוכלים אותה בנסיבות מיוחדות.
חומרים ל4 מנות {תעשו יותר כי לא תפסיקו לאכול ממנה}
שקית (500 גרם) שעועית שחורה, מושרית ב-1/2 1 ליטר מים למשך 12 שעות
4 קבנוס חתוך לקוביות בינוניות
150 גרם חזה אווז חתוך לקוביות.
פרוסה עבה של בייקון
1/2 ק"ג בשר צלעות, חתוך לקוביות גדולות
4 נקניקיות עבות ושומניות
2 בצלים פרוסים
כף שום כתוש
כמה ענפי עלי דפנה
אופן ההכנה.
מכניסים את השעועית לסיר ומכסים אותה במים. מוסיפים את עלי הדפנה ומבאים לרתיחה. מנמיכים את האש ללהבה נמוכה ומבשלים עד לריכוך. אם הנוזלים התאדו – מוסיפים מים רותחים. מוסיפים לסיר את הבשרים השונים.
במחבת נפרדת מטגנים את חזה האווז, או הבייקון עם הבצל והשום עד שהבצל נעשה שקוף, מוסיפים מלח פלפל לפי הטעם. לוקחים מהסיר של התבשיל מצקת מלאה בשעועית, ללא הנוזלים ומעבירים למחבת, ועם גב המצקת מועכים את כל המרכיבים למשחה אחידה. מעבירים את המשחה לסיר התבשיל ומערבבים. מבשלים על אש נמוכה כחצי שעה.
אפשר גם כשר
בלי בייקון ואו נקניקיות חזיר
צילומים תמר מצפי©
עוד על ברזיל והשפעת השחורים האפריקנים על התרבות שלה, תוכלו לשמוע בהרצאה שלי "ברזיל ארץ מכושפת"